Jump to content

Све активности

This stream auto-updates     

 1. Последњих сат времена
 2. jelica-djuric

  Ко је крив?

  Прво да похвалим тему па да додам пар реченица. Ја исто понекад стичемо утисак да се све свали на мушкарца, познавајући неке распале бракове у свом окружењу. Чак могу са сигурношћу да тврдим да је за пар тих бракова крива у већој мери жена, и то због тога што је изгубила на неки начин женственост и хтела да носи панталоне. Мушкарцима се узима та основна улога која му је дата од Бога да чува жену, и просто мора доћи до нарушавања односа. Свакако сваки брак је јединка за себе, ово кажем генерално. Да ли се треба мењати у браку?! Брак и јесте прилагођавање једно другом. Ако ти данас уганеш ногу, ја се морам прилагодити теби да шетам споро, ако желим да шетам са тобом. Има једна много добра књига на тему брака и односа међу супружницима, зове се "Једном за цео живот" За сваку препоруку. Поздрав
 3. Данас
 4. Maja Pavlovic

  Ко је крив?

  Opet musko-zensko. Sve je to od osobe do osobe. Ja imam utisak da sam se u vezama ja uvek menjala i prilagodjavala.
 5. Августин

  Saudi Arabia preparing to admit Khashoggi was killed: CNN

  http://www.unz.com/emargolis/the-khashoggi-murder-worse-than-a-crime-a-mistake/
 6. Јуче
 7. Лапис Лазули

  Ко је крив?

  Srecom sto je ljudima nemoguce Bogu je moguce
 8. Августин

  Raskol se zahuktava

  Za one koje interesuje zvanično saopštenje grčkih 'starokalendaraca' o raskolu Konstantinopolja i Moskve: 'Ако Москва жели да преузме улогу бранитеља Православља, којег су искварили и изменили екуменисти, онда има и прилику за то: Божијим укрепљењем и отресавши било који страни утицај, видљив и невидљив, нека се одрекне и осуди сергијанство и екуменизам и на заиста Великом Сабору Православних нека осуди лажни сабор у Колимбарију, као и све оне који су учествовали на њему и тиме постане бастион Православља у епохи великог отпадништва. У томе ће у нама наћи топле пријатеље и подржаваоце.' https://svetisavasrpski.blogspot.com/2018/10/922.html?m=1&fbclid=IwAR2oDzuGmASMOtFlhwKs696ZRo9WZUZ5SWk4u4KPcOo16Q3eLpYnzB8Tjuo А шта рећи на ово
 9. Благовесник

  Raskol se zahuktava

  Такође, кроз историју канона видимо да често пракса пише канон.
 10. Juanito

  Ко је крив?

  Заправо, код грипа и немаш шта посебно да радиш осим да скидаш температуру. И одмараш док не прође.
 11. Milan Nikolic

  Raskol se zahuktava

  Можда нисам био довољно јасан, али рекао сам да други брак свештеника не би требало уопште бити проблем. Него је проблем како се то питање искористило да сада поздрављамо Фанар на одлуци, а то што им је тамо циљ сасвим другачији да будемо довољно глупи и да не видимо о чему се ради. То је као да сада морамо да имамо састанак да бисмо решили суштинско питање кућног реда, а успут и проблем да ли сипати гориво у помоћни агрегат. И онда ја као главни изаберем да главно питање буде ствар око агрегата, и заједно одлучимо да одложимо решење јер прошли станари нису установили какав агрегат имамо. И онда ја са првог спрата донесем паметну одлуку да се сипа гориво које свако нормалан на свету зна да сипа. И сада сам ја паметан, не треба ми нико да ми то одобри, а успут ћу да отмем ћерку од комшије са петог спрата јер ми се може, све могу сам и радим шта хоћу. Ето то ти је мудрост Фанара, да се прави паметан око агрегата као да цео свет не зна да га оспособи, јер ни не омогућавају другима да се договоре око тог заједничког питања, а успут да подводе нечије ћерке и упропаштавају туђе породице.
 12. Лапис Лазули

  Ко је крив?

