Jump to content
  • entries
    5
  • коментара
    0
  • прегледâ
    847

О БОЖЕ, СПАСИ НАС ОД ЛЕКСИКОНА СТРАНИХ РЕЧИ!!! Моли ти се Моси


Debeli Mosi

406 прегледâ

- Шта то мумлаш у новине Моси?!
- Ма ништа Шмеки, читам новости и пола речи не разумем шта пише, да не поверујеш!

Мислииим стварно!
- Ма опуштено Мос...
- Преводиоци су упропастили наш језик, како да се не нервирам, ко ће ово да спречи? Страшно ... од сада причам само српским речима!!!
- Моси ма ћао искулирај ... шта ти је?! Не бацај те новине ееееј!
- „Искулирај“ није српска реч ... а „ћао“ поготово...
- Моси па одрасли смо са тим речима, откуда ти то сад смета?
- Ее па добро Шмеки....Само да знаш, од сада са тобом имам трилатералан однос који ће прећи у билатералан а касније у мултилитераран!!!
- Шта то значи?
- Е нееећу да ти кажем, ма ћао искулирај Шмеки..ннн сад се ти мало нервирај.
- Не нервирам се Мос, него уопште не капирам.
- Е видиш, сад ме разумеш!                     
- Даа...Човече, сад си и мене заголицао да размишљам о томе, УАУ..
- Шмеки нећу да чујем то „УАУ“, то није наша реч..
- Јао извини Мос,а шта му то дође?
- То је увозна америчка реч која означава узбуђено дивљење нечему АВЕ!, нешто типа „Ауу'Бреее!“ Или „предобро, прејако“.. Мада сад ми пада на ум, могли би до Пиксија он се разуме у то боље, завршио је филологију.
Пикси је лик из улице који је познати залуђеник фудбала и откачени компјутераш. Зна све живе утакмице у којима је Пикси играо, мислим, јасно је откуда му надимак. Мада, свуда се потписивао и писао графите „Пикси“, исписивао по клупи, табли, ранцу, књигама... та опсесија је тооолико отишло предалеко да је и контролни из српског једном потписао као Пикси. Наравно добио је кечину због тога, мада то му је био фазон јер је ионако имао све петице. Но ипак је одрастао ал` је надимак остао..
- Моси ја код њега нисам био годинама, мада он је баш стручан за те ствари али.. не знам да ли смо добродошли, знаш да је он стално заузет?
- Предлажем да одемо, има он камеру изнад врата видеће нас ако му је до дружења.
Кад смо дошли пред врата његове куће, мислиим лик нема ни браву ни звонце на вратима, само видео надзор, кад смо стали на отирач црвено ротационо светло, које нисмо сконтали одакле уопште сија,  је засветлило, врата су почела да зврље и откључала се. Механички женски љубазни глас на енглеском је говорио „плиз ентер, тенк ју“.
- Шта сте се укочили, улазите!! - Са интерфона се зачуо Пиксијев глас.
- Па он зна да смо ту? - Прошапута Шмеки унезверено окрећући се около...
 Ушли смо у кућу,врата зазврљише зззвррљ! Клангг- закључаше се сама. Пикси нам преко неких звучника рече да опуштено седнемо у дневну собу - људи ево сад ћу-... Његов дневни боравак је био сав у белом, намештај којег је било мало чак и врата су бела. Разни украси на зиду, рамови и неки оквири су „исте“ беле боје. Засели смо у фотеље и чекали. Шмеки је био скрооз у чуду, зурио је у лустер испред нас који је био спуштен ниско тик изнад стола.
- Мос види ове неонке каквих све облика и боја има, као букет УАУ!
- Видим Шмек!
- Прошли пут му је све било као на стадиону, тепих имитација траве и..
- Знам Шмек!
Пикси је пустио музику, некакав лагани џез,  питао нас је преко истих звучника које уопште нисмо знали „где су уопште“, шта пијемо киселу, сок, пиво!? Шмеки се озари на пиво а ја рекох „сок“. Из врата „беле боје“ као и зид изађе Пикси.
- Па 'де сте људи, што сте не најављени? Имам само квотер времена са вама у неком сам тајмингу. Ако ме мемориска картица не вара нисте били код мене 2 године! БЕ-ПЕ-ИКС ... Што сте дошли?
- Пикс шта ти значи БЕ-ПЕ-ИКС?  - зачуђено упита Шмеки.
- ВРХ, брате!
- Ам, да!? Није ти лош нови стајлинг по кући. Увек си био оргиналан, и у пиџами просто изгледаш фаца!!
Нисам више могао да издржим, морао сам из груди да испалим питање иначе би Шмеки причао о откаченом лустеру до пода. 
