Welcome to Живе Речи Утехе

Желимо ти пријатне тренутке на највећем црквеном сајту. Да би добио све функције сајта и учествовао у разговорима, молимо те пријави се или направи налог ако га још немаш. 

Zayron

римокатолик
 • Content count

  23227
 • Joined

 • Last visited

 1. Još jedna čestitka i još jedno pivo!
 2. Aj, hory, hory - moravská lidová, moravska narodna CM Harafica na Míru 2.4.2016 (Ej,hora,hora), moravska narodna
 3. Srećan rodjendan sa Morave! Sad na Verumov rodjendan uvidite autentičnu moravsku staroslovensku folklornu travestiju koju su inače praktikovali svi Sloveni ali ostala je reliktno prisutna još samo u moravskom folkloru, balkanskim Dodolama i ponegdje još na poklade, fašnjak i koju su imali prilike vidjet još sveti Ćiril i Metodije tada kad su bili u 9. vijeku na Velikoj Moravi. Na prvom videu su ženske obučene kao muški a na drugom muški kao ženske.. Bolje pivo u želucu nego voda u plućima. Jára Cimrman
 4. Pa pogotovu je to onda nonsens, isto tako su se mogli sastat sa prezidentom koncerna Volksvagen ili Coca Cola Company a efekat bi bio isti.
 5. Ne postoji nikakv ni pravoslavni ni katolički ni ženevski itd. ekumenizam. Postoji samo ekumenizam bez ikakvih daljih epiteta jer je to dijalog u Istini i ljubavi jednih s drugima koji je najbolje prepustit Duhu Svetome a ne konkurs ili red za primanje ili vraćanje bilo koga u bilo čiju Crkvu. Jedini epitet koji bi uz ekumenizam mogao stajati je ekumenizam Duha Svetoga i više nikakav dalji i taj bi nam jedini trebao biti dovoljan ako već nekakav epitet hoćemo ili moramo imati.
 6. U principu uopšte nije bitno kakve smo do sada imali dokumente svaki o sebi ili o bilo čemu i kome drugom, možemo ih imati kakve hoćemo. Bitniji su ti novi dokumenti do kojih ćemo doći konstruktivnim dijalogom bez suvišnih a nepotrebnih rječičkovanja i jeftinih trikova, podvala i zluradih epiteta i "čašćenja" koji više nisu zanimljivi valjda ni pubertalnim mladencima u 7. ili 8. osnovne.
 7. Pa to je oduvijek pisalo tamo u dokumentima 1VK jedino što to voi nikad niste pročitali kako treba od početka do kraja već samo izvlačili ono što vama (pravoslavnima i protestantima) odgovara a sve drugo preskakali. Ne možete shvatit nešto što uopšte niste ni pročitali.
 8. Misliš li da bi se uopšte susretali kad bi si to isto što sugeruješ oba uzajamno o onom drugom mislili ili se tako i oslovljavali u korespondenciji i proglašavali to svuda na javnosti, da je taj drugi jeresijerarh?
 9. Ne pričamo. Vi pričate o nepogrešivosti a mi o nezabludivosti koja je posljedicom dviju stvarnosti koje mi priznajemo i u koje vjerujemo: 1. Crkva Hristova je nezabludiva jer ju vodi sam Hristos 2. A vodi je tako što je vremenito vodjstvo na Zemlji povjerio sukcesiji, nizu rimskih biskupa Petrovih sukcesora, kojim je dao specijalna ovlaštenja (ključevi, stijena i ostale alegorije i parabole) u tom smislu koja imaju samo oni (primat, Petrova služba).
 10. Nikad nisu bili nepogrešivi već samo nezabludivi u vjeronaučnim stvarima kad proglašavaju ili objašnjavaju vjeronaučne definicije takozvano: ex cathedra tj. od opšte i fundamentalne važnosti za cijelu Crkvu jer je to prerogativ Crkve u čije ime istupaju autoritetom Petrovog Stolca da je nezabludiva.
 11. Naravno, šta misliš odakle ovolike sinode i koncili? To bi poslije 1054. imao bit taj spisak prazan kad bi to bilo tako da o svemu samo papa odlučuje. https://en.wikipedia.org/wiki/Synod_of_Bishops_(Catholic) https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_koncilů_a_synod
 12. Porede se onii sami, smatraju se istim "poglavarima" kao i papa i u to ime se sa njim sastaju i s njim susrete ugovaraju. http://www.catholicnewsagency.com/news/we-are-brothers-pope-francis-and-patriarch-kirill-hold-historic-meeting-37366/ http://www.blic.rs/vesti/drustvo/tajni-sastanak-amfilohije-i-irinej-backi-u-vatikanu-kod-pape-franje/r4gqdnm
 13. Pape takodjer imaju ustav i Svete Stolice (Države Vatikan) i legislativu Katoličke Crkve. Prema tim pravilima bivaju i izabirani (conclave). https://en.wikipedia.org/wiki/Papal_conclave
 14. https://sr.wikipedia.org/sr-el/Патријарх_српски#.D0.94.D0.B5.D0.BB.D0.BE.D0.BA.D1.80.D1.83.D0.B3 Delokrug Patrijarh, kao vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, sem prava koja mu daju kanoni i crkveni propisi, ima još i ova:[9] predstavlja Srpsku pravoslavnu crkvu pred ostalim autokefalnim crkvama; predstavlja Srpsku pravoslavnu crkvu na crkvenim, državnim i narodnim svečanostima; održava jedinstvo u jerarhiji Srpske pravoslavne crkve; posvećuje po crkvenim propisima, lično ili preko ovlašćenih arhijereja, lica izabrana za eparhijske i vikarne episkope; osvećuje sveto miro za cijelu Srpsku pravoslavnu crkvu; daje odsustvo eparhijskim arhijerejima izvan njihovih eparhija; nosi, kao naročito crkveno odličje, bijelu panakamilavku s krstom i panagiju svih srpskih svetitelja, darovanu od strane države prvom srpskom patrijarhu obnovljene Srpske patrijaršije, koja ostaje kao nasljeđe svih patrijaraha; prvenstvuje pri bogosluženju, i oslovljava se sa „Svjatjejši“ i „Svetosti“; pominje se na arhijerejskim liturgijama od arhijereja u cijeloj Srpskoj pravoslavnoj crkvi; daje crkvena odlikovanja i odličja, po uredbi koju propisuje Sveti arhijerejski sabor; postavlja dekretom službenike po Ustavu; upravlja crkvama i misijskim područjima u inostranstvu, gdje nema organizovane srpske pravoslavne eparhije.