Jump to content
 • Поуке.орг - инфо
  Поуке.орг - инфо

  Клирик Српске Православне Цркве одбранио постдокторат на Теолошком факултету у Солуну

  prashchevich515.jpg

  Ђакон др Александар Прашчевић одбранио је 14. јануара 2021. године постдокторат на тему „Допринос Српске Православне Цркве дијалогу са муслиманима (1920-2020)“ на Теолошком факултету Аристотеловог Универзитета у Солуну под научним руководством проф. др Ангелики Зјака.

   

  Овај постдокторат у Грчкој представља наставак његовог посвећеног проучавања историјског развоја односа између православних хришћана и муслимана на Балкану, који је започео на докторату у Русији, затим наставио на другом докторату у Канади, постдокторату у Швајцарској и другом постдокторату у Русији.

  Проф. др Ангелики Зјака је у свом обраћању професорима и студентима нагласила да научни рад ђакона др Александра Прашчевића представља резултат великог труда који је он уложио у истраживање и проучавање историјских извора на основу којих је написао седам научних монографија уз рецензије и препоруке истакнутих научника у области међуверских односа. Она је изразила задовољство јер су четири монографије већ објављене на српском и енглеском језику, а очекује да ће исте бити преведене на грчки и друге језике због значаја који имају за развој преко потребног дијалога између хришћана и муслимана на Балкану. 

  Писац ових редова је као познавалац савремене историје балканских народа имао прилику да на одбрани постдоктората ђакона др Александра Прашчевића истакне значај његовог научног рада не само за историју Српске Православне Цркве него и за историју међуверских односа на Балкану. 

  Ђакон др Александар Прашчевић је одржао успешну презентацију којом је професорима и студентима представио значај, проблематику, методологију, теоријски оквир, сажет садржај, кључне резултате и закључке свог научног рада, а у наставку је уследила интересантна дискусија.    

   

  Др Атанасије Атанасиадис

  Теолошки факултет Аристотеловог Универзитета у Солуну, Република Грчка

   

  Извор: Инфо-служба СПЦ  Повратне информације корисника

  Recommended Comments

  Нема коментара за приказ.  Придружите се разговору

  Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

  Guest
  Додај коментар...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Креирај ново...