Jump to content
  • entries
    76
  • коментара
    93
  • прегледâ
    101332

Kad Bog obeća onda je sve danas; sada.


Blaža Željko

166 прегледâ

Obećanje Božije, kao na primer dato Avraamu, Isaku, Jakovu, nije reč nekog dalekog istorijskog trenutka već je trajno stanje koje mi zovemo Život. Bog kad izgovori nešto to je naša stvarnost sa sve nama u njoj. Ta Reč, ušavši u našu prirodu, gle i sa Adamom je ali je već i na Sudu pa nam još i kaže šta će tamo da se dogodi. Ona onda, iz perspektive Njene večnosti i nadvremenosti kroz proroke to i obelodani, radi naše orijentacije u vremenu i prostoru jer je već sve privela kraju, a mi iz naše istorijske dimenzije to doživljavamo kao nešto što tek treba da se dogodi. Bogočovek na jednom mestu u Jevanđelju skoro da to sasvim obelodanjuje: "SADA je sud svetu, sada će knez ovoga sveta.." i time razvejava sve dileme i oko čistilišta i oko mitarstava i svega drugog izašlog iz ljudskog uma. Sud je sada, mitarstva su ovaj život sa usponima, padovima i sve to u već prisutnom Carstvu koje je na Veliki Petak razderalo zavesu između "udaljenog Boga" i čoveka. Već na Veliki Petak Gospod kaže razbojniku: "Još DANAS ćeš biti sa mnom u raju". Kroz Liturgiju Večnost je prisutna i sud traje a on je ovo što živimo. Da nije tako ne bi Gospod rekao Anđelima kad su hteli da kose kukolj (parafrazirano): "ne, neka raste zajedno da ne bi ... i oni koji čine bezakonje biće izbačeni iz Carstva". Dakle Carstvo je već tu, mi smo u njemu .. ali možemo biti izbačeni. Otac je već pokorio sve pod noge Hristu i to je realnost ovog sveta. Sada je samo bitka oko toga ko će ostati unutra a ko ne.

Sin Očev obećao je Ocu da će sačuvati one koje mu je Otac poverio .. i to je naša jedina nada jer On kad obeća on ispuni. Šta će sa mnom ovakvim da bude.. pojma nemam. Nije da ne zebem ..

I Gospode, radi sirotinje, radi nevinih ne radi mene .. radi milosti svoje podigni danas mišicu svoju na ovo zlo koje se nadvilo nad Srbijom

0 Коментара


Recommended Comments

Нема коментара за приказ.

Guest
Додај коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...