Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Све активности

This stream auto-updates     

 1. Последњих сат времена
 2. 1. еклисиолошки, канонски и богословски исправан, 2. реалан и спроводљив, 3. прихватљив за све учеснике. Претпостављам да ће, уколико се у ову проблематику озбиљно уђе, највећи камен спотицања бити управо прва од горе наведених тачака (а не друге две). Уколико се о њој не буде адекватно и детаљно расправљало, у атмосфери када од стране Фанара све чешће чујемо неке богословске, канонске и еклисиолошке изјаве које се косе са наслеђем Цркве, проблем ће се само додатно погоршати. Takodje mislim da je ova tacka broj 1. verovatno najproblematicnija i ono sto pise je ustvari uzrok svih problema, .... i crkveni Tomos i slucaj e.Maksima su samo posledice,... ako se ne 'zaleci' uzrok ocekivano je da cemo i dalje imati posledice.
 3. Не би ме зачудило да неки портали никада не ажурирају Саопштење. Када је Саопштење објављено и неки од портпарола е. Максима рекли да је сада све ОК и нема проблема ја рекох да ипак сачекамо рецепцију Саопштења од самог е. Максима и његову јавну реакцију на оно што је објављено, јер знамо како се понашао до сада. Међутим, ако портали не ажурирају Саопштење то ће бити и рецепција од стране других у СПЦ, јер, зашто би се само и једино очекивала реакција и рецепција од в. Максима, није он ни центар ни глава СПЦ.
 4. Оче Зоки, Не могу више да ћутим и гледам. Нажалост идем сад да пресечем један колач ( ти знаш да си некоћ на навечерје секао колаче), онда носим колач кроз парохију и сви веле Христос је међу нама. Тако да је даља дискусија безпредметна. Него једно питање: кад би ти сад служио са Епифанијем, да ли би попио забрану од стране СПЦ-е, као што си ономад забрањен од + Јована да служиш на територији Словеније, Хрватске и Италије? Sent from my iPhone using Pouke.org
 5. Кад би нам брат Ведран само дао неки знак да нас чита, да је жив, да дише. Лакше би ми било да поднесем ову навалу ботова.
 6. У неким манастирима на Светој гори на покладе монаси имитирају једни друге. Смех се подразумева. Зар су они будале а Карелин паметан?
 7. Знам, само сам хтео да потврдим што си рекао линком на официјелни сајт епископа бачког Иринеја.
 8. Čitao sam kod Jefrema Filotejskog, kako je Josif Isihasta, zvao nekog radnika-svetovnjaka Vasilija da ih zabavlja. Kaže Jefrem da je Vasilije lagao kako zine, a starcu se to svidjalo Kad je starac poslao Jefrema po Vasilija, Jefrem se sablaznio , mislio da je starac odlepio Eto, čak i takvim podvižnicima i molitvenicima kao što je Josif Isihasta treba ventil, inače produva mašina.
 9. Заборавих да додам, од сада имамо још један израз који ће стајати уз в. Максима - ”благословена наива”. Литл тумороу...
 10. Како то да се в. Максиму не омакне да каже, макар и наивно, како канонска Црква у Украјини страда, ни крива ни дужна? Није Сабор потврдио суштину онога што је е. Максим писао у својим скорашњим обраћањима. То је став Сабора од почетка целе приче. Не прекидати богослужбено оштење са свим канонским Црквама, већ са појединцима који богослуже са украјинским расколницима и признају цариградски Томос о украјинској ”аутокефалији”. Ништа он ново није рекао, нити измислио. Само је морао по други пут да пише покајно писмо и да се о својим ставовима изјашњава пред Сабором. Да их коригује, да савије кичму... Овде је посреди један други проблем, који ти упорно превиђаш. Сабор СПЦ је у новембру 2018. године донео Саопштење по питању Украјинске Цркве. Испод тог Саопштења су потписи свих Архијереја. У јануару, в. Максим у интервјуу брани П. Вартоломеја и контрира сабору Цркве чији је он Архијереј. Зар то није непослушање Сабору СПЦ? Не мора он директно да позове било кога да ступи у општење са аутокефалном УПЦ. Може само да својим изношењем мишљења да крила В. П. Вароломеју и инима у Васељенској Патријаршији да наставе путем погибли којим су пошли. То је била основна сврха оног интервјуа. Оно друго су биле само вешто упаковане обланде за оне који наивно гутају све што в. Максим каже/напише.
 11. Ти као да си заглупео по докторату. Или се продао. Изабери шта ти је мање болно. Навео сам ти да Цариград редовно ставља аутокефалија под наводнике, јер она не постоји. То је њихова идеологија. Максим исто ради. И ти не видиш аналогију? Омакло му се? - Људи ми пишу приватно како су разочарани о тебе. Брукаш се без потребе, а кад човек једном изгуби образ онда је ништа. То ти каже папски доктор. Ти имаш друге разлоге зашто фураш ову причу, али немој да ми вређаш интелигенцију. Нисам то заслужио. Ипак сам доста времена посветио теби. И ти то знаш. Да ме овако пљунеш, да ми кажеш да сам злонамеран, па и у овој еуфемизираној форми, није људски. Господ да те погледа.
 12. Сад сам видео да је члан борба за веру свештеник, тј. пише му на профилу да је свештеник.
 13. ХВ! Оригинални текст Саопштења САС је још увек доступан. До јуче се исти налазио на сајту епархије источноамеричке, али је током дана замењен политички коректном верзијом. Screenshot оригинала је ипак архивиран, као што је дигитално архивиран и тринаести пасус оригиналног Саопштења на сајту СПЦ: Изгледа да вест или наредба о уклањању проблематичног пасуса још увек није стигла до манастира Вазнесења. Погледајте пре него што волшебно нестане: https://vaznesenjeovcarbanja.blogspot.com/2019/05/blog-post_55.html Ево и дигитално архивираног screenshot-a:
 14. Занимљиво је да је члан борба за веру лајковао пост Ное који брани Максима. Шта је ово, борбаш брани модернисту Максима?
 15. Патријарх Иринеј, епископ Иринеј Буловић и епископ Давид Перовић су се показали као велики ревнитељи вере у овом случају иако су раније нападани од људи за које не знамо да су се огласили поводом овог питања. Највише је у последњих 10 и више година нападан епископ бачки Иринеј са оптужбама да је паписта, цариградски човек итд. У овом случају су их поменути људи разоружали и показали велику ревност. Очекивао сам да се епископ Атанасије Јевтић међу првима огласи кад се ситуација закувала али се он није огласио. Чак је његов ученик стао на страну Цариградске патријаршије.
 1. Учитај још садржаја
×
×
 • Create New...