Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber

За чланове нашег сајта покренули смо лакши и једноставнији начин да приступе "Кани Галилејској" - месту за упознавање ради хришћанског брака. Дакле, место је затвореног типа и искључиво је за браћу и сестре који траже место за упознавање и дружење. По придруживању обавезно погледајте Правилник.

ЛИНК КА КЛУБУ

 

Васијан

Члан
 • Број садржаја

  787
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

5 Followers

О Васијан

 • Ранг
  Наш човек

Profile Information

 • Пол :
  Небитно

Recent Profile Visitors

2522 profile views
 1. Miljan David Tanić: Identitet

  @Леон Професионалац Морам Вам рећи. Мени је прва помисао говорила да сте Ви игуман Витовничког Намастира . Све док патер Ђуровић није написао да сте Поп Џомић (поп није погрдан назив, налази се у свим рукописима наше Цркве). Мада ни сада не верујем скроз, нити ми је битно.
 2. Miljan David Tanić: Identitet

  У праву сте, треба припазити .
 3. Miljan David Tanić: Identitet

  Да, па знао сам то. Не спорим да деца разумеју старогрчки, јер се од малена образују за разумевање истог. Имали су и посебан предмет, независан од веронауке. Код њих је сасвим друга прича на свим нивоима. Да нема такве организације какве има, не би ни они разумели богослужбени језик. Али, то не мења њихов ригидни став према држању тог језика у богослужењу. За њих и Русе је готово јерес користити говорни језик у богослужењу и то је суштина мога осврта на њих.
 4. Miljan David Tanić: Identitet

  Лично, мени се овакав о. Велибор допада:
 5. Miljan David Tanić: Identitet

  Од хомосексуализма стигло се до почившег у Господу Архимандрита Трбојевића . То могу само Срби
 6. Miljan David Tanić: Identitet

  Давно сам читао о њему, па се тако плашим да ти нешто погрешно не напишем. Био је Архимандрит Шишатовачког Манастира. Учен човек онога времена. Залагао се за неке реформе Св. Литургије. Имао је добре намере, али у неким стварима пренаглио. Зато је био изведен пред Црквени Суд од кога је био осуђен, мада не сећам се којом казном. У том суду је учествовао и Вл. Николај, који се слагао са многим ставовима Архимандрита. О целој тој теми најбоље је писао о. Владимир Вукашиновић. "У манастиру је службовао и сахрањен архимандрит Петроније Трбојевић (1876-1933), доктор права и богословије, син Теслине сестре Ангелине.[2][3] У манастирској библиотеци су се чувала писма која је Никола Тесла годинама слао Петронију Трбојевићу из Њујорка.[1]" https://sr.m.wikipedia.org/sr/Манастир_Шишатовац
 7. Miljan David Tanić: Identitet

  Да, може се рећи. Мада он је ипак пренаглио у неким стварима, па је био осуђен. Јустинов превод литурђије на српски је ипак прошао, иако на почетку једва.
 8. Miljan David Tanić: Identitet

  @Леон Професионалац И, заборавих браћу Русе. Није баш да разумеду цсл, иако је њихова рецензија. Наравно, лакше га контају него ми, али опет им није разумљив без муке. Но, проблем је што Руси имају приступ цсл језику скоро идентичан као и присталице тројезичне јереси оновремено. Ни Грци ту не заостају. Једино ми и Румуни идемо испред њих. И то захваљујући Авви Јустину. Првом новотарцу на овим просторима .
 9. Miljan David Tanić: Identitet

