Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber

ПРИДРУЖИТЕ СЕ НАШОЈ VIBER ГРУПИ, КЛИКНИТЕ НА ЛИНК

Orthophill

Члан
 • Број садржаја

  602
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

3 Followers

О Orthophill

 • Ранг
  Наш човек
 • Рођендан Јануар 1

Profile Information

 • Пол :
  Небитно
 1. Када је у питање Васкресење мртвих увек се сетим на ову предивну паримију која се чита у Страдалну Седмицу неколико пута, а колико је значајна доказ је и то што се чита на Опело Христово. Пророчества Језекиљева чтеније (Глава 3) 1 Рука Господња дође нада ме, и Господ ме изведе у духу, и постави ме усред поља, које беше пуно кости. Језек.:3:14; Лука:4:1; 2 И проведе ме покрај њих унаоколо, и гле, беше их врло много у пољу, и гле, беху врло суве. 3 И рече ми: Сине човечји, хоће ли оживети ове кости? А ја рекох: Господе Господе, Ти знаш. 1 Сам.:2:6;Рим.:4:17; 2 Кор.:1:9; 4 Тада ми рече: Пророкуј за те кости, и кажи им: Сухе кости, чујте реч Господњу. Иса.:55:11; Рим.:10:17; 5 Овако говори Господ Господ овим костима: Гле, ја ћу метнути у вас дух, и оживећете. Псал.:4:30; 6 И метнућу на вас жиле, и обложићу вас месом, и навући ћу на вас кожу, и метнућу у вас дух, и оживећете, и познаћете да сам ја Господ. Језек.:6:7; Јоило:2:27; 7 Тада стадох пророковати, како ми се заповеди; а кад пророковах, наста глас, и гле потрес, и кости се прибираху свака ка својој кости. 8 И погледах, и гле, по њима изиђоше жиле и месо, и озго се кожа навуче; али духа не беше у њима. 9 Тада ми рече: Пророкуј духу, пророкуј, сине човечји, и реци духу: Овако вели Господ Господ: Од четири ветра дођи, душе, и дуни на ове побијене да оживе. Псал.:4:30; Јован:20:22; 10 И пророковах, како ми се заповеди, и уђе у њих дух, и оживеше, и стадоше на ноге, беше војска врло велика. Откр.:11:11; 11 Тада ми рече: Сине човечји, ове су кости сав дом Израиљев; гле, говоре: Посахнуше кости наше и прође надање наше, пропадосмо. Псал.:41:7; Иса.:49:14; 12 Зато пророкуј, и кажи им: Овако вели Господ Господ: Ево, ја ћу отворити гробове ваше, и извешћу вас из гробова ваших, народе мој, и довешћу вас у земљу Израиљеву. Језд.:1:1; Иса.:26:19; Језек.:36:24; Ос.:1:11; Амос:9:14; 13 И познаћете да сам ја Господ, кад отворим гробове ваше, и изведем вас из гробова ваших, народе мој. 14 И метнућу дух свој у вас да оживите, и населићу вас у вашој земљи, и познаћете да ја говорим и чиним, говори Господ.
 2. Када је старац Пајсије био дете у Грчкој преждеосвештене литургије служили су се у 15 сати. И мада је био мали и он и његови вршњаци ништа нису јели до краја литургије и причешќивали су се. Ако могу деца да не једу ништа до 15 сати можемо и ми. И као што је рекао о. Августин, ако могу муслимани зашто да не можемо и ми. Нико не умире ако не једе и пије до 18 саати... Нажалост ја не могу да присуствујем на преждеосвештене литургије. Јер у то време сам на посао. Последњи пут сам био када Велика Среда била на 1. мај. Волео бих да се литургија служи увече, али неќе ваљда само због мене. У једној цркви у граду у коме живим служи се у 15. И држао бих литургијски пост мада не би се причешќивао.
 3. Можда је први званични један на један сусрет... Али први званични није, сеќам се да се сусрео са Путином заједно са Свјатејшаго Кирилла и остале верске лидере.
 4. Па на Чиста Среда колико знам се служи само преждеосвештена литургија. Можда се нејасно изражавам. Опростите, што јужније са падеже тужније! Edit: Агијазма од путира се даје само на Чисту Среду. И никад више.
