Добро дошли на Живе Речи Утехе

 Желимо Вам пријатне тренутке на највећем црквеном сајту. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

Преузмите нашу Андроид апликацију

Преузмите нашу апликацију за iPhone

Ако пишете ауторске текстове на богословске теме, песме, есеје, приче...

пошаљите нам на urednik(@)pouke.org и ми ћемо то објавити на насловној страници сајта

елТорнеро

Члан
 • Content count

  101
 • Joined

 • Last visited

 1. Причаснике доживљавам пре као госте за трпезом код Домаћина, а овде ми изгледа као да је на трпезу изнет сам Домаћин. Можда ми је то од поста па мислим само о клопи. Молио бих појашњење.
 2. Ти баш не чујеш, један је Бог са великим "Б", сви други богови су са малим "б", па и они који то постају по Божијој благодати.
 3. Молим вас, не пренебрегавајте "ситнице", човек је позван да постане бог по благодати, а не Бог. Јако је важно то једно мало или велико слово.
 4. "Човек може да приступи Богу отеловљењем Бога, рећи да то није довољно је богохулно па ко год то рекао." Опрости, изоставио си зарез који мења смисао реченице.
 5. Имао сам прилику да контактирам са низ свештеника, за многе сам чуо свашта, један од њих је био и мој парохијски свештеник, човек видљиве порочности.Из послушања Богу, кроз Оце, и из ината онима који су га осуђивали, сам од првог сусрета са њим имао однос као да је Серафим Саровски. У почетку се бранио, онда је одустао. Данас међу нама блиста љубав, волим га и поштујем, исповеда ме и причешћује, на обострану радост.
 6. Говорио сам о свештеницима, о рукоположеним, ако је ово што си написао индиректан одговор на моју поруку.
 7. Може то Богослове и нежније. Послушање, смирење, љубав, то је редослед у напредовању, а причешћујемо се да би напредовали. Без послушања и смирења се не може доћи до љубави, може се само залутати у изналажењу пречица. Нема свештеника, коме није забрањено чинодејствовање, а да је без благодати. Бог је милостив и праведан, и неће оставити без користи онога ко је послушан, макар се обратио најгрђем свештенику.
 8. То "насамо са Богом", то је кључ за разумевање. Зашто изговарамо своје име, када зинемо пред Путиром, зар Бог не зна наше име? Тајна, један део ње ми се открио, тако верујем. Бог хоће да се сусретнемо и сјединимо са Њим потпуно сами, Он и ја. Ми најчешће са собом водимо невидљиво нам друштво, демоне, страсти, њих се ратосиљамо исповешћу, што свежијом и подробнијом то боље. Изговарамо име да би се сетили себе, и трудили да са собом водимо што мању дружину.
 9. Ако не знамо шта нам доноси мир, добро је бар знати шта га одузима. Бог вам дао лаку и мирну ноћ.
 10. Има једно предивно упутство код Серафима Саровског, када, откривши да је циљ хришћанског живота задобити благодат Духа Светог, препоручује да свако испитује себе и иде ка ономе што му доноси више користи. У мом случају је то послушање.
 11. Честом исхраном, без посебне потребе, се долази до претеране гојазности. То се зове товљење.
 12. Наш циљ није утовљена душа, већ смирена. Поред тела и душе ми имамо и дух, који ако је смирен Бог неће презрети, а до смиреног духа се не долази само причешћивањем.
 13. Послушне милује Бог, у послушању су смирење и љубав. И растерећење, бре.