Jump to content
  • entries
    24
  • коментара
    16
  • прегледâ
    44363

МАРКО Мaленчић

2682 прегледâ

ПОВЕСТ

Т(ехника) У(парвљања) М(икрофоном и) З(нањем), четворочлани састав (Оги, Дарко, Марко и Блажа), Ред змаја (Шкабо, Ђоло и Влада) и МС Флекс (Феђа) су као самостални реп извођачи, из поменутих делова, пре стварања БС радили своје песме. Спајање ове 2 групе и ем сија се десио 21. марта 1999. у Клубу студената технике. Касније се саставу прикњучио Шеф Сале (најмлађи члан БС). Из тог времена је лајв албум из Дома омладине (2001) . Продрмавши јавност песмом „Говедина“са албума „БСсст...Тишинчина!“, прозивајући политичку сцену, су скренули пажњу јавности. 2001. су предгрупа својим узорима америчкој групи Public Enemy.Александар Живана Протића (старешине храма Србских светитеља на Карабурми) је продуцент њиховога другогa албума „Сви заједно“ (2005) којим постају култни. Тиме званично Прота постаје члан састава. На наступима их од тада прати, тиме поставши и члан, DJ Ајрон. 2006. г. издају ЕР „Они су“. 2010. издају албум „Дискретни хероји“ посвећен дискретним херојима- људима који воде свакодневне и медијима незанимљиве и неисплативе за објавити битке. Имају своју издавачку кућу „Прохибиција“, док Протић има своју издавачку кућу за књиге „Мир паблишинг“. Састав је и међународно популаран- имали су концерт, поред Париза, Цириха, и у Москви- обрадовавши своју тамошњу базу фанова.

ТУМЗ су чинили Огњен Јанковић, Блажо Вујовић- Бла, Дарко Марјановић и Марко Ђурић- Деда. Ред змаја су чинили Бошко Ћирковић- Шкабо, Ђорђе Јовановић- Ђоло Изногуд и Владимир Ћорлука – Дајс Ро. МС Флекс је био Феђа Димовић- Фела краљ илити Ђафе корлеоне, а Александар Караџиновић је Шеф Сале, а Александар Протић- Прота је продуцент, док је Стефан Нововић Ајрон. Скоро сви имају завршене факултете: драмских уметности, правни, економски...

ИДЕЈЕ

Само име „синдикат“ се може превести као „сабор“. Саборност је један од особина Цркве. Па и главни мото групе је СВИЗАЈЕДНО- саборно. А и Литургија, богослужба богослужби, у Цркви је преведено- „ЗАЈЕДНИЧКО дело“. Како чланови кажу: „Ми смо на првом месту другови, па тек онда група“. Наиме њих 10-орица раде већ 13 година заједно, сложно- неособито за наш народ. Што се тиче порука која група шаље- све похвале. Они су искористили популарну (реп) музику- по речима адвоката Феђе Димовића, члана БС-а, у емисији АГАПЕ- да би слали по(р)уке које подстичу на размишљање, делање и промене- првенствено себе. Њихова мисија се може поредити и са мисијом наше Српске патријаршије Православне Цркве. Док наша Патријаршија, углавном, само штампа књиге (а књиге се уопште мало читају) за младе, ова група уради песме. Које слушају много њих. Чак и они млади којима је сваки вид образовања и озбиљности саблазан. „Али Синдикат је океј!“ веле млади.

БС ЈЕ РЕП ГРУПА?!

Београдски синдикат, супергрупа настала спајањем више извођача, је настала као и већина- са циљем да се само ради музика из забаве. Но почели су се издвајати од осталих музичара најпре својим текстовима. Касније издавањем и-пија „Они су“ врше прекретницу у каријери прослеђивањем приход од њиховог ЕП-ја Фонду за изградњу сигурне куће за жртве насиља у породици- чиме своје речи преносе на ниво дела. Укључени су били у многе добротворне и првенствено друштвено одговорне и солидарне акције: „Адреналином против дроге“, за очување Петог парка и шуме на Звездари, подршка глумцима Дечјега позоришта у Новоме Саду, „Очистимо Крњачу“, „Мала школа, велико срце“; наступали су у Косовској Митровици, наступали су и пред штићеницима Казнено-поправног дома за малолетне у Ваљеву, на летњом кампу „Наша Србија“, на Концерту захвалности где су наступали у пратањи Београдске филхармоније која је, заправо исказивала захвалност свима који су Филхармонију подржаили упркос јавашлуку државе и недостатку културне политике која се односила и на финансирање БГФ, на дочеку Православне нове године у сарадњи са дневником „Курир“ у дому за незбринуту децу „Моше Пијаде“. Радили су и кампању Комитета за безбедност саобраћаја „Дуга је улица“...

