Jump to content
  • entries
    23
  • коментара
    3
  • прегледâ
    8028

Economist о 2017: МИРИС РЕВОЛУЦИЈЕ РЕЗИГНИРАНИХ ЛИБЕРАЛА


александар живаљев

566 прегледâ

gor_8166

Фото: svet.rs

Либерали свих земаља, вријеме је да почнете да размишљате. Свијет је у превирању, бројне државе чекају одлучујуће изборне битке, али ми смо као ваш "тинк-танк", оманули у прогнози за 2016. годину, гурнули Камерона и Клинтонову у изгубљене борбе и сад нам је вријеме да заједно размишљамо над стогодишњицом бољшевичке револуције, поручују уводничари специјалног издања The Economist - "Свет у 2017". Толике омашке гласила најкрупнијег капитала у предвиђању збивања у овој години у којој је квази-либерале из финансија и са универзитета, сустигло "проклетство" покојног највећег америчког ума друге половине 20. стољећа, филозофа Ричарда Рортија, принудиле су уреднике издања на много већу скромност у предвиђањима и у убјеђивањима, јер су мејнстрим медији, очигледно, све мање моћни у промовисању "самоиспуњујућих пророчанстава", тако да су за наредну годину морали да призову и тарот, на увијек симболичну, насловну страну.

То никако не значи да су Икономистови уредници заборавили језик пријетњи и мржње, традиционално усмјерен на Путинову Русију, али ове године првенствено намијењен Кини и њеном лидеру лично. Ако се узме у обзир да ће најзначајнија нова чињеница у 2017. бити та да ће обим производње постати двоструко већи у азијском него у европском региону, није чудно да се на 150. годишњицу првог издања Марксовог "Капитала", главна битка бије за прерасподјелу профита азијских привредних џинова, прије свих Кине и Индије. Улоге у комаду су већ подијељене:Кина је лош, а Индија добар момак, само је вријеме да Кинези поутрање ту слику, по руском примјеру Pussy Riot колумнисткиње Economist-a, која мобилише "револуционарну опозицију" у својој земљи - "уметнике, активисте и независне медије", тим редослиједом. За Кину је ипак, знају искусни уредници, потребно анимирати и делегате наредног конгреса Комунистичке партије, па су главни штап и шаргарепа годишњака резервисани за њих.

 

ГОВОР МРЖЊЕ, НАДА У ЛЕЊИНОВУ "ВЕЋИНУ МАЊИНА" И НАШИ ГАФОВИ

 

Стицај околности је такав да одкако излази код нас у лиценцираном издању Color Media Роберта Чобана, специјални број Икономиста никада није био слабијег садржаја, мање екслузивних колумниста и, парадоксално, више домаћих оглашивача. Захваљујући, ваљда, овим послиједњима, издање је промовисао лично премијер г. Вучић у сали Народне скупштине, а потом отпутовао у Железару Смедерево да се захвали кинеском предсједнику Си Ђинпингу.

А говор мржње и пријетње, најновијег годишњег The Economist-a усмјерен је прије свега на лидера Кине. Си Ђинпинг је човјек "империјалистичких амбиција", истиче се већ у уводнику, који хоће да искористи јесењи партијски конгрес за учвршћење личне власти. То може да му пође за руком јер његова "крволочна борба са корупцијом" може да се усмјери и на идеолошке неистомишљенике "ауторитарне националистичке власти". Предсједник Си Ђинпинг, да зло буде веће, "сматра да се стратешка превласт Америке мора довести у питање". Зато се уредници и "специјалисти" за Кину лондонског магазина надају да он има доста противника у редовима Комунистичке партије Кине. "Свет се нада да знају шта им је чинити", пише Симон Лонг о делегатима предстојећег конгреса. Ако баш и не знају, ту су и прецизније поуке о "тихој саботажи" у 31-ој кинеској провинцији и колумна тајванске предсједнице.

Ово је само један од огледа примјењеног лењинизма у годишњем издању The Economist-а: од организоване, сада истина дезоријентисане либералне мањине, правити већину. ОК: национална држава је побједила на Брегзиту, а зар не би могао Лондон, пита се његов градоночелник Салман Кан, бројнији од Шкотске и Велса заједно, да добије већа овлашћења? "У интерсу грађана", дабоме. Ионако, ни империје ни националне државе већ градови представљају суштину друштвене организације у 21. вијеку. И тако из чланка у чланак, прикупља се либерална мањина у мишљењу и дјелању, за дан у коме ће "светло поново доћи", јер је побједа антиглобалиста, мучна али само привремена.

Либерална авангарда капиталистичке класе претворила је свој овогодишњи гласник у идеолошко-политички билтен, у тој мјери да је и традиционално добра научно- технолошка рубрика свела на овлашно скицирање, раније и на другим мјестима подробно разматраних, могућности персонализоване медицине, са њом везане генске терапије и већ стару фасцинацију безрадничке 3D производње.

Уредник за Њемачку упустио се, умјесто раније помпезно издаваних налога берлинској елити, у скромно мољакање католичких Бавараца, да не оставе Меркелову на цједилу у постизборној комбинаторици.Од прошлогодишњег слављења "имиграционе економске благодети", остало је реална визија "старе Европе" која једва држи главу изнад рецесије. У Украјини се предвиђа неки "реформски напредак" да би се прикрио податак о потпуном економском суноврату афричког типа, који је "револуција" донијела овој потенцијално богатој земљи.

Из земље која ће и догодине производити најзанимљивије политичко-економске вијести - САД, извјештачи Economist-а играју на карту неке републиканско-трамповске "реганомике", у којој је позитивна улога снижавања пораеза и регулације намјењена већини у Представничком дому, уз неповјерење према Трамповим "хуљама из Овалног кабинета" који ће довести исте такве "хуље" на чело ФБИ и других сличних агенција, као да су до сада тај простор и те службе покривали светитељи.

Премијер Србије г. Вучић имаће много посла да испуни обећање о 4% повећању БДП-а у 2017. години. Какву год стратегију и тактику примјенио у том послу, добрим дјелом ће зависити од "крволочних империјалиста из Пекинга" и "хуља из Овалног кабинета". Ваљда ће, захваљујући свом добро познатом, штреберском, брзом и темељном учењу, схватити и да мора да прочита декларацију неког производа, прије него што га промовише у Народној скупштини.

Или, познат по истанчаном политичком њуху, г. Вучић осјећа исту мирисну сензацију револуције резигнираних либерала у 2017?

 

 

Economist 2017.jpg

0 Коментара


Recommended Comments

Нема коментара за приказ.

Guest
Додај коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...