Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Sign in to follow this  
  • entries
    23
  • comments
    3
  • прегледâ
    7478

Сарамаго Проницљиви: ПАСЈЕ ВРИЈЕМЕ ЗА ИЗБОРЕ

александар живаљев

405 views

blog-0067029001452885844.jpg

Војнополитички и књижевни критичари, једном ријечју, забринути зналци, сматрају да је појава сотије Жозеа Сарамага Записи о проницљивости (Лагуна, 2015, превод са португалског: Татјана Манојловић) - вјетар у леђа заговорницима "бјелих листића", који, ионако, свесрдно опструишу крупне демократске искораке у нас.

Сарамаго, тај анархистични комуниста, хришћански атеиста и ђаволски вјешт приповједач, подијелио нам је 2004. једно немогуће искуство. Онима који вјерују да се само немогуће ствари догађају, ево кратког сижеа увода.

Локални су избори. У Пријестоници вријеме пасје, киша лије као из кабла. Бирачки одбор у неизвјесном ишчекивању бирача. У неко доба из вод се појављује један, затим их долази све више. Кад оно, међутим: 75% гласова су "бјели листићи". Премијер најављује понављање избора за седам дана. Предузимају се "мјере". А и метеоролошке прилике су повољне. Народ масовно хрли на изборе, службе снимају мимику и говор бирача у дугачким редовима; ту су и шпијуни-волонтери, онако чисто родољубља ради.

Коначан резултат још погубнији: 85% "бјелих листића".

Влада уводи ванредно стање, министар одбране, који никада није био у војсци, хтио би и опсадно стање!; мудри министар унутрашњих послова прибјегава поузданом средству за утврђивање Истине - полиграфу, тзв. детектору лажи. Када једна грађанка покушава да окрене полиграфско испитивање са себе на полицајца - почиње заплет, који није фино препричавати. Не заплета већ бонтона ради.

Пасје вријеме за изборе опет долази. Проницљива је Влада, не потцјењујте је: штампаће већ заокружене листиће. И гледаће "бјело" док се буду пребројавали.0 Comments


Recommended Comments

Нема коментара за приказ.

Guest
Додај коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...