- Пикси мене занима шта се ово дешава са нашим језиком? Не могу нормално да разумем свакодневицу, шта пише у новинама и слично. Зато смо и дошли до тебе?
- Аха, занима те савремена аномалија језика? Хм Моси...Немамо много времена, велики је топик..  Описне парафразе, плеоназми, појмовне метафоре, хибридизације одомаћеног страног језика...уф немам времена да разврстам жаргонизам и таутолошки нонсенс  за само квотер. Покушћу да ти зипујем што краће. Конкретно има турцизама, англиканизама, француских и уосталом безброј изама...
- Моси, шта каже?
- Каже да је опширна тема...
Пикси настави не осврћући се на Шмекија..
- Двојако усвајање разних страних речи подразумева изложеност страном језику преко ТеВеа, цртаних, клинци су преко играчака, компјутера, видео-игрица, интернета, филмова, музике..  О суб-култури да не говорим... Адаптација речи је хаотична и без неког реда. Преко рекламних слогана које доводе до нагомилавања нових, неразумљивих речи која измичу контроли.  Нагомилавање доводи до неконтролисаног увођења страних речи које се преузимају без икаквог видљивог система и размишљања – и када је то објективно потребно, и онда када није. На нивоу изговора, граматике, семантике, прагматике смо посустали и по дифолту фејкује се већина речи.
- Моси шта каже?
- Каже да су искушења сколила са свих страна!
Пикси настави не осврћући се на Шмекија...
- Постоји субјективна потреба типа „интелектуалног ескапизма“ код преводиоца, говорника или неописаца која има личну мотивацију и филинг да ово „усвајање“ у свом говору или скрибовању употребљавају. Речи написане на страном се читају као стране, а не као српске речи колико год да су нам познате  типа coffee се чита као кофи, а не кафа...милкшејк, таблоид, скенер, модем, хардвер, софтвер, интернет, бестселер  само из англиканизма а где је германизам, француштине пуу...
- Моси шта каже?
- Каже да влада опште расуло и анархија...
Пикси настави не осврћући се на Шмекија...
- Моси, језик просто на овај начин постаје хибридна творевина у којој доминира мешавина популарно-ћаскачко-опуштеног и публицистичког стила.
- Моси, шта каже?
- Каже да је ратно стање, хаос...
- Шмеки багујеш се или си офлајн? Рестартуј се... немој да те крекујем! - Пикси ће Шмекију
- Моси, шта каже?
- Каже да овде неко блокира, тј. стао, не зна шта ради и где је пошао.
- Пикси, да те питам нешто...
- Питај Шмеки...
- Е а шта значи то- веб страница? и разјапљено ААААААААПћихАааааааааа - кихну.
- Излог! Еј Шмеки знаш шта, нешто те скенирам блед си ми човече. Зрачиш ми данас као стари монитор, можда није лоше да провериш билирубин или ако је од неспавања мало у кревет да се ресетујеш. Треба ти неки антивирус, обавезно, ентер...
- Моси, шта каже?
- Каже да би требао да узимаш више Ц витамина  и побољшаш крвну слику!
Пикси извади телефон из џепа.
-Еј људи не мрдајте само да опалим пар селфија са вама за фејс. Шкљоц! Моси брате, овако... да скратим; сејвуј у вугла да су велики изазови у компјутерским технологијама и да је свако лажно знање о нашем језику опасније од незнања. Лично, немам грижу софтвера за ову спику о језику, радо би са вама да четујемо овде али квотер је прошао. Гејм овер, морам!
Пикси отиде у други просторију да се пресвуче.
- Моси, шта каже?
- Извињава се што се није јутрос умио...Трзни то пиво, да се не избламирамо пред молерима и електричарем, за који минут долазе да му заврше кречење и затегну лустер на плафон, рећи ће види ових алкоса ујутро лочу пиво, а и Пиксија су пробудили рано.
- Па колико је сати Моси???
- Ево сад ће осам ујутро.
- Видим ја да Пикси неповезано мрси, мора да је поспан...


                                                                                                   

0 Коментара


Recommended Comments

Нема коментара за приказ.

Guest
Додај коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...