Sign in to follow this  
Followers 0
Зорица екс Милева

Kakao kao lijek i ukusna poslastica u postu

7 posts in this topic

Neki dan mi je drugarica rekla kako u postu pije kakao, i da je fantastičan. Hm  0110_hahaha, odlučim da i ja pokušam, i rezultat je bio - BEZVEZE SKROZ  :cheesy:. Elem, pitam ja nju kakav je njen kakao, a ona ti meni je koristim isključivo:Постављена слика Danas sam probala, i moram vam reći da je vrlo ukusno (to je najblaže rečeno). U šolju proključale vode sipa se 2 kašike male kakaoa i šećer po želji. Od srca preporučujem.

Kakao snižava krvni pritisak

Постављена слика

Istraživanje koje je sprovedeno na starijim osobama u Holandiji pokazalo je da svakodnevno konzumiranje raznih proizvoda od kakaa pozitivno utice na zdravlje, a posebno na niži nivo krvnog pritiska. Ispitanici su svakodnevno konzumirali cokoladu, cokoladne pudinge, kakao napitke ili slicne proizvode od kakaa. Tako su na dan redovno unosili kolicinu kakaa kao onoj u 10 grama cokolade. Ova je studija do sada najjaci dokaz o pozitivnim zdravstvenom dejstvu kakaa. On je bogat izvor flavanola za koji se smatra da utice na elasticnost krvnih sudova i vena. Zaboravite na utrljavanje kakaova maslaca u kožu, jer bi je šoljica vruceg kakaa mogla vise pomladiti, porucuju naucnici. Oni su ustanovili da je nakon 3 meseca koža žena koje su dnevno ispijale šoljicu antioksidansima bogatog vruceg kakaa postala nežnija, dobila je više vlage i postala je manje osjetljiva na opekline od sunca.

Naucnici smatraju da flavonoli mogu poboljšati cirkulaciju, što je i bio slucaj kod žena koje su sudelovale u istraživanju konzumirajuci kakao bogat flavonolima.

Rezultat je bila zategnuta, vlažna i nježnija koža.

Naucna istraživanja potvrdila su ono što je bilo poznato još u vreme Asteka – kakao podstice mozak na stvaranje enorfina (moždanih sedativa i anestetika) što dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i bola. Kakao stimuliše i lucenje dopamina i serotonina (prenose informacije u mozgu) koji podižu nivo raspoloženja – ovaj efekat je razlog što depresivni ljudi ,,tamane,, ogromne kolicine cokolade. Kakao je izvor mentalnog zdravlja i dobrog raspoloženja, a za razliku od sintetickih lekova nema neželjenih dejstava.

Kakaovac - Theobroma cacao, je zimzeleno drvo, s crvenkastim i žutim cvetovima, a plod mu se formira nakon tri godine. Beru se mahune, koje se otvaraju uz pomocu drvenih cekica a potom im se vade plodovi. Oni se slažu na listove banane, i fermentuju 5-6 dana. Boja im se menja od purpurnocrvene do tamnosmede. Nakon fermentacije, plodovi se suše i kuvaju. a potom, usitnjavaju i melju i tako nastaje gusta tecnost. Kada se ohladi, stvrdnjava se i to predstavlja bazu svih cokoladnih i kakao proizvoda.

Theobroma cacao ili kakaovac je zimzeleno drvo koje raste najbolje na Jamajci i u podrucju Granade. Lisce mu je kožasto, jajastog oblika, a cvetovi crvenkasti ili žuti. U trecoj godini pocinje da donosi plodove. Potrebno je biti strucnjak, pa znati samo kuckajuci po plodu kad je zreo za branje. Vade se zrna zajedno sa pulpom koja ih okružuje i uvije u lišce banane. Ostavi se da fermentira do šest dana. Boja se menja od purpurne do cokoladno braon i oslobada se karakteristican miris. Zatim se suši. Postoje dve osnovne vrste kakaoa: "criollo" i "forastero". "Criollo" je kvalitetniji i manje od 15% svetske proizvodnje cokolade koristi tu vrstu. "Forastero" je kakao nešto nižeg kvaliteta i predstavlja osnovu za najveci deo svetske proizvodnje cokolade. Danas se cokolada smatra luksuznom namirnicom koja ne bi smela da se jede u neogranicenim kolicinama, jer za posledicu ima ojaznost, akne i migrenu.