 5. Преждеосвештене литургије се служе у веќе цркве, где има више путира. Па агијазму даје се из неки други путир, не из оног у који су Тело и Крв Христови. Сада сам се сетио да једном сам видео и како дају агијазму и из обичне флашице. О бројање данова: Епа не знам и ја сам збуњен са том рачуницу...
 6. Агијазма се даје из путира, са кашиком(неки са обичну, неки са ону са коју се причешќује). Али рекао сам, након причешќе. Причешќују се и они који су тримирили и они који нису... Неќе ваљда немоќни и стари људи да држе тримир, или пак да посте читав пост (без уља или без млека). И како да пости човек 7 дана и да се причести на Теодорову суботу? Да не једе уље на Прочка?
 7. Читајуќи ову тему хтео сам да пишем о две ствари које се провлаче низ коментаре: 1) Печено прасе, св. вл. Николај и краљ Александар. Историја овог догаѓаја налази се у књига „Монах Калист“. Дали се заиста догодила? Ваљда јесте чим се налази у тој књизи. Али ја знам да је у то време сваки треќи житељ радноспособни муж села Велгошти (данас доѓе предграѓе Охрида) био убијен од стране српске власти, да су у то време само у Охридској епархији убијени десетинак “бугарских“ попова и калуѓера... Ко зна колико прасиќи, телци и јаганца било конфисковано и поклано... Ко зна колико земље је насилно узето од месног населење и дато разних српских колонизатора... Тако да на толико неправди, да се жали за једно печено прасе, мени је изван памети. И молим вас у име свих праведно и неправедно пострадалих не помињајте више то прасе као ко зна какву жртву и расипништво. (Ја немам никакву мржњу према Србе, такво је време било, такви су били људи... Било, па се не поновило.) 2) „Причешќе“ са агијазмом на чисту среду. Ово је локални македонски обичај. Ако вам се не свиѓа нико вас не тера да га практикујете, ни у типик га пише, ни у Посни Триод. Свети владика Николај је прихватио тог обичаја. Агијазму се даје свима који су држали тримир, т.е. нису јели ништа у чисти понедељак, чисти уторак и у чисту среду до завршетак преждеосвештене литургије. Онима који се непричешќују даје се пре нафору, онима који се причешќују даје се по свето причешќе. Ако може српска Црква да благосиља Бадњаке на Бадник, шта вам пречи ако ми Македонци се “причешќујемо“ са агијазмом? Поново ќу да пишем да “причешќе“ са агијазмом не подразумева непричешќе са светих тајна - Тела и Крви Христових.
 8. Ти и кумица 1 духовни степен кумица и њен брат 2 крвни степени њен брат и твој момак 1 духовни степен = 4 степен двородни духовни бочни (јер је у питање брат и сестра, а не отац и син)
 9. Ти са момком си у 4. степен двородног бочног духовног сродства.
 10. У сваком случају, ти опет питај свога парохијског свештеника.
 11. Немате брачни сметњи. Ово би дошло двородно духовно сродство, а то није брачна сметња.
 12. Да ли можете да ми укажете на бар једну јединуминејску стихиру у којој, на данашњи дан се опева Крст Господњи?!? Наравно да нема такво нешто! Данас није Крстовдан, мада се вода освеќује “помоќу“ Крста! Данас се освештавају води, па тако бољи је старословенски назив овога дана Водокрст - који укажује да се на данашњи дан освеќује(крштева) сва вода.
 13. Мени се највише свиѓа Покајно вечерње (у очи Чистог Понедељка). Пуна црква и народ и попова. Поју се покајни стихири, почињу да се праве велике метаније. И на крај свако од сваког тражи опроштај, док псалти псалтају: „Покајанија двери“ и „На спасенија стези“. Нисам човек који мери благодат, али сам сигуран да је тог моменат присутан Бог и да се радује нашег покајања.
 14. А шта је „крупица соли“? На помош и за многу години да ни е свети Наум, охридскиот просветител и голем чудотворец!
×