Jump to content
  • entries
    24
  • коментара
    16
  • прегледâ
    44365

МАРКО Мaленчић

3740 прегледâ

За Косово и економију ова власт је имала оправдање. Али не и за ноћне клубове без дозволе за рад. А нема ни друштво. Покој души мога школскога, Рената.

Јер када брод тоне увек прво пале мишеви

А капетани искусни на друге ће мислити

Живот зна да буде Титаник, усамљеник, изгнаник

Тад рађају се Титани, у невољи исправни

Београдски синдикат- За све моје људе

КОНТРАСТ

Новосадски клуб „Контраст“ је био Бабилон. Гого плесачице, разврат, лајт шов, бучно, турбо-фолк и хаус звуци, а у најбољем случају буде и музике (поп). Те је било питање времена када ће, сходно томе, да изгори.

И изгорео је баш те вечери када је Ренато Вуковић био у клубу. Који је направљен за 150 места. А те вечери је било око 300 људи. И пожар се покушао угасити. Само једним противпожарним апаратом. Који није радио. Јер клуб није имао ватрогасну дозволу. Клуб уопште није имао ДОЗВОЛУ за рад.

Срби су овде својим немаром принели крвне жртве- своју децу- богу Молоху, као прави многобошци.

РЕНАТО

Било ми је чудно шта ће он уопште тамо. Колико сам га познаво баш такви клубови нису били његов тип. Но, те вечери је наступала Ана Бебић, другарица његове девојке Милене Далмације (најмлађег доктора науке на ПМФ НС, ђака генерације...) која је истом приликом са њиме пострадала.

И, ето, дошли су и да прославе још једну десетку у Ренатовом индексу...

Ренато је био одличан студент хемије на ПМФ у Новом Саду. Правио је и преперате у лабораторији своје мајке. И ту је чак и направио неке своје преперате. Од продаје истих ће се финасирати „Фонд Ренато Вуковић“ за стипендирање студената. И носио је број 54 на дресу кикиндског клуба америчког фудбала „Мамути“.

Речју- Ренато је био Чак Норис.

ИНСПЕКЦИЈА

Иначе сам хладнокрван, те на сахрани сам и успео са сакријем сузе. Али не и после два дана, када сам све сабрао. Било ми је жао Рената. И моје генерације. И мог народа. Колико смо само ниско пали! У реду, схватам да ова власт није успела да сачува Косово- то је међународно питање. Схватам да није успела да сачува економију- то је питање и светског тржишта и менталитета народа.

Али не схватам то да није успела да затвори клубове без дозволе за рад. Додуше, ноћни клубови неретко служе као праоница мафијашко-удбашког новца. Но, свакако. Сви клубови ипак морају имати пожарне излазе у складу са величином и противпожарне апарате. Па нека перу новац колико хоће.

Овакав јавашлук је превршио сваку меру.

А овако се у Светој Србији ради: власник клуба избегне пријаве о противпожарној заштити. Једна се обдбаци јер је касно поднета, а друга јер прекршај није део Закона о заштити од пожара. Ако власник има доброг адвоката избећиће и плаћање прекршајне казне. Судија који ништа не пресуди има оправдање у процедури. Инспекција која је поднела пријаву имаће оправдање у поднетој пријави. Инспектор који пријави се неће вратити да провери да ли се стање средило. Додуше, ова процедура је и била у случају „Контраста“. На крају крајева је јефтиније власнику да плати два пута казну због тога него да одржава апарате.

Но клуб ће се затворити ако шанкер не изда фискални рачун. По овоме, народ је стока која је ту само да пуни буџет. Али држава не мисли на то ко ће буџет да пуни ако у Србији 200 људи (ако сте у државној управи читај: грла) годишње гине на јавним местима.

Молим браћу правнике, чиновнике, адвокате, студенте права и, наравно, њихове професоре да буду искрени према себи и другима и да одаберу алатку која им највише одговара. На тржишту се цене мотика, ашова, лопата и осталих алатки крећу од 300 до 1 500 динара. Хвала.

У супротном се може десити овај сценарио.

Ивана Т, студенткиња Шумарског факултета у Београду, са просеком 9,52, је страдала са са још троје младих. Ова рокерка се утопила са сплавом „Блејвоч“ где је тада наступала Јелена Карлеуша. Сплав није имао дозволу за рад. А утопио се због преоптерећења. А Марина је само навратила до своје цимерке, шанкерице на сплаву, да узме кључ стана.

КОРЕН ПРОБЛЕМА

Овде се изражава и менталитет наш. У Немачкој, по причи мог старијег колеге, који је својевремено тамо радио као избацивач, је клуб, рецимо, за 200 људи. У клубу ће их бити 220- највише. Даље не пуштају ни Бога.

Прво- то су Немци- они поштују прописе. Друго- то су Немци- а Немац не улази у клуб у којем је велика гужва јер неће да (му неко) гази преко главе. Ако он нема места да мрда рамена и руке, он не улази у клуб, јер је он ту дошао да се опусти и да ђуска.

Ја после „Контраста“ не могу да верујем да смо ми ратовали против Немаца. И то два пута! Као, били су зли. Пре ће бити да ми нисмо хтели да на с доведу у ред. Заправо, у то сам сигуран кад погледам паљевине „Контраста“.

Овим Вам не сугеришем да гласате за СНС, јер екипа радикало-напредњака је била на власти у Новом Саду, а ДСС у држави када је 2008. горео клуб „Лаунџ“, а нико од одговорних није одговарао. Ни за УРС- Маја Гојковић је била градоначелник Новога Сада 2008. Ни за СПС- министар Дачић је такође за ово одговоран.

Дакле, испада да је у праву Обрадовић из покрета ДВЕРИ када каже да су и власт и опозиција исти.

Не сугеришем ни за једну странку. Овде је ствар да се ми сами морамо мењати. Потпуно.

Боље од запаљених дискотека и не можемо очекивати када нам је причешће пљескавица и пиво и турбо-фолк као духовна музика, а младима смисао живота ноћни излазак до обесвешћивања. Овакви не само да нећемо ући у ЕУ него има да нас избаце и из Савета Европе. ИЛИ не само да ћемо изгубити Косово него и Рашку у пакету. Не понашамо се као људи па ћемо, Боже правде, нестати као народ.

Да би се стање поправило довољно је већ и да омладина одлучи да се не напија баш свакога викенда. Што се мање напијамо, мање нам треба времена да се отрезнимо. Добијамо више времена да будемо корисни чланови друштва учењем и(ли) радом. И тада нас потрошачки ситем не може искоришћавати безочно. Мора да смисли боље лажи. Овако- постајемо купљиви за пљескавицу. А могли би за стабилно радно место.

Није мени жао што гинемо, већ што нам гину најбољи. Ренато је био најбољи. И Милена.

Нека их васкрсли Господ насели у рајска насеља. И нека нам опросте.

Ренато, братац, извини. Потрудићу се више. Да будемо боље друштво. Ма- да будемо бољи људи.

Марко Маленчић

Студент ПраБоФ-а

4 Коментара


Recommended Comments

Ne pamtim da me je ovako, do suza,jeze i besa doveo neki tekst koji sam pronasla na fb...ali,ne zelim da komentarisem, nego da predlozim...ako svako od nas omoguci da ovaj tekst procita bar desetoro njih i ako svi oni bar jednog mladog coveka ubede da se ponasa u sklladu sa onim sto tekst porucuje, uradili smo zaista nesto dobro.Ne mozemo vecito da pljujemo na vlast i ono sto u sistemu ne valja.Pa,ako ne valja,dajte da nesto promenimo,nisu nam valjda mozgovi toliko sprzeni da ne mozemo ponekad da ih upotrebimo u ime visih interesa,u ime ocuvanja nacije.Ne , nisam pogresila,apsolutno sam svesna onoga sto govorim...ovo je daleko vise od pukog bojkota prepunih kafica i daleko znacajnije od pokazivanja neke vrste neposlusnosti prema onima koji su nas doveli dotle da nam mladost svoje noci provodi po zadimljenim rupama u kojima se slusa losa muzika....ma,dosta sam pricala,ako smo se razumeli, a nadam se da jesmo...delite,delite,delite i iznova delite ovaj tekst i pricajte o njemu...umesto suza i zapaljanih sveca za sve prerano ugasene zivote...i jos vise za one koje bi bas ovaj tekst mogao da spase slicne sudbine...

Link to comment

Марко, не налазим праве речи да изразим своје емоције читајући овај твој текст...много ми је жао због свега, а ти си једна веома јака и паметна особа...и особа пуна љубави...нека те Господ чува...а свим упокојеним подари рајска насеља...

Link to comment

Марко, не налазим праве речи да изразим своје емоције читајући овај твој текст...много ми је жао због свега, а ти си једна веома јака и паметна особа...и особа пуна љубави...нека те Господ чува...а свим упокојеним подари рајска насеља...

нажалост, с обзиром на тему, ХВАЛА.

АКО ЈЕ БОГ ЗА НАС КО ЈЕ НАСПРАМ НАС вели св. ап. Павле.

биће боље и у Србадији, уз Божију помоћ

свако добро од васкрслога Господа

Link to comment
Guest
Додај коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...