  Bilo bi super kad bi smo znali svi pre braka da brak i sluzi tome da nas menja i da uzrastamo do rasta mucenika, ali buduci sveta tajna to je nemoguce bez Hrista. Tako da svako ljucko umovalje nije lose ali je samo skidanje temperature a zanemarivanje gripa.
 13. Ведран*

  Raskol se zahuktava

  А ови наши још богословију продужили на 5 година! Као да ће научити нешто за још ту годину дана.
 14. Вилер Текс

  Raskol se zahuktava

  Хоћеш рећи погрешили су што вас одмах нису спојили са Александром и Филипом?
 15. Вилер Текс

  Raskol se zahuktava

  Ово просто није тачно. Прво што не постоји никакав примат ни једног народа. А друго Патријарх Вартоломеј греши јер ово није сукоб између Словена и Грка, већ између Московске и Цариградске Патријаршије који је Цариград изазвао. Постоје многи Грци који сматрају да Патријарх Вартоломеј греши у овом питању и није у реду са његове стране да се заклања иза Грка као народа и на тај начин прави неки словенско-грчки сукоб. То не постоји. Значи није сукоб између народа нити је сукоб било које словенске Цкрве са Атинском Архиепископијом. Што се тиче мене лично, не могу да замислим да се не причестим у Грчкој Цркви, међу браћом. Исто не могу да замислим такав сценарио у Руској Цркви.
 16. @Juanito немам појма у чему је ствар, али оно што сам ја могла да приметим код људи који су склони честим и нестабилним везама (било да су мушкарци или жене), је да су у ствари увек у једној истој вези, са једном истом особом, као тамни вилајет, као шаблон неки, онда је некако и логично да је глупо и за очекивати или надати се некој драстичној промени.
 17. Zoran Đurović

  Raskol se zahuktava

  Da li si ти непобавештен толико па не знаш да у СПЦ имаш много другобрачних свештеника? Легално служе. Цг је само легализовао оно што већ постоји, мада су услови јако ригидни. СПЦ је била хуманија, и онда, када су владике видели да жене уцењују попове, а они били махом из богословија, па да се после одмах на брзака се женили и онда натенане кајали, узели су да их заштите од роспија, па су им дали могућност да им дају књигу распусну. Ништа то није срамно. Ми смо овде зрелији од католика, јер тамо си угасио ако се разведеш. Нема причешћа доживотно. Сада је Франтишек то мало изменио. Било би добро, а то се неће десити, да употребљавамо мозак у овом сукобу, а не да одмах урличемо о канонским прекршајима и о јересима.
 18. obi-wan

  Ко је крив?

  Evo mi je Sneza dala dobar uvod za jedno vazno pitanje, tamo na onoj drugoj temi... ... Sta velite, da li i koliko zene treba da se menjaju u vezi/braku? Jeri kad se ovako kaze kako je iznad receno (a vidjao sam to na prilicno mesta na vise slicnih tema, ne samo na ovoj - "on je taj koji treba da se menja") izgleda prilicno sumorno: od muskih, koji su valjda tradicionalno krivi za neuspele brakove, ocekuje se promena, dok se zene u tome manje-vise i ne pominju. Ovo pitam i zbog jednog najnovijeg saznanja iz stvarnog zivota: bracni par sa troje povece dece razisao se pre nesto malo dana. Uglavnom su svi drvlje i kamenje na muza, razume se, i to prilicno automacki, a najvise zene - "ovakav je, onakav je"... medjutim... ja prilicno dobro znam obadvoje, i mogu da kazem da je ne mali deo tereta za ovaj razilaz na zeni (ako se tema razvije, objasnicu okvirno o cemu je rec). Dakle - ko je kriv? Zasto? Sta podrazumevate kad kazete da muz treba da se menja, a sta za zenu? Koji su uzroci po vama "crta bez povratka"? Ionako se forum utijao u skorije vreme, pa da unesemo malo zivosti...
 19. ОК, контам да је таква веза емотивни ризик и да у њу не треба улазе они који баш баш нису зрели и одговорни. Али зар није слично у сваком случају? Чини ми се да већина људи де факто улази у привремене везе, ал из неког чудног разлога верују да ће баш тог пута бит до вијека иако и њихово и туђе искуство прилично јасно и немилосрдно поручује да вероватно тако неће бити. Другим речима, да је људима заиста и онако најдубље битно да им свака веза у коју улазе буде потенцијално вечна, онда у већину веза у које улазе не би ни улазили. С друге стране, ако не улазе у привремене везе, како онда да отркију вечну? Једина суштинска разлика између ових и оних је што једни унапред одлуче да ће бити привремено, а једни да ће да покушају да буде вечно. Тачно је да се код ових првих може десити и често се деси да се ипак једно (чешће жена?) нада и због тог јаловог надања страда, али се јако слично страдање дешава и у овим другим везама кад једно схвати да то ипак неће бити вечно, а оно друго се и даље нада. Па се онда почесто вуку још неко време и продубљују патњу да би на крају пукло још јаче него што би да је на време прекинуто. Зато ми није јасно у чему је суштинска разлика? Ризике и патњу је немогуће избећи овако или онако. То је нераскидиви део живота.
 20. Снежана

