Добро дошли на Живе Речи Утехе

 Желимо Вам пријатне тренутке на највећем црквеном сајту. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

Преузмите нашу Андроид апликацију

Преузмите нашу апликацију за iPhone

Ако пишете ауторске текстове на богословске теме, песме, есеје, приче...

пошаљите нам на urednik(@)pouke.org и ми ћемо то објавити на насловној страници сајта

neznani_junak

Члан
 • Content count

  7
 • Joined

 • Last visited

О neznani_junak

 • Ранг
  Тек дошaо/ла
 • Рођендан

Recent Profile Visitors

104 profile views
 1. Шта значи имати слободну вољу по Хришћанству? Да ли људи заиста имају слободну вољу или је то илузија коју ствара наш мозак?
 2. Поштовани чланови форума имам једно питање које ме већ мучи дуже време и односи се са слободном вољом и Хришћанством. До
 3. Поштовани чланови форума, почећу да читам Свето Писмо у скорије време па ме занима шта се буквално тумачи а шта метафорички у Старом Завету? Када отворим књигу о историји Другог Светског рата, онда знам да све што је написано треба да се схвати буквално а не метафорички. Дакле, да ли је Стари Завет спој историје и метафоре или само историје и само метафоре? Како један обичан човек који први пут чита Стари Завет може да препозна историјску истинитост или пренесено значење у тексту. Поздрав.
 4. Реално гледајући у рату се свашта дешава па ме не чуди да је војвода тако и поступио. Мене занима да ли је одбио да служи јер сматра да није више достојан због неких својих личних уверења или зато што пише у неком канону да не сме.
 5. Поштовани чланови форума, браћо и сестре имам једно питање које се односи на свештенсто па ме занима, уколико неко зна одговор, да ми помогне. Наиме, читајући књиге о Другом Светском Рату наишао сам на занимљивог човека, попа Момчила Ђујића. Ђујић је пре рата био православни свештеник, а када се заратило након што је крстио једно дете и дао му име Дража скинуо је мантију и народу у цркви је рекао: "Ову мантију скидам и нећу је вратити док се не ослободи српски народ''. Ђујић је одлучио да скине мантију и обуче војничку униформу. Моје питање је следеће : Да ли свештеник који је одлучио да се бори у рату има право поново да служи након што се рат заврши? Такође ме занима : Да ли човек који није свештеник и борио се у рату може да постане свештеник након рата? Видимо кроз нашу историју да су многи људи постали чак свеци иако су водили страшне битке против непријатеља и убијали многе људе. Занима ме да ли негде пише у Црквеним канонима који су услови за свештенство. Велико хвала и поздрав.
 6. Постављам вам легитимно питање које атеисти редовно користе против хришћанског света и због тога мислим да итекако оваква питања морају имати адекватане и логичне одговоре с обзиром да се ради о људима који можда желе да приме хришћанство али због професионалности наших теолога који морају бити спремни на свако питање које се поставља исто како су стари апостоли бранили веру од пагана. Дакле, ако прочитате шта сам написао не ради се само о историјским питањима легитмности потопа већ садржи питања здравог разима али и питања теолошког карактера. Због чега није требало поставити тако питање? Ви осуђујете неког на основу тога какво питање поставља о својој вери? Да ли сте ви инквизиција? По вама би било најидеалније да нико не сме ништа да пита или ако пита да та питања ни у ком случају не доведу неке теологе да мало дубље размишљају. Са таквим ставом нема шансе да се вера шири тамо где је нема. Лакше је рећи да не можете дати одговор него да осуђујете човека који поставља питање.
 7. Помаже Бог браћо и сестре, имам пар питања која су везана за период великог потопа па се надам да ће неко моћи да ми да адекватан и разуман одговор. Прво питање: Да ли треба буквално тумачити пероид Великог потопа? Да ли је Бог зауста наредио да киша пада 40 дана и ноћи да нестане човечанство? Уколико јесте,због чега је Бог толико немилосрдан био према људској популацији ако нас теолози и Свети оци уче да је Бог милостив и пун љубави. Друго питање: Да ли је могуће да Бог није наредио да се потоп деси већ да је то била природна катастрофа и да је Бог само Ноју јавио о будућој катаклизми? Треће питање: Уколико се заиста десио свеопшти потоп и Ноје је заиста примио све животиње света, како је могуће да су све животиње стигле до барке ако знамо да на неким острвима живе неке животиње