Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Sign in to follow this  
  • entries
    23
  • comments
    3
  • прегледâ
    7478

Омиљена игра Леонарда Коена

александар живаљев

451 views

blog-0632461001451577760.jpg

ПОВРАТАК СТАРИМ ЉУБАВНИЦАМА У НОВОЈ ГОДИНИ.

 

"Хеј, заборавила си мало свог финог мириса на мојим прстима."

Л. К.

 

У Нову годину уђите са новим љубавницама/цима. Иако су оне/и можда и стари.

Ево, и неуморни Зоран Пауновић у децембарском Летопису матице српске започиње ту причу о вјечном повратку, увијек мало помјереном,у свијету (не)одраслости - романом Омиљена игра ( The Favourite Game, 1963, превод Вук Шећеровић, Геопоетика, 2013), пјесника и пјевача (треба нагласити јер данас има и "пјесама" које се не пјевају), Леонарда Коена.

Ако признајете да нијесте више у добу у коме сте тако нестрпљиво очекивали чудо љубави, ако вас та биохемијска рекација помало умара, онда је најбоље да у новогодишњој ноћи мислите о старим љубавницима/ицима. А, може ли тај догађај сјећања бити угоднији него са Коеном?

Знам да вас мрзи да сада читате о новој врсти Bildungsromana, оног од Гетеових " Година учења Вилхема Мајстера", преко Џојсовог "Портрета умјетника у младости" до егзилске медитеранске исповједне поетске прозе Леонарда Коена у којој се социјално сазријевање замијењује емоционалним.

И дјечије приче су ту важне, и за Фројда и за Коена, али хоћу да вас одмах бачим у размишљање (слатко, грко, смијешно) о старим љубавницама/има. Код Коена, примјећују аналитичари, то сјећање је прво чулно, тактилно. Тако његов алтер-его, Лорен Бривман: " зна девојку која се зове Шел и која је пробушила уши да би могла да носи висеће филигранске минђуше. Рупице су се загнојиле па сад на обе ресице има мали ожиљак. Открио их је скривене под њеном косом".

Шел је "стварала лепоту у ходу", он је желио да јој својим пјесмама "поврати њено тело". Јер, авај, Шел: "Није волела своје тело. То није било тело једне принцезе, била је сигурна у то. Оно није расло тамо где треба. Завидела је млађој сестри на грудима и њеној равној кестењастој коси."

Колико је то различито од претходне љубавнице, Тамаре, која ужива у свом тијелу и гола пуши цигарету наслоњена на прозор са кога посматра пролазнике. "Пушити кад немате ништа на себи - прави луксуз", мисли Бривман.

И ту је невоља са Вјечитим Женским, растргнутим између бестидне сексуалности и рањиве несигурности у властиту вриједност. Онда наступа Мушко ("Тужно је бити мушко", Црњански), "право мушко" (зеза Винавер Црњанског), које би хтјело да каже са Коеном: "Твоје тело никада није прозаично". Мушко је свјесно да од његовог ребра настаје Женско и предсвјесно да је in utero и само било прва три мјесеца женско ( тек потом се маскулинизује постајући straight или gay, али то је тема за неки "озбиљнији" блог). Тако настаје неутољива жудња која је подједнако спремна и да се уклопи у малограђански калуп "идеалне љубави" и да побјегне од њега. Тако сазријевамо.

Била је то прича о стари љубавницама/има:

"Причали су ми о човеку,

који речи изговара тако лепо,

да ако им само помене име,

жене му се саме дају."

Л.К.0 Comments


Recommended Comments

Нема коментара за приказ.

Guest
Додај коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...