  FATF: Srbija među 11 zemalja sa visokim rizikom

  ради се о томе да мораш да пријављујеш све сумњиве трансакције ноца, или велике куповине износа . Ја сам чак добила и поруку од банке, и то не моје, да дођем и пријавим или шта већ нисам је ни прочитала целу...
 21. Juanito

  FATF: Srbija među 11 zemalja sa visokim rizikom

  То је очигледно нека зајабанција јер нема шансе да на списку не би било Саудијске Барбарије када би био заиста о томе о чему тврде да јесте.
 22. има сврхеако обоје искрено и свесно улазе у такву везу, међутим ретко када се заврши тако...жене имају једну бољку "промениће се", јаћу га променити, љубав ће га променити и остале тралалајке, на крају остану саме и разочаране или се развлаче у тој вези надајући се хепиенду.
 23. MKD13

  Raskol se zahuktava

  Kriva ti je prizma, ja plujem i komuniste i on shto su nam napravili nama makedoncima. Makedonija mi nikad nismo je zamishlali onakvu kakvu su je koministi stvorili sa izmisljenom nacijom i falsifikuvanu istoriju. Al dace Bog da sve doge na mesto. A crkva u bilo kom slucaju bi se obnovila, komunisti samo su iskoristili tezhnje naroda za svoju posebnu crkvu, jer Ohridska Arhiepiskopija je bila ta koja vekovima je ujedinanaval taj narod tamo.
 24. Па зато си прво у вези, да видиш да ли то види некуда, да ли имате шта заједничко и сл. Ја сам једном свесно ушла у тако нешто са бившим из млађих дана, нашли се на фејсу, куцкали, видели... Иако ссм знала да нема ништа од везе, тад је нисам хтела ни ја. Није ми било свеједно после. Ја не могу тако. Има ко може.
 25. obi-wan

  FATF: Srbija među 11 zemalja sa visokim rizikom

  Prica je od pre neki mesec... znate li o cemu se ovde tacno radi? Na sta sve utice ovakav negativan status? Prvi put i cujem za taj FATF...
 26. obi-wan

  FATF: Srbija među 11 zemalja sa visokim rizikom

  https://www.danas.rs/drustvo/fatf-srbija-medju-11-zemalja-sa-visokim-rizikom/?fbclid=IwAR0nCFNVHHpBekSakzlRyKEEMWoFTJX5QPs11uxIS-Yj0uUxn5d3e8CVzt0 ... Srbija je u poslednjem izveštaju međuvladine organizacije FATF (Financial Action Task Force), koji je objavljen juče, svrstana među 11 zemalja u svetu sa visokim rizikom. Ova organizacija se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, a među visokorizičnim zemljama su osim Srbije i Severna Koreja, Etiopija, Sirija, Irak, Iran, Šri Lanka, Trinidad i Tobago, Tunis, Jemen i Vanuatu. U prethodnom izveštaju se na ovoj listi nalazila Bosna i Hercegovina umesto Srbije, ali se ona od ove godine više ne nalazi na „crnoj“ listi. Kako se navodi na sajtu FATF, u februaru ove godina Srbija je pokazala spremnost na visokom političkom nivou da radi sa ovom organizacijom na unapređenju efektivnosti međunarodnog režima u borbi protiv pranja para i finansiranja terorizma i da će ukazati na bilo koje tehničke nedostatke. Srbija će, kako se navodi, raditi na primeni akcionog plana kako bi ispunila kriterijume među kojima su bolje razumevanje faktora rizika, kontrola, približavanju standardima ove organizacije, garancija za adekvatne i efektivne istrage i procesuiranja, kao i finansijske kazne za finansiranje terorizma. Na ovo je danas ukazao i lider SDS Boris Tadić rekavšiu da je Srbija na listi sa državama koje učestvuju u pranju novca i čije institucije to ne sprečavaju, čije institucije ne sprečavaju dotur novca terorističkim organizacijama. „To naša vlada sakriva od javnosti“, kazao je Tadić novinarima ispred Predsedništva. „Više puta sam govorio da su ljudi koji su danas na vlasti u Srbiji oni koji su prodavali oružje nelegalno terorističkim grupacijama i različitim paradržavniom entitetima u svetu, a posledica svega je da je Srbija sada na ‘crnoj listi'“, kazao je Tadić.
 27. Значи нема сврхе свесно ући у привремену везу ради обостраног задовољства, али је ОК сваки пут ући у везу надајући се да ће бити за цео живот иако је поприлично јасно, на основу претходних веза, да највероватније тако неће бити?
 1. Учитај још садржаја

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×