Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber

ПРИДРУЖИТЕ СЕ НАШОЈ VIBER ГРУПИ, КЛИКНИТЕ НА ЛИНК

"Tamo daleko"

Члан
 • Број садржаја

  494
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 1. Svi znamo da se istorija uglavnom ponavlja. Zar ne vidite da su Vasi prvobitni komentari govorili upravo suprotno = "tekst nije probugarski".... Pitamo li se kako bi bilo koja Pomesna Crkva reagovala, na pritiske komunistickog rezima? Ne vredi porediti porodicne odnose (majka I cerka pobegulja), jer Crkva nije samo administrativna institucija, vec njen eklisijalni, istorijski, eshatoloski karakter treba smerno nositi, I razumevati da nije od ovog sveta, iako u svetu (istoriji) postoji.
 2. Pre svega, u ovakvim, osetljivim diskusijama, treba biti precizan koliko je to moguce; Ti Avocado, koliko mi se cini, pises/razmisljas u efemernim sferama; kada hriscanin poredi pojam kritika ili osuda--to za nas ima veliku razliku. Priznaces da kritika uglavnom dolazi of licnog (pa makar I subjektivnog) misljenja, na osnovu licnih ubedjenja, dok pod osudom, hriscanin smatra da je osudjena licnost, a ne pocinjeni greh. Dakle velika razlika u znacenju ovih termina. Prema tome, itekako ima smisla to sto je brat PS pokusao da istakne. Sto se tice ostalih Tvojih komentara, zaista nije potrebno ici iz krajnosti u krajnost. Mislim da niko , a posebno PS ne razmislja u takvim dimenzijama, kao sto su olako donosenje odluka o abortusu--to niko ne misli, niti govori. Pre bih rekla da Ti pribegavas suprostavljenim stavovima kako bi diskfalifikovao sagovornika. ; nasi episkopi su pozvani upravo da prevazilaze krajnosti I da odgovorno, pastirski, shodno darovima koje mu je Gospod podario, da vodi narod Boziji ka spasenju. Ono sto je PS naglasio, je da bas zato sto ne poznajes Mitropolita, da se ne zadrzis samo na nacinu proiznosenja besede, vec da prepoznas bol I muku koju nosi, zbog nas ovakvih... Sta je dobro za Crkvu ili nije, ostavicemo Glavi Crkve da rukovodi, a nama (ukljucujuci I nas klir) je dato da budemo jedno u Hristu! Priznaces da nase vladike imaju najvecu odgovornost za duhovno stanje svoje pastve, tako da nema prostora da pogresno shvatas da je u ovom slucaju Mitropolit insistirao da kaze sta mu je na dusi, posto-poto, a ponajvise da se radi o nekakvom "pucanju", vec zbog istinske brige za duhovno stanje svog naroda, prosto vapi za nasim kolektivnim pokajanjem. Ti si pametan covek, ne moj dozvoliti povrsnost u rasudjivanju.
 3. Hvala brate Milane za trud! Pogledala sam video zapis pre nego sto sam napisala komentar; moram priznati da je moj prvi utisak bio-- razbudjujuce, ocinski ostro, otreznjujuce, medjutim ne na pravom mestu. Na stranu, nacin kako je proizneo besedu, vec ovakva "preteca" intonacija ima karakter hitnog postupka, a sve zbog tajminga... Poenta je bila da smo se mi Srbi u srcu odrekli Kosova, kao neki nuisance.., da se decenijama odricemo Zivota, I borbe za zadobijanja Carstva Nebeskog. Ova beseda treba da bruji po celom Beogradu, u svim hramovima, e nebi li prizvali blagodat koja je jedina na potrebu!!!
 4. Meni danas izgleda treba da se nacrta.... da li se odnosi na poredjenje zena koje pribegavaju abortusu, dakle Srpkinje koje po hriscanskim vrednostima, cine cedomorstvo, sa kim ih je uporedio , sa Hitlerom, jel' se na to odnosi? Metropolitova analogija je epskih razmera, kako bi probudio savest svog naroda. Statistike po pitanju abortusa govore same za sebe. Ubistvo je ubistvo, zar ne? Voljno, htednuto, bilo kakvi motivi da su u pitanju, zar ne?
 5. Knjige

  Odlicno pitanje! Naravno da ima ozbiljnog materijala. Da li citas I na engleskom mozda? U principu, najpametnije je da pitas nase svestenike, bogoslove za preporuku; recimo o.Zoran Djurovic ili drugi na Poukama.
 6. VSB, ipak Ti se samo cini; nije Mitropolit ni zbunjen niti je bilo sta pomesao, vec nas SVE podseca, da svi, zajedno sa Svetima koji stite narod, pa monastvu koji zrtveno sastradava sa pastvom, da se dozovemo pameti, tj. da neodstupno cuvamo veru, svetinje I jedni druge! On pastirski ukazuje da istemo Carstvo Nebesko prvo, pa ce se sve drugo pridodati. Istina je da smo se mi Srbi otudjili od Boga I on (mitropolit) je iskreno rekao na konkretnim opitnim primerima gde, kako I zasto. Ovo je vapijuci glas u pustinji I tako ga treba shvatiti!!! Nekome se ne svidja njegova ostrina, ali neka barem time probudi I jednog Srbina ili Srpkinju, pa je "uradio posao"! Zar mu nije to I duznost da propoveda Jevandjelje I sa krovova da vice, ako treba!
 7. Zbog cega ili zbog kojeg konkretno komentara mislite da ste u pravu? Mozda se nismo sasvim razumeli, ali Vi jeste spominjali drzavnu dimenziju, jer se radi o Vasoj vladi cija politika direktno utice na MPC I obratno. Sta to crkva pokusava da popravi I to sa "majkom bugarskom"? Sta je izgubila Vasa drzava? Mislim da ne treba mesati crkvenu misiju sa politickim pretenzijama! Toplo Vam preporucujem da ozbiljno procitate postavku brata Aleksandra koji je absolutno tacno izrazio stanje na terenu... Razmisli dobro I molitveno iznad svega! Sve najbolje!
 8. @interia.pl zao mi je sto se nasa braca Makedonci osecaju kao "kolac"! Medjutim, ne bih mogla da se slozim sa Tvojim misljenjem oko MPC saopstenja. Tekst dogovora ne moze biti u redu, jer vise nego implicitno upucuje na promenu direkcije drzave FYROM. Pre svega, da li je potrebno "podobri odnose izmedju dve zemlje"? Zasto? Zar do sada nisu bili dobri odnosi? Dobro si se pitao u nastavku teksta: da li nesto stoji iza toga - ne znam.... vidis... niko od nas smrtnika to ne zna pouzdano, ali da treba zrelo razmisljati I sagledavati politiku, kako na drzavnom planu, tako I na crkvenom, to svakako imamo svi duznost da cinimo. Ne bih rekla da je Srbija ikada "polagala" pravo na FYROM sto se tice drzavnih odnosa; razisli smo se Vasom voljom. To sto drzava manipulise Crkvom (I naravno narodom=Crkva) , to je pitanje kojim treba Vi da se bavite, ako zelite sve-pravoslavno priznanje; Iskreno se molim za sveopste pokajanje-preumljenje naseg naroda. Prastaj
 9. Наравно, у праву си. Док други раде на том пољу, ми не радимо ништа. И онда се чудимо стварима које нам се дешавају. Sasvim se slazem sa Vama! Kakvu paradigmu bismo mogli ponuditi novim generacijama da promene ovakvo stanje?
 10. Mozda, ali nisam sigurna da je ovako otvoreno istupala ranije.... I to u najpovoljnijem momentu....
 11. Hvala Aleksandre za dodatni tekst od dr Rakovica! Neverovatno kakve stvari se desavaju u Pravoslavnom svetu, u zadnjih godinu, dve....! Zar nije bugarska vlada oslobodila Arhiepiskopa Jovana jednom prilikom kada je bio pritvoren na granici? Bojim se da su ovakve stvari posledica vecih iskusenja u nasoj pomesnoj Crkvi, kao I u specificnim slabostima sa kojima se nosimo veoma dugo. Sto Bugari ne smeju takve stvari da rade Grcima? Mislim, treba im stati na rep dok se moze, dok nije zahuktala stvar... Dance je u pravu izgleda...
 12. ... nadam se da je u ovoj novoj knjizi izneo misljenje o predlogu nacina pomirenja, ali ako je sudeci po tankom predgovoru, bojim se da autoru nedostaje bogoslovski autoritet da pise o ovako suptilnim stvarima.... Gospod na pomoc!
×