Jump to content
Претражи у
 • Још опција
Прикажи резултате који садрже
Прикажи резулте из
 • entries
  38
 • коментара
  3
 • прегледâ
  4418

Славље

Sign in to follow this  
.............

156 прегледâ

Срби су људи који воле славља.
Ако бисмо се загледали само у ову премису , то и није толико лоше. Хришћанство јесте вера радосних. Треба се радовати животу, ближњима, Богу. На крају крајева, зато је у нашој Цркви толико празника и толико повода за радост.
Међутим, требало би појаснити шта се подразумева под српским слављем.
На самом почетку бих истакао да не глобализујем, али, нажалост, говорим о већини.
Славље се махом доживљава као претеривање у храни и пићу, праћено прегласном музиком и често неконтролисаним понашањем.  Време кад престане свако  суздржавање и човек дозволи себи... па, скоро све. Зависно од особе.
На часовима веронауке тешко ми је да објасним ђацима да се крсна слава прославља иако је недавно у породици био смртни случај. Објашњавам да молитвена радост није исто што и световна радост. Оне се, наравно, могу сусрести, али међу нама је толико заживела мисао да славља нема без музике и  обиља ића и пића.  Зато нам је, поред осталог, тешко да, кад треба, постом испоштујемо крсну славу.
Молитвена радост је  достојанствена, она испуњава човека миром и задовољством, животом. Човек у тој радости може отпевати и тропар и народну песму. Ако је човек тужан због губитка драге особе, не постоји разлог да се тропар не отпева и да се још усрдније не помолимо Богу. Јер  Бог је потребан и нама, у туги, и нашем покојнику, на оном свету.
Нисам пуританац. Да се разумемо, ја веома ценим леп звук хармонике или акустичне гитаре, волим да поједем, попијем и запевам са пријатељима. Али трудим се да знам меру, прилику и начине.
Ко се радује Богу, радоваће се и ближњима. Нема ничег грешног,  ни погрешног у томе да са њима запевамо.
Недостатак блискости и недостатак мере и вере, то је оно што ме брине.
Данас  славље није слављење Бога, живота, времена ,  често није ни радовање блискости пријатеља. Данас људи одлазе на славља да би угодили себи, да би пронашли разоноду,  да би задовољили своје страсти и утопили се у туђа схватања среће. Славља су постала конзумација, а требало би да су захвалност, сусрет, радост, заједничарење. Литургија  у малом. Царство небеско у малом.
Разумеће ме и старији, али говорим првенствено младима: са вама је све у реду, иако вам не пријају такви изласци. Иако вам се не свиђа музика, нити разумете такву идеологију забаве. То не значи да са вама нешто није у реду, то значи да вам то није разумљиво, ни довољно. Да желите нешто више, природније, здравије, без прилагођавања или претварања. Желите да играте кад вам се игра, уз песме које познајете и волите.  Желите да се радујете и да се осећате добро,  али не зато што се то од вас очекује;  и да вам за радост није потребан алкохол или други стимуланси. Желите да се не осећате усамљено, иако нисте као већина.
Срби су народ који воли славља, али морамо се запитати колико то славље пуца из радосног срца, а колико је то  једна велика маска заборава и својеврсно бекство од стварности замаскирано поштовањем обичаја.
Лепше је певати, него плакати. Боље је лудовати ноћу, него заиста полудети у друштву у којем је тешко преживети и борити се за бољу будућност.
Не, ја не нипошто не осуђујем људе који дозволе себи та световна славља. Искрено их разумем. Био, прошао. И схватио да је таква утеха кратка и варљива. Да таква утеха умара, јер те присиљава да лажеш.
Истина је да је некад боље плакати, него певати. Јер се у плачу боље суочиш са стварима које треба да промениш да би твоја радост била трајнија.
Ако ћемо чинити лудости, чинимо оне храбре, пожртвоване, смеле лудости. Померимо горње границе онога што ми јесмо, ма шта други мислили о томе.
Нема праве лудости у томе да будеш пијан и чиниш глупости које ће ускоро сви заборавити и које ничему нису допринеле. Бити луд на начин на који већина са смешком очекује да ћеш бити луд – то уопште није лудост. Пасти ниже, ни то није лудост, него обична глупост и слабост, или пројава сопствене немоћи и несвесни вапај за помоћ.
Будимо заиста луди и променимо свој живот на боље.
Нема веће лудости него успротивити се самом себи.
Пронађимо праве и трајне разлоге за радост.
Не наседајмо на рекламе среће и забаве. Не требају нам илузије, но права ствар.
А права ствар нису ни луда журка, ни много новца, ни физичка лепота, ни велико друштво.
Права ствар је имати мир у себи и вољене људе око себе.
И тако желим да вам започне нова година.
(Кад год је славили. )
 

nocni-zivot-beograda.jpg

Sign in to follow this  


0 Коментара


Recommended Comments

Нема коментара за приказ.

Guest
Додај коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Креирај ново...