Добро дошли на Живе Речи Утехе

 Желимо Вам пријатне тренутке на највећем црквеном сајту. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

Преузмите нашу Андроид апликацију

Преузмите нашу апликацију за iPhone

Ако пишете ауторске текстове на богословске теме, песме, есеје, приче...

пошаљите нам на urednik(@)pouke.org и ми ћемо то објавити на насловној страници сајта

Иван ♪♫

Члан
 • Content count

  8530
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Иван ♪♫ last won the day on Април 13 2013

Иван ♪♫ had the most liked content!

О Иван ♪♫

 • Ранг
  Инвентар форума
 • Рођендан

Profile Information

 • Пол :
  Небитно

Recent Profile Visitors

22305 profile views
 1. то је само смајли, ја сам сасвим озбиљан
 2. https://en.wikipedia.org/wiki/An_Act_to_amend_the_Canadian_Human_Rights_Act_and_the_Criminal_Code Не разумем... Прво, зар већ није законом свако заштићен од физичког напада? Друго, полно ,,опредељење" није једини разлог због кога неко може бити руган и омрзнут, има милион других ствари због којих се људи међусобно мрзе. Зар закони мање више већ нису такви да штите свакога без обзира на личне карактеристике, типа порекло, националност, држављанство, мишљење, разна опредељења (политичко, сексуално, шта год), до какву музику воли. Зар то и није поента уклањања дискриминације? Што би се онда полно ,,опредељење" додавало као посебна категорија? То је као некаква позитивна дискриминација, чак привилегија. Заштита ваљда важи за све? Заштита од узнемиравања ваљда већ постоји код њих, и важи за све. Или је фора у ,,вербалном деликту" (тј. нечија жеља да се уведе тако нешто)
 3. Ја то нисам рекао, нисам помињао противљење. Оно што кажем јесте да нису сва правила за све и на исти начин потребна. Као што и сви лекови нису потребни свима. Заговарам разумно употребљавања ,,правила", а не да се правила поставе за циљ. Погледај само проблем који некад настаје око иконостаса, па да ли оне молитве требају гласно или тихо, а то су реално потпуно небитне ствари. Или ,ако се добро сећам једне приче, неко дете се инатило са родитељима, хтело нешто да пости, и неће да слуша иначе верне родитеље, а св. Јован Шангајски каже: купите кобасицу и дајте му да једе!
 4. Аха! Али не поричеш да је било разлога за страх! Аха!
 5. Опет сматрам да наша вера не почива на правилима, него у Духу, покајању, човекољубљу и сл. Наравно. св. Оци су на саборима утврдили одређене истине вере, како не би било лутања (уосталом, колико знам, сабори су и били подстакнути борбом против јереси). Али то да ли ће неко да пости или неће, то је толико небитна ствар на овом свету. Пост је средство, поступак којим се нешто постиже, нпр. уздржање. Пост није циљ, ни разна правила.
 6. polako, nemo' se ljutiš i ako može jedno izvinjenje za pretrpljeni strah
 7. Kakva je to ,,korist" o kojoj priča?
 8. Nisu pravila nešto iz čega proističe duhovnost, nego od Duha. Ako ti sveštenik blagoslovi, možeš da se pričestiš bez ikakvog posta. Post je samo trening, a ne sam sebi svrha. Zato sam ja uvek veoma sumnjičav prema rigoroznim tumačenjima pravila.
 9. znači rotirate se po crkvi Vi ste znači jedna od onih što se šetaju i ometaju prepodobne u molitvi