Добро дошли на Живе Речи Утехе

 Желимо Вам пријатне тренутке на највећем црквеном сајту. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

Преузмите нашу Андроид апликацију

Преузмите нашу апликацију за iPhone

Toma

Члан
 • Content count

  1149
 • Joined

 • Last visited

2 Followers

О Toma

 • Ранг
  Дуго је са нама
 • Рођендан 02/29/64

Profile Information

 • Пол :
  Мушко
 • Локација :
  BG
 1. Са једне стране, једино због прељубе нам је Господ дозволио да се можемо развести, АЛИ.... Али и од те дозволе 'јача' је милост! Опроштај је већа слобода од ... 'законоспровођенија'. Колико смо ми пута учинили прељубу и не-боговима указивали оно што само Господу Богу припада? А Он ... опростио нам, није се 'развео' од нас.
 2. Iza ove ideje stoje pumpadžije na Auto-putu. Svi kod njih samo sipaju gorivo i furaju dalje. Ovako, hoće da nas nateraju da sednemo kod njih, pojedemo, popijemo....
 3. Gledaj... Lako je moguće da si ti mene pomešao sa nekim drugim Tomom.
 4. Bio sam u Rumuniji prošlog vikenda. Uh ... problemi ... muke ... ni njima nije dosadno! Elem, veruj i osećaj kako želiš, "Hristos te je oslobodio na slobodu", ja ću verovati u svemoćnu zaštitu Pomagača i Utešitelja.
 5. Gledaj, premda ne mislim da je Crkva (Srpska Pravoslavna) ranjiva jer je nju osnovao i u njoj silovito, nezaustavivo i neprekidno obitava Sam Duh Sveti, slažem se da mnoštvo zajednica (vrata Adovih) pokušava nešto u čemu uspeti neće.
 6. Večni plač i škrgut zuba postoji. A što se tiče pripadnosti - "koji su se u Hrista krstili, u Hrista su se obukli".
 7. Zato što negde pročitah komentar nepomjanika za nekog 'vernika' na to kako se on ipak jeste pričešćivao, i ne pripada njemu, nepomjaniku: "To kako se on pričešćivao, tako mogu i ja da se pričestim!"
 8. Ne znam. Znam da treba da živimo kao oni kojima će se "zakonom slobode suditi", ali i ovo sam ti napisao iz gordosti - da bih ispao ... "pametan"!
 9. I ja mislim da je Desiderius u pravu. Tako i živim! Ono što sam napisao jeste šta radi onaj ko se pričestio Hristom. Jer ako nema ovih posledica kod onoga ko se sjedinio sa Hristom, šta da kažemo o njegovom pričešćivanju?
 10. Onih 5 Novozavetnih: (Hrista radi) 1. nahrani i napoj, 2. obuci (i obuj), 3. ugosti, poseti 4. pacijenta i 5. robijaša. Prosto. "U malom budi veran".
 11. Ne mislim da je jeretik onaj koji tiho ili glasno ispoveda Hrista i Njegovih zapovesti i svega što je uradio za mene: "Sećajući se dakle ove spasonosne zapovesti, i svega što se nas radi zbilo: krsta, groba, tridnevnoga vaskrsenja, uzlaska na nebesa, sedenja s desne strane, i drugog i slavnog dolaska" ? Osim toga, ne uzimam sebe i svoje emocije kao etalon uporedjivanja, nisam (više) dete, mada ... vidjen sam kako vučem heftalicu po stolu i mrljam: "Brm, brm, brm..."! :)
 12. S obzirom da se izraz "novotarska crkva" ne može pronaći do pre ~20 godina, a sa osvrtom na to da Sveto Pismo i Sveto Predanje ne pominje ovaj termin, mislim da je čisto novotarstvo koristiti izraz "novotarska crkva". :)
 13. Kada ova rečenica nebi bila za uši naroda, nebi se nikada i nigde izgovarala ni poluglasno a kamoli glasno. A to što se negde može jasno čuti a negde kristalno jasno nečuti, nije frka - svuda se veruje, čuje i izgovara Simvol vere.
 14. "Ja želim da svi ljudi budu kao ja, ALI svako ima svoj blagodatni dar, pa jedan ovako a drugi onako" = znajte da ima istine u onoj pošalici: On se oženi njome sa željom da ona ostane ista, a ona počne da liči na svoju mamu; ona se uda za njega sa željom da ga promeni a on - ostane isti". "Kormilo je malo ali celom ladjom upravlja" = prepoznajte sitnice koje će vam otežavati radovanje (odnos prema kuvanju, usisavanju, higjeni, kupovini, peglanju, bacanju djubreta, kućnim ljubimcima, hobijima...), priznajte jedno drugome šta vam je od ovoga (i ostalih sitnica) problematično... "Ljubav je iznad posta" = dogovorite se kada i kako postiti digestivno, verbalno i vodo-ljubivo. "Nije za Carstvo Božije onaj ko se okreće unazad...." = ako se neko izvini, onda je time IZBRISANA njegova greška; ona više NE POSTOJI, i ne spominje se. .................... Aj sad neko drugi, bre!