Kakao je kroz istoriju opisivan kao lek za mnoge bolesti, a novo istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da kakao štiti i od srcanih bolesti i moždanog udara.

Šolja kakaoa dnevno sprecava nastanak krvnih ugrušaka koji, ukoliko stignu do srca ili mozga izazivaju infarkt.

Kakao sadrži stimulans teobromin, alkaloid koji pripada porodici kofeina. Zrna sadrže i masnoce, ugljene hidrate i proteine. Dokazano je da se svakodnevnim konzumiranjem 22 grama kakao praha znacajno smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova. Zato ga treba konzumirati bez griže savesti!

Kakao sadrži i bakar koji podstice razvoj vezivnog tkiva i koji je veoma bitan za nervni sistem.

Kakao sadrži supstance koje su antioksidanasi, što znaci da štite telo od slobodnih radikala i tako usporavaju proces starenja. Istraživanja sprovedena na univerzitetu Harvard pokazala su da su ljudi koji su konzumirali cokoladu u proseku živeli godinu dana duže od onih koji je nisu jeli.

Izvor

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja bih samo apelovao da kupujete kakao srpskih proizvođača, a ne ovih koje je Milevica nakačila.

Znači odlični su Aleva i ostali koji drže u Srbiji kakao... Polgedajte samo indeks masnoće...on je u principu merilo ukusa.

Elem...probajte ne samo te topli kakao napitke, nego kao bilo koji brzi kolač.

1. Samelji jabuke (može na one multipraktikere, dodaj šećera, kakao, cimet, med...)

2. susamom puter (tahini), med i kakao izmešaj...

3. brašno, rendane jabuke, kakao, šećer, vanilin šećer, kiselica.....pa u rernu i pecite kolač

i naravno slušajte pesmu "Kao kakao" od grupe "Leb i sol"

http://www.youtube.com/watch?v=MdIDMzbvrf4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kakao je dobar i u borbi protiv anemije, posebno za trudnice koje se susrecu sa anemijom u toku trudnoce. Trudnice koje ne mogu bez kafe ujutro, mogu da je zamene kakaom i na taj nacin izbegnu anemiju, koja je opasna po bebu ali i na porodjaju moze da izazove probleme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Слажем се да је какао јако здрав, али не мислим да је здраво јести више од 2 коцке чоколаде дневно.

Ствар је у томе што у чоколаду, осим какоа, иде и велика количина шећера, и емулгатори, стабилизатори...

А што се тиче тих 15% чоколада што се праве од квалитетнијег какаоа, прилично сам сигуран да их нема на нашем тржишту  nesiguran

Иначе, какао више пијем кад не постим, јер га волим са млеком (и медом).

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Mileva

Koristim samo TAKOVO kakao, kuvam ga svakodnevno po 2x, u mrsu po 1x, na vodi ili sa mlekom - izuzetan je... ja sam ti vrlo probirljiv kad je ukus toga u pitanju, i ovo je jedini koji ima moju bezrezervnu preporuku...

...

recept za kuvanje na vodi:

u lonce sipate 2x 2 deci vode, i jos malo vise, jer uvri, neposredno pre nego prokluca ja stavim 4 pune kasicice secera (one sto bi rekli standardne, koje koristimo za npr. domace slatko), a kad prokljuca i skolnimo je jos 3 pune kasicice kakaoa... onda vratimo da samo kratko izbije jos jedan kljuc, i to je to... moze da se doda vanilin, ili cimet, ali u maloj kolicini, da ne pokvari ukus...

...

sa mlekom je isto sve, s tim da se uzme presno (nekuvano mleko), pa se ono kuva pa ista procedura, dakle da se ne podgreva tj. prekuvava vec kuvano mleko - nit je zdravo nit je ukusno...

...

Inace, ja najbolje kuvam kakao u celoj vasioni i Beverli Hilsu... prstgore

Share this post


Link to post
Share on other sites

Креирај налог или се пријави да даш коментар

Потребно је да будеш члан ЖРУ-а да би оставио коментар

Креирај налог

Пријавите се за нови налог на ЖРУ заједници. Једноставно је!


Региструј нови налог

Пријави се

Већ имаш налог? Пријави се овде


Пријави се одмах
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу