Добро дошли на Живе Речи Утехе

62af87b658a0499c818723abb72a2556.png

Желимо Вам пријатне тренутке на највећем црквеном сајту. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,

молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате. 

Преузмите нашу апликацију на Google Play

Преузмите нашу апликацију на iTunes

 

S

Slobodan Milošević

Члан
 • Content count

  18
 • Joined

 • Last visited

О Slobodan Milošević

 • Ранг
  Тек дошaо/ла

Profile Information

 • Пол :
  Мушко
 • Локација :
  Србија, Зајечар
 • Интересовање :
  ПРАВОСЛАВЉЕ

Contact Methods

 • Skype
  Ljiljana_Milosevic

Recent Profile Visitors

3095 profile views
 1. ХРИСТОС ПОСРЕДИ НАС. Вољена Браћо и Сестре у ГОСПОДУ НАШЕМ СПАСИТЕЉУ, да цитирам део Јеванђеља по Јовану: 7 Пошто су га и даље испитивали, он се усправио и рекао им: „Ко је од вас без греха, нека први баци камен на њу.” 8 Затим се поново сагнуо и наставио да пише по земљи. 9 Кад су то чули, почели су да одлазе један за друг им, почевши од старешина. Исус је ос тао сам са женом која је била у средини. 10 Усправивши се, Исус ју је упитао: „Жено, где су они који су те тужили? Зар те нико није осудио?” 11 Она је одговорила: „Нико, господине.” А Исус јој је рекао: „Ни ја те не осуђујем. Иди и од сада више немој чинити грех.” 12 Исус им се поново обратио: „Ја сам светлост света. Ко за мном иде, неће ходити у тами, него ће имати светлост живота.” Опростите мени грешном.
 2. У православној цркви постоје одређени канони (правила) иконописања којих се придржава сваки иконописац.[1] Правила нису званично прописана већ се преносе генерацијама са мајстора на ученика. Основно неписано правило је да се икона ради по обрасцу (предложку) неке старије иконе (која је опште прихвећени образац). Сликање икона по машти уметника без познавања ових правила не представља црквено учење и не може се назвати иконом у строгом смислу.
 3. ПОМАЖЕ БОГ,

  ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС је на тајној Вечери

  26 А када су јели, узе Исус хлеб, благослови га, изломи га, па га даде ученицима и рече: „Узмите, јeдите, ово је моје тело.” 27 Тада узе и чашу и захвали своме Оцу, па им је даде и рече: „Пијте из ње сви, 28 јер ово је моја крв за нови савез, која се пролива за многе за опраштање грехова. 

  Питање је:

  Зашто Епископи и свештенство кад причешћују себе  у олтару посебно узимају парче хлеба па посебно отпију из посебног пехара вино,

  а нама верницима помешају и ТЕЛО ХРИСТОВО  ( дакле хлеб )  са КРВЉУ ХРИСТОВОМ  ( дакле вино ) и тако помешану дају нам да кусамо али из више чаша из којих они нису кусали. ГОСПОД ИСУС није мешао хлеб и вино па их тако дао апостолима.

  Због чега је ова разлика и да ли смо ми верници недостојни да се причешжујемо исто као свештеници.

  Хвала за одговор.

  Слободан.

  1. Show previous comments  2 more
  2. obi-wan

   obi-wan

   U stvari, nema tu kratke istorije, jer je pitanje ne toliko slozeno koliko bogato u svojoj osnovi, i zato bi moralo da se malo sire obrazlozi. Liturgika je cela jedna vasiona za sebe, nista manje od toga. Ima izuzetne literature na ovu temu, a od raznih autora. Medjutim, ja mogu da ti preporucim jedan vrlo solidan i sazet prirucnik, na kome je - izmedju ostalih - radio i nas brat Toma sa ovog foruma.

   Evo linka:

   Eto, nadam se da ce da bude od koristi... :)

  3. obi-wan

   obi-wan

   Evo i direktnog linka za taj prirucnik: http://www.liturgija.net/

  4. S

   Slobodan Milošević

   ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС ПОСРЕД НАС.

   Хвала.

   :mahmah::):skidamkapu:

 4. ПОМАЖЕ БОГ. Хвала за одличан текст и преглед стања у држави и адвокатури.Мислим на текст Rylah, moderator. твој текст раширио сам и мало даље по овом виртуалном свету. Увек сам наводио да си ти аутор текста. Надам се да се не љутиш. У адвокатури сам и ускоро одлазим у пензију. С поштовањем. Адвокат Слободан.
 5. ПРВО ПИСМО (део први) ИСПОВЕСТИ Во имја Оца и Сина и Светога Духа. Амин. Пречасни оче, ево хоће да ми дух говори са Господом пред вама, и вама да говори за многе невоље, да вам гријех исповиједа. Но вас покорно молим опростите, немојте да вам досадно буде. Но (као) што највише знате и волите да Христу милост и љубав учините, тако и мени учините ради Христа... Ја сам досад желела вољом да дођем (у цркву) а сад ме диже велика невоља од покварености вјере и закона, па ме диже Христова велика милост и љубав. Јер сам се научила сваке недјеље и по двапут у недјељу Христовом тајном оживљавати па не могу ове Благе дане у мртвом животу остати... Ви Оче, можете знати ако можете вјеровати да ја осим Христа немам ништа. Само много-грешни живот носим. Али ми је Христос милост и љубав и цео углед живота мога. Кад се угледам на Христову велику муку, на Његово дуго трпљење, и на Његову доброту и мудрост - више ми не треба ништа. Христос ми је доста. У мучне тамне ноћи Христос ме греје као сунце. Христос ми не да на овом свету гледати нити с ким слободно говорити, ни са чим не даје (ми) задовољна бити... Без велике милости Христове не могу ништа из никога да примим: да Христову љубав с ким не изгубим. А заиста је са мном грешном тешко на земљи живјети, јер се не може оволико вјеровати да ми Христос нигда почивала не даје, јер није ни сам почијева. Па нека се чини што год хоће на овом свијету, нека се обрће и преврће - мене (с) Христом нико раставити неће! Јер се смиловао те ми је милости своје дао, и сву биједу од врагова казао, и слободу дао кад лукави дођу да их вазда празне враћам. Јер бива да ми много врази краду али га собом не однесу, јер их срам од Господа убије. Ах опрости ме, Оче, немој да ти овај говор досади, јер ја имам много да говорим. Но ми немојте замјерити као да ја нешто говорим (своје). Но као да ми сам Христос изсред срца говори. Тако ми се чини, и вама нека се тако учини Оче. Света Симонида Монахиња Стевка Ђурчевић. ....................................................................................... Мени грешном опростите ако вам досадих писањем.
 6. S

  Срећан ти рођендан, брате у Христу, Срећни ти и остали дани, да славимо Божију Тајну нашег постојања. Слободан.
 7. S

  28 I ne bojte se onih koji ubijaju telo, a dušu ne mogu ubiti; nego se bojte Onog koji može i dušu i telo pogubiti u paklu.
 8. S

  15 Čuvajte se lažnih proroka, koji vam dolaze u ovčijem ruhu, a iznutra su grabljivi vuci. 16 Po plodovima njihovim poznaćete ih. Zar se grožde bere s trnja ili smokve sa čkalja? 17 Tako svako dobro drvo radja dobre plodove, a rdjavo drvo donosi rjdave plodove. 18 Ne može dobro drvo doneti rdjave plodove, niti rjdavo drvo doneti dobre plodove. 19 Svako drvo, koje ne radja dobra ploda, odseca se i u vatru baca. 20 Dakle po plodovima njihovim poznaćete ih. (Jevandjelje po Mateju 7,15-20)
 9. POMAŽE BOG 8 A najposle budite svi složni, žalostivi, bratoljubivi, milostivi, ponizni; 9 Ne vracajte zla za zlo, ni psovke za psovku; nego nasuprot blagosiljajte, znajuci da ste na to pozvani da nasledite blagoslov. 10 Jer koji je rad da živi i da vidi dane dobre, neka zadrži jezik svoj od zla, i usne svoje, da ne govore prevare; 11 Neka se ukloni od zla, i neka ucini dobro; neka traži mir i neka se drži njega. 12 Jer oci Gospodnje gledaju na pravednike, i uši Njegove na molitvu njihovu; a lice Gospodnje na one koji zlo cine da ih istrebi sa zemlje. 13 I ko može vama nauditi ako uzidete za dobrim? 14 Nego ako i stradate pravde radi, blaženi ste. Ali straha njihovog ne bojte se, niti se plašite; 15 Nego Gospoda Boga svetite u srcima svojim. A budite svagda gotovi na odgovor svakome koji vas zapita za vaše nadanje. Od Simona Petra, sluge i apostola Isusa Hrista
 10. Небојша Бакарец: Драган Ђилас – Мишковићев „деда мраз“ Драган Ђилас, најбољи пријатељ Мирослава Мишковића, је одлучио да обрадује свог партнера и ментора, који, о јада, чека нову 2013. (ту несрећну тринаесту) у апсу. Мишковићева радост неће бити мала, јер је поклон честитка само за Мишка, тешка бар педесет милиона евра (хеј, 50 милиона еврића!). Да би ублажио Мишковићеве патње, Ђилас је заказао седницу градског парламента у време када се седнице никада не одржавају, изузев ако је у питању буџет. Буџет је већ усвојен средином децембра, стога је заказивање седнице за 28. децембар, потпуно изненађење. Прве две тачке су Ђиласови новогодишњи пакетићи утамниченом сабрату Мишковићу. Вреди чути како гласе те две тачке дневног реда градске Скупштине: 1. Предлог одлуке о условном отпису камата и мировању пореског дуга по основу одређених изворних јавних прихода Града Београда 2. Предлог Плана детаљне регулације дела подручја Аде Хује (Зона А) градске општине Стари Град и Палилула Ајмо редом. Тачка један Градско веће је на седници од 21.12.2012. (после нека неко каже да није било смака света- био је и биће, смак градских финасија) усвојило предлог Секретаријата за финансије (секретарка овог секретаријата је Рената Милић Радујко, кадар ДС-а, сестра доскорашњег директора Телекома и доскорашњег председника Управног одбора ГСП Београд, а одскора новог менаџера НИС-а, Бранка Радујка, и супруга Бојана Милића, доскорашњег председника општине Раковица а садашњег директора ЈКП“ Инфостан“). Наравно, сви поменути су кадрови и високи функционери Демократске странке. Шта је спорно у овој тачки дневног реда? Спорно је то што ДС у лику градоначелника и председника ДС, жели да отпише дуговања граду Београду, по основу камата, и тајкунима и олигарсима. У тексту Одлуке се наводи: „ На основу података Управе јавних прихода града Београда, укупан дуг по основу локалних пореза које администрира ова Управа на дан 31.октобра 2012. године, износи укупно 27,6 милијарди динара(готово 270 милиона евра!) и то 13,4 милијарде по основу главног пореског дуга и 14,2 милијарде по основу камате“.Да би вам било јасније, навешћемо да се под локалним порезима подразумевају – порези на имовину, локалне комуналне таксе и накнаде за коришћење грађевинског земљишта Даље стоји :“ Наведени дуг на дан 31. октобра 2012.године износи: Код активних правних лица 6,5 милијарди, код предузетника 3,6 милијарди, код физичких лица 5,4 милијарде“. Овде долазимо и до велике загонетке. Када се ове три бројке саберу добије се 15,5 милијарди динара,и каже се да је то дуг, само се види да је разбијен на три групе. А у претходној реченици се опет каже да је укупан дуг 27,6 милијарди. Поставља се основано питање у коју категорију дуга спада 12,1 милијарди динара разлике између 27,6 и 15,5 милијарди? И не ради се ни о каквој језичкој игри, аутора овог текста, по овом питању. Нигде у тексту на пет страна не можете пронаћи објашњење ове нелогичности! Извор: http://www.vidovdan.org/index.php?option=com_content&view=article&id=38796:dragan-ilas-mikoviev-deda-mraz&catid=39:drustvo&Itemid=92
 11. Ово је вера Апостола! То је вера Отаца! То је православна вера! Ова вера је основала свемир!
 12. КАКО АНГЕЛ ЖЕНЕМА ОБЈАВИ: " ХРИСТОС ГОСПОД, ВАСКРСЕ У СЛАВИ" ! ШТО СЕ ЖРТВОМ СТРАШНОМ ПОСВЕДОЧИ, ТО СВАК' ВИДИ КО ГОД ИМА ОЧИ, И ЗА ОЧИ КО ИМА РАЗУМА, ТАЈ ИСТИНУ ВАСКРСЕЊА ПРИМА!
 13. БОГ те благословио за овај прилог. Грешни Слободан.
 14. ПОМАЖЕ БОГ. Предивна прича из Јерусалима. Погледајте са адресе: Слободан.