Добро дошли на Живе Речи Утехе

 Желимо Вам пријатне тренутке на највећем црквеном сајту. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

Преузмите нашу Андроид апликацију

Преузмите нашу апликацију за iPhone

Ако пишете ауторске текстове на богословске теме, песме, есеје, приче...

пошаљите нам на urednik(@)pouke.org и ми ћемо то објавити на насловној страници сајта

Ivan Marković

Члан
 • Content count

  2337
 • Joined

 • Last visited

4 Followers

О Ivan Marković

 • Ранг
  Дуго је са нама
 • Рођендан

Profile Information

 • Пол :
  Женско
 1. Dragi Kopitaru, nikada ni jednom bratu rimokatoliku nisam odbio zagrljaj. Tako da je ovo što ti sada radiš, čovek od slame. Ali, zahvaljujući mom strpljenju, neću te još uvek blokirati, jer verujem u tebe, i nadam se da će te proći ti napadi duhovitosti. Da si neki brat pravoslavac ekumenista, do sad bi te davno blokirao, ali kao rimokatolik uživaš poseban tretman.
 2. Pa sad, Kopitaru, znaš kako, krštavaju i adventisti...i artemiti. A naš Sabor rekao da krštenje artemita nije krštenje. I šta ćemo sad? Da li da verujem tebi ili Saboru SPC? Znam! Verovaću Saboru SPC!
 3. Iskreno se nadam da jeste šala. Ne znam šta drugo da kažem. Jedno su knjige, a drugo iskustvo. Znam šta sam doživeo. Sedeo sam sa nekima od najopitnijih staraca naše Crkve, jedan mi godinama bio duhovnik. Nikada mi niko nije rekao da ne treba da se bavim isihazmom, samo da u tome budem umeren. I nikada mi niko nije rekao da sam u zabludi glede mojih iskustava. U Boga sam verovao pre nego naučih da čitam. Nestvorene energije opitovao nekoliko puta. Hajde da ti poverujem. Nadam se da je šala. Mada je prilično gruba. Zamalo da me sada strefi srčani udar.
 4. Čoveče. Krit nije osporio te sabore. Osim što imk nije pridao epitet "vaseljenski". Na sve to, tri četvrtine pravoslavnog sveta ( četiri pomesne Crkve, plus brojne episkopije drugih) ne priznaje Krit uopšte ili samo delimično. Kakav je Krit argument? Tek treba da bude priznat. Možda bude i odbačen. Ja.Ne.Mogu.Da.Verujem.Šta.Ovde.Čujem.
 5. Okači citat. Da vidimo šta ti podrazumevaš pod palamizmom. Šta on podrazumeva pod tim. Palamini sabori su priznati od Crkve. Izvoli. E sad, da nisu svi u Crkvi isihasti, to nije tajna. Da li se ljudi mogu spasiti bez isihazma? Verujem da mogu. Zapravo, siguran sam. Inače, Amfilohijev monah Arsenije Jovanović žestoko promoviše isihazam na JuTjubu, naravno sa blagoslovom svog vladike. Tako da neko ovde muti.
 6. NE. Nije ih priznao kao Vaseljenske. Pri tome, sama punota Crkve nije priznala Kritski sabor. Ne još. Nema suštinskog ili formalnog priznanja u Crkvi. Crkva ili prizna ili ne prizna Sabor. Koji ne prizna (npr. Vatikan 1 i 2) ti su jeretički. Koji prizna (npr. Palamine) ti su sveti. Sasvim je irelevantno da li su vaseljenski ili pomesni...naravno, Rimokatolička crkva ne priznaje Palamine sabore uopšte...ali oni nisu Crkva. JA. Ne. Mogu. Da. Verujem. Šta. Čujem.
 7. Osetio. Više puta. Kao kada dišeš vazduh (analogija). Ne vidiš, a osećaš. Jedanput ili dvaput kao rezultat Isusove molitve srca, dva-tri puta sasvim nenajavljeno i nezasluženo. Mislim da sam jedanput i video. To već ne mogu da tvrdim, ali za osećaj, da.
 8. Брате, @Bokisd, реци ми да сањам....ово се не догађа....ово је кошмар....мора да сам упао у неки паралелни универзум....Они. Кажу. Паламистичка. Јерес. Не. Могу.Да. Верујем.
 9. Добро, сад је све јасно. Сад ми је коначно јасно с ким имам посла. Требао си одмах да ме назовеш јеретиком, јер ја јесам исихаста.А и отац Сава. И патријарх. И Амфилохије. И Атанасије. И св. Јустин....
 10. То је учење Цркве. Ја просто не верујем својим очима и ушима. Дивим се вашој храбрости. Емпиријско и саборно потврђено учење Цркве називати учењем "екипице" и Цркву сводити на екипицу. Људи, бојите ли се Бога, забога???
 11. Палама јесте био у праву. Јамчим главом. Лично сам то доживео. На страну моје искуство, учење је саборски потврђено и практикује се у целој Цркви. Ко тврди супротно, сам се искључује из Цркве. Заиста се дивим твојој храбрости.
 12. Пријатељу, учешће у нествореним енергијама Бога Тројице је емпиријско, саборски потврђено и свако ко га доводи у питање, богохули. Уопште није тачно да се оно само понегде практикује, већ се практикује свуда, у целој Цркви. Писци византолози које ти наводиш (на страну то што не видесмо ни један цитат, већ само твоје тврдње) су махом на антипаламитским позицијама, али ја сада први пут чујем да нам Острогорски и Успенски требају бити већи ауторитети од св. Паламе и свих исихаста од апостола Павла на овамо. Ти писци које ти наводиш у Цркви вреде таман колико и јеретик Варлаам, и његова пропала сабраћа Георгије Акиндин и Димитрије Кидон. Тако да, пријатељу,није лепо да хулиш. Иначе, кад смо већ код нестворених енергија Божјих, ја ти главом јемчим да оне постоје, да се у њима може учествовати јер сам и сам имао то искуство. Нема тог стрељачког строја пред ким бих ово оповргао јер нема тог живота који би ову благодат могао да учини сувишном. Драго ми је да твоје друштво коначно открива своје право лице.