Фебруара 2011. на позив студената Православног богословског факултета држе трибину „Утицај популарне културе на развој појединца и друштва“ чиме се утемељује „Пројекат Србија“- серија трибина на исту тему широм Србије, по, наведимо само неке, библиотекама (у сарадњи са храмом Вазнесења, Београд) факултетима (Економски, Политичких наука, Техничких наука (Нови Сад) Машински (у сарадњи са Србским сабором ДВЕРИ)...), СКЦ (Суботица). Број трибине је премашио 20.

Прво злато Србије, које нам донесе ватерполо репрезентација, је прослављено песмом „Ми смо та екипа“ која је била и званична песмае вропског првнства 2006.

Сада, у ово доба политичких кампања, их сврставају у подршку ДВЕРИ јер је БС одржао у оквиру Пројекта Србија трибину у организацији ДВЕРИ, а Шкабо је наступао на Породичној шетњи и другим сличним скуповима ДВЕРИ. Но БС демантује то, наглашавајући да не подржава ни једну изборну листу ни партију.

Велики београдски концерт Београдског синдиката у Београдској арени је одржан пред око 17 000 фанова, међу којима беху и М. Бећковић, И. Тасовац, Н. Карајлић 15/28. априла 2012. Арена се тресла. Орило се као из једнога грла

АЛБУМИ

Први албум, ако не рачунамо лајв издање из Дома омладине, је „БСссст...Тишинчина!“ Издвајају се Горила у магли (легендарна ствар Марка), Дуга је улица (о животним искушењима), Дивљина (сатира о бахатом богаташу), Долази Синдикат (репрезент песма), На бојном пољу (саундтрек за филм Бој на Косову), Само један живот (химна борбе против наркоманије) и наравно непревазиђена и, нажалост, увек актуелна Говедина (политичка прозивка).

Други албум је „Сви заједно“. Сви заједно (химна о заједништву), Живот је превара (надахњујућа песма), Алал вера (која је заправо критика бахатости богаташа у ноћним изласцима) Само за БГД (ода Београду), Право кроз ветар (жалопојка о друговима које је однела дрога), Ја у животу имам све (посетница и химна БС-а), Љига (прозивка банкара, економиста, тендераша...), Пороци Беграда (прозивка нарко-картела са сјаним спотом који је урађен на нивоу документарца), Део прошлости (песма са највећом уметничком вредношћу БС-а, трибјут јапанској култури) и Нико не може да зна (о Косову).

Из 2006.је и-пи „Они су“ од три песме. Они су и Већ виђено су експлицитне, и текстовима и спотовима, политичке прозивке, док Преторијанска гарда је о Служби државне безбедности и позива на отварање досијеа.

2010. дају албум „Дискретни хероји“ ан бесплатан давнлоуд, при чему је сервер пао за 20 минута због преоптерећења мреже. На претходним албумима се Синдикалци баве последицама моралног пада Срба и човечанства уопште. Неколико година старији, на овом албуму, се баве узроцима тог пада нудећи решења. Од објављивања албума су имали само пет концерата- што говори о медијској блокади, иако на овом албуму немају политичке прозивке. Наиме, овој власти би и одговарало да је БС-у начело рада политичка прозивка, која је безазленија од позива на преумљење које би дало за последицу увиђања превара потрошачког друштва- а самим тим и политичара- који и граде своју популарност на омамљености умова. То јест људи који су „здрави у глави“ (БС мото) се тешко (ако не и уопште) могу преварити шареним лажама.

За све моје људе (такорећи насловна песма за све дискретне јунаке), Свим срцем (је ода о БС-у и фановима БС-а), Човек (о политичару који ради против Србије, највероватније мисле на Чедомира Јовановића), Гала- социјала (сатира о бахатом богаташу и сиромашном Рому), Главом у зид (о пропдању једног мафијаша), Зајеби (где поручују младима да се окану улице, пиштоља, насиља), Ту сам ја (где поручују да је БС ту када је тешко у животу), Пази, пази (где позивају на преиспитивање шта су човеку праве вредности), Освета (са средњовековном темом), Welcome to Србија (којом употоравају да се може десити Бадер-Мајнхоф сценарио у Србији ако се политичари не освсте), Оловни војници (ода србским војницима у Првом полувремену светског рата, где је на почетку песме Говор мајора Гавриловића), Нема повлачења, нема предаје (наслов и мото БС-а све говори), Балада дисидената (тј. изгнаника Београда) и Још ову ноћ (опроштајна песма).

Синдикалци са соло каријерама су Шеф Сале и Шкабо, односно сада Бошко.

Марко Маленчић

Студент Православног богословског факултета

саоснивач ПРОЈКЕТА СРБИЈА

2 Коментара


Recommended Comments

Guest
This blog entry is now closed to further comments.
×
×
  • Креирај ново...