Jump to content

Zakonik kanonskoga prava (CODEX IURIS CANONICI) RKC

   (0 прегледâ )

1 Screenshot

О фајлу

Zakonik kanonskoga prava pape Pavla VI i pape Ivana Pavla II sadrži teološko-pravnu sintezu naučavanja Drugoga vatikanskog koncila. Njegove su odlike, osim vjernosti Koncilu i njegovim odlukama, prilagođenost novim prilikama u kojima živi Crkva, vjernost crkvenoj zakonodavnoj predaji, pravna narav zakonskih izričaja te pastoralna usmjerenost.

Svrha Zakonika je da bude sredstvo promicanja zajedništva Crkve na njezinim različitim razinama i u njezinim brojnim članovima. Kako je Crkva po svojoj naravi misionarska, tako i njezin Zakonik ima tu dimenziju i ističe ekumensku želju zbližavanja s braćom koja vjeruju u Krista.

Zakonik je upućen svim članovima Božjeg naroda te preveden na narodne jezike da bi svi vjernici, klerici i laici, mogli lakše naći svoje pravo mjesto u crkvenom uređenju, određenije vršiti svoja prava i dužnosti, potpunije ostvarivati pravne mogućnosti i, u skladu sa zakonskim propisima, plodonosnije surađivati i sudjelovati u izgradnji Crkve.

Obogaćen je "Izvorima" da bi se lakše vidjela motivacija i značenje samih kanona, a u "Dodatku" konstitucijom "Dobri Pastir". Priloženo je i "Stvarno kazalo" te "Usporedni popis kanona" za lakše služenje sadašnjim Zakonikom i snalaženje u njemu te uspoređivanje s prijašnjim Zakonikom.

Tekst na hrvatskom i latinskom jeziku.


Повратне информације корисника

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
×
×
  • Креирај ново...