Добро дошли на Живе Речи Утехе

 Желимо Вам пријатне тренутке на највећем црквеном сајту. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

Преузмите нашу Андроид апликацију

Преузмите нашу апликацију за iPhone

Ако пишете ауторске текстове на богословске теме, песме, есеје, приче...

пошаљите нам на urednik(@)pouke.org и ми ћемо то објавити на насловној страници сајта

Матусал

Члан
 • Content count

  573
 • Joined

 • Last visited

2 Followers

О Матусал

 • Ранг
  Наш човек
 • Рођендан 03/22/82

Profile Information

 • Пол :
  Небитно
 1. То ћеш морати њега питати. И човек воли да има децу.... Мене за ТЕ не питај, ја неволем ту теорију.....
 2. Прочитали смо, ја се одмах запрепастих одакле вам живци, помислих неки ранији рад.....
 3. Ово је чак и мени претешко, да је неко засадио милионе врста биљака и пренео исто толико животиња. Што није овде засадио мало кукуруза и кромпира и парадајза него све однео за Америку. Нема логике мора се признати. Мислио сам на Ноја и породицу.....
 4. Добро,заиста је необјашњиво, неког потопа је било о томе сведоче и други народи, као и озбиљних катаклизми на свим деловима планете али шта и како не знам. Има и она теорија да је постојао слој воде испод тектонских плоча и да се земља отворила и вода под притиском горњих слојева избила и направила потоп. Исто само теорија, тако су покушали да објасне кањон колорадо и друге феномене на подручју америке.
 5. Мени се некако та прича о народима како се данас представља не допада. Увек сам имао утисак да се овде на земљи нешто озбиљно издешавало. Човек је био у Едему постављен је као круна творевине, познавао је ствари божанске. После пада он има дужи животни век него данашњи човек, он као да полако запада све више у грех и губи познање и помрачује се. Људски род као да како се време одмиче заборавља Едем и губи знање, а не као што тврди ТЕ о тамо неким пећинским људима и каменим оруђима који се развија. Мислим да су постојале озбиљне цивилазације са великим достигнућима и да их је Господ збрисао јер су се искварили и постали озбиљна претња. О овоме постоје неке емисије, говоре о постојању истог језика на планети и износе доказе, пирамиде као општа појава карактеристична за цео свет, атлантида, звездане мапе које су нама постале доступне тек у задњој деценији итд. Ово је само једно моје размишљање, никако тврдња или неки чврст став, више као једна од могућности.
 6. Да ли је у време Нојево човек стигао да се рашири по целој планети или је живео само на одређеном простору?
 7. Значи ми још нисмо дошли до закључка да ли је земља равна или лоптаста. Ако је нешто једноставно утврдити онда је то ово питање. Изађеш на отворену водену површину и утврдиш има ли закривљености или нема. У чему је ту проблем, ја то не разумем. Питања из библијске перспективе: Ако је Господ морао да потопи сав свет да затре све што је живо. Откуда људи и животиње и биљке на другим континентима? И како су се ако је само Ноје преживео тамо опет настанили? Мени у тој историји народа нешто не штима.
 8. Како се у глобалном потопу тумачи повлачење те силне воде, куда је она отишла ако је цео свет био прекривен водом?
 9. Па да Христос није узео људску индивидуалну природу него општу која се може односити на цело човечанство и све народе и расе. Има она лепа прича како је један сликар покушао да наслика Христа али како год је почињао чинило му се да то није то и како год је он покушао да узме црте његовог лица он му се чинио другачији и на крају је констатовао да Христос нема неки специфичан карактеристичан лик него да он личи на свакога човека, на његовом лицу као да се видео траг сваког људског бића. У том смислу се Христос оваплотио као човек узевши људску природу која није ограничена индивидуалношћу него је универзална за сваког човека. А што се ТЕ тиче ако је еволуција константна онда не можемо говорити о врстама него о тренутним модификацијама а то се никако не уклапа у богословље цркве, ни по питању човека ни по питању све остале твари јер је она по ТЕ непостојана, а ми свет видимо као икону будућих ствари.
 10. Само да овде придодам, када кажем конкретну не мислим на зизијево конкретно у смислу индивидуалности, него конкретно у оквиру врсте мислећи на целокупну природу човека.
 11. Ради се о томе да је он постао и потпуни човек, узео људску природу.
 12. Ако постоји еволуција онда не постоје конкретне врсте, могу временом постати нешто друго. Христос се оваплотио и постао човек. Наше спасење је у томе што је он узео људску природу, она мора бити конкретна за сва времена и прошла и будућа да би човек могао бити спасен. Био је у свему кушан као и ми каже Павле и зато може помоћи онима који бивају кушани. Ако дође до промене људске природе како он може бити спаситељ, осим ако се она не развија по тачно одређеном принципу али за то је већ потребна информација творца. Значи не морамо говорити о вазнетој природи него о оној кроз коју је извршено искупљење и она мора бити конкретна људска природа за сва времена.
 13. Значи неуклопива је у богословље јер је Христос узео одређену конкретну људску природу и вазнео је са десне стране оца. У случају да дође до промене природе кроз еволуцију Христос престаје бити прототип човека и спаситељ из разлога што не би био по природи истоветан са онима које има да спасе а то долази у сукоб са целокупним писмом и предањем.
 14. Мени нико није одговорио да ли процес еволуције по ТЕ има крај или бића стално еволуирају?