Добро дошли на Живе Речи Утехе

 Желимо Вам пријатне тренутке на највећем црквеном сајту. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

Преузмите нашу Андроид апликацију

Преузмите нашу апликацију за iPhone

Ако пишете ауторске текстове на богословске теме, песме, есеје, приче...

пошаљите нам на urednik(@)pouke.org и ми ћемо то објавити на насловној страници сајта

RYLAH

АДМИНИСТРАТОР
 • Content count

  15307
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  52

RYLAH last won the day on Март 3

RYLAH had the most liked content!

О RYLAH

 • Ранг
  Oh fishy fishy fishy fish!
 • Рођендан

Profile Information

 • Пол :
  Мушко

Recent Profile Visitors

57009 profile views
 1. Нема да бираш. Неком западну лепе фпрумашице, а неког грлим ја или брадати Ињац. Како коме западне, систем ротације. Прописи су прописи.
 2. Није банован због тога што је рекао, него зато што је био непријатан као саговорник, а врло често је и кршио форумска правила, посебно кад се изнервира па батали фасаду уљудности.
 3. Један муслиман који је на форуму био је банован јер се понашао катастрофално. А између осталог је остао познат по томе што је, након неколико страница избегавања да да одговор, на крају рекао да нема проблема са каменовањем жена, те да би и рођену ћерку каменовао без проблема.
 4. Чим ви измислите еликсир вечног живота.
 5. Није било никаквог практичног проблема, радило се о философским схватањима домета и домашаја права и друштвеног морала. А између осталог и ово што је Авокадо написао - да се случајно не нађе неко ко ће право да своди на скуп позитивних прописа који настају сами од себе и сами су себи сврха, и да онда наглаба о томе како се законима може оправдати свако непочинство. Нико нормалан никада није ни узимао као озбиљне аргументе да је то што су нацисти радили ОК зато што су само спроводили законе, јер такви ликови не настањују ову планету. Чак ни нацисти не верујем да су озбиљно у својој глави оправдавали све што су радили тиме што је по закону. Тако ни у време нациста или комуниста, право није било нешто апстрактно што је пало из ведра неба, па се неко почешао по глави и рекао "Хммм, кад већ имам ове законе, морам да их поштујем и да узмем све од Јевреја/буржуја јер су то закони а закони морају да се поштују", него су им закони послужили да нађу практична решења за своја идеолошка гледишта, односно за зла која су хтели да ураде. Зато, да би се овако нешто десило, прво мораш да инсталираш болестан систем. Кад имаш систем који је болестан и чија је философија да људима отима то што имају или их масовно прогони или убија због тога што јесу, потпуно је небитно какви ће закони да буду, резултат ће да буде увек исти. Чак су комунисти макар у прво време радили без закона, декретима. То је била нека њихова верзија природног права - радили су онако како се њиховим болесним умовима чинило да је праведно, по неком моделу универзалне правде који су заговарали бољшевици.
 6. https://en.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_Hitlerum
 7. ОК... Кад узмеш од људи за порезе, дистрибуираш паре на начин на који је постигнут одређени друштвени договор (консензус свих или макар већине о начину трошења тих пара који се верификује на разна начине у које је беспотребно сад улазити). Видиш да имаш насилне људе, лопове, криминалце других врста. Направиш затворе, полицију која истражује злочине, судство које ће да их кажњава, итд. Сконташ онда да постоје ситуациони криминалци којих има доста, и ставиш још више полиције на улице, иако ти за примарну улогу нису потребни, али сконташ и да се ради о малом трошку а да ћеш да сачуваш много више. Онда сконташ да имаш доста гладних. У свакој земљи их имаш. Сконташ да ће гладни да се дигну и да крену да жаре и пале, а да нема довољно полиције која би их зауздала. Ни у једној земљи нема довољно полиције која би зауздала масе гладних и незадовољних које би се подигле. Даш има помало да не би направили далеко већу штету, чисто колико да им стомаци буду довољно напуњени да не помишљају да направе неке велике глупости. Много ми је жао што свет није ружичаст, и што морам да плаћам да потенцијално не бих гледао Октобарску револуцију у Србији, али ми је опет прихватљивије да плаћам овако малу цену за то, него да изграђујем земљу пошто њом прође револуционарна хорда.
 8. У тој ситуацији сви губе, почевши од тебе који би да живиш један миран и удобан живот. У ситуацији где направиш такво друштво да до тога уопште не дође, плаћаш врло малу цену зауздавања људске пале природе. Не разликује се уопште од држања полиције, судства и војске, које су исто трошак, и исто постоје због пале људске природе. Логиком за коју се залажеш можемо да кажемо "Нећу да дајем паре за затворе, милицију, војску, судство и пратећу бирократију само зато што је неко насилан!", али у пракси то значи да ће све да се уруши.
 9. Да није носила толико кратку сукњу, не би била силована...
 10. Само си то извукао из целог чланка? Ништа убијање радника, ништа пребијања, ништа терање радника да раде преко сваке мере у нехуманим условима у челичанама звог чега су се дешавале стално несреће и људи губили удове и животе? Колико је по теби морало да се побије радника да би ти рекао да можда ипак није све било тако ружичасто у Карнегијевим челичанама?
 11. Слажем се и делим твоје мишљење, само што кажем да нема ни за половину тога у гарантованој заради која је испод 200 евра, ако је уопште и исплате.