Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Sign in to follow this  
  • entries
    23
  • comments
    3
  • прегледâ
    7478

Ирвин ЈАЛОМ: ПРЕВАЗИЛАЖЕЊЕ УЖАСА ОД СМРТИ (И КОМЕНТАРИ)

александар живаљев

973 views

УСПОМЕНИ НА ДРАГАНА ВЕ ИГЊАТОВИЋА (05.05.1968-30.11.2008.)

"Ни сунцу ни смрти се не може гледати право у лице."

Франсоа де ла Рашфуко

Овим цитатом угледни психотерапеут, Ирвин Д. Јалом, започиње своје Гледање у сунце (Психополис институт, Нови Сад, 2011) - књигу огледа егзистенцијалистичке терапијске праксе која, по њему, треба да одговори на четири врховна питања - питање смрти, изолације, смисла живота и слободе.

Професор Љубомир Ерић у предговору каже: "Ову књигу треба да прочитају сви. Они који се ужасавају смрти, јер ће видети да то није проблем који је несавладив. Они који немају страх од смрти, јер могу да сазнају и разумеју како га други доживљавају. Они који воле некога ко се ужасава смрти, јер могу да нађу начин да га умире." Овде би могао да се заврши "приказ" књиге, да је добри професор Ерић урадио оно на шта нас је терао на својим предавањима и вежбама из психијатрије (можда нас на неки начин овим преговором још на то "приморава"?), односно, да пружимо сопствени поглед на одређену тему.

А тај поглед, тражи и Јалом, који несебично дијели своје суочавање са смртношћу, дјечје и терапеутску, како кро психоедукацију коју је прошао (о томе више у интервјуу у "Недељнику" од 22.10.о.г.), као и у раду са пацијентима у терминалним стадијумима канцера. Основна и највиша цијена самосвијести и јесте, по Јалому, рана смртности.

Стрепња од смрти јавља се још на раном дјечјем узрасту кроз суочавањем са угинућем животиња, "одласком" баке и сл. У Јаломовом случају то је био сусрет са прегаженом мачком, у мом један рањени гавран који је угинуо упркос мојој "њези".

Али, то су прва сјећања. Јалом не одговара на оно питање које сам једино запамтио од читања цијелог Буњина: "Не рађамо ли се ми са осјећањем смрти?"

У сваком случају, наша прва суочавања са смртношћу наилазе на немуште одговоре родитеља и ми, заједно с њима, научимо да ћутимо о њој. Латентна фаза сексуалности (од 6-12 године) обично је праћена лишавањем страха од смрти (овдје да напоменем да је Толстој писао како дјеца тог узраста суочена са нпр. губитком родитеља, не схватају смрт, већ само оплакују своју усамљеност).

Са пубертетом и адолесценцијом долази до "ерупције страха од смрти", који се испољава преко преузимања сулудих ризика, насилничког понашања, па и (покушаја) самоубиства.

У том периоду, додајем, можемо да створимо сопствени сценарио смрти. Ја сам нпр. имао (црногорски гени!) слику да гинем покошен митраљезима при неком ослободилачком јуришу, и наравно остављам неку уцвиљену љепотицу. (На шта? кога? сам јуришао, чега сам се ослобађао?)

Мој кум, Драган Ве Игњатовић, је пред свој 40. и послиједњи рођендан имао жељу да 40 дана проведе код најближих другова. ("Господе, он сам себи даје парастос", помислио сам.)

Слику његове стварне смрти, чији сам први свједок био, као да је сам режирао: у борчанском каналу, о коме је иначе снимио филм, плута отворених очију. (Његова збирка поезије и ликовних радова зове се "Хладне очи")

Примјећујете да сам изгубио нит са Јаломом. Заправо, желим да Вас на привидно парадоксалан начин приближим њему, и важније, једне другима у часовима изолованости.

Бити изолован јесте најгоре умирање.

Ту би се сложили и непомирљиви Јаломов Епикур ("зли тирјанин душе бесамртне") и наш највећи танатолог - Његош.0 Comments


Recommended Comments

Нема коментара за приказ.

Guest
Додај коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...