  Поштовани Оче, разумео сам цео контекст Вашег писања и не бих улазио у расправу око овог богословског питања, поготово не на овој теми. Сматрам да је потребно ту тему преместити на виши, то јест највиши саборски ниво. Елем, у праву сте да не читају баш најбоље, мада то све зависи од читача. Али, није сасвим тачно да га не разумеју. Наравно, постоје многи међу њима који не разумеју, слабије разумеју или слично, но постоје и они који одлично разумеју исти. У сваком случају сви они који су изабрали да буду хиландарски калуђери дужни су да науче тај језик. Ипак, слажем се за констатацију у вези са Св. Браћом. Истог сам мишљења. Знате како. Непогрешиви узори не постоје. Само је Исус (и Тело Његово) непогрешив. Међутим, ту Хиландарски Манастир не игра никакву улогу. Такву праксу спроводи Св. Гора, а Хиландар је само део ње. Исту праксу спроводе и неке Помесне Цркве, као Мајка Црква нпр.. Дакле, требамо гледати на целу Св. Горе, а не на Хиландарску Обитељ. Добро знате да "зилотски" Есфигмен више нема никакве везе са Св. Гором. Он је одавно одбачен од светогораца. Постоји канонски Есфигмен који се налази у Кареји. Есфигмен који помињете више нема никакве везе са Св. Гором, тако да Вам тај аргумент уопште не стоји. Оче, многи Светитељи којима се молите и које лутургијски славите су говорили исто као и моја маленкост. Тачније, нећете наћи Светитеља који није говорио за Латине да нису јеретици. Тачно је да нису осуђени конкретно на Вас. Сабору (што не значи да неће убудуће). Али, јереси који они активно држе већ су осуђене на Саборима Православне Цркве. Но, као што рекосте, не бих да сада о томе расправљамо. Поготово не да ширимо причу око од Вас постављеног питања (на који постоји једноставан одговор). Питајте браћу Грке да ли разумеју. Код њих је слична ствар као и код нас. За њих је старогрчки као за нас цсл. Учили су га у школама. Сада су га избацили из школског система, па ови који га нису учили и који га не уче ништа не разумеју. Старогрчки и новогрчки уопште нису исти језици. Онај који зна новогрчки, не разуме старогрчки. Слажем се поводом цсл. Истог сам мишљења. Треба све превести. А треба и радити на обнови српскословенског. Дакле, превести квалитетно све на говорни и трудити се сачувати словенски. Што се тиче Ваше грешке у погрешном разумевању мојих речи. Ништа страшно, дешава се. Свако добро од Господа!
 10. Miljan David Tanić: Identitet

  Стварно не желим да улазим у дискусију око овога, нити да оптерећујем тему са небитним стварима за њу, али стварно нисам могао да прескочим тек тако ове бисерчиће . То што Хиландар чита Јеванђеље и Апостол на црквенословенском, не чини Св. Гору стубом истине? Стварно фрампантна логика о. Велиборе , нема шта. Не знам од када је Хиландарски манастир = Св. Гора? Хиландарци читају Писмо у богослужењу на цсл језику и то их чини незнавенима за Теологију? Притом, какве везе има Хиландар са праксом покрштавања Латина? Никакве. Само следи саборну праксу Св. Горе. То што целокупна Руска Црква (која прима јеретике Латине само кроз покајање) исто то чини као и Хиландар, и то стриктно и задрто свуда и у свим црквама, нема везе. Хиландарци не знају, а ето Руси знају. А готово имају приступ према употреби цсл језика у богослужењу као присталице тројезичне јереси. Ту су, такође, и браћа Јелини који користе искључиво старогрчки у својим црквама. Али, ето...светогорци не знају, али ови знају...а хиландарци испадоше најглупљи .
 11. Волео бих да @Zoran Đurović, када нађе времена, послуша ово: Посебно око минута 4:40 и 15:40
 12. Za katolike Kuran i Biblija su isto?!

  Да, мада овде је нешто много горе од утопизма. Овде је синкретизам НСП-а. Не, не долази. Он је већ ту по Исусовим речима. Ускоро долази Господар Светлости - Месија Исус! Да да Он да Га сви у покајању дочекамо. Маран Ата!
 13. Za katolike Kuran i Biblija su isto?!

  Не. Вођење дијалога, само по себи, није утопизам. Утопизам је реченица коју си цитирао. Међутим, та реченица је споредна ствар и скоро најмање битна у целом видео снимку.
 14. Za katolike Kuran i Biblija su isto?!

  Не, та утопистичка реченица није главни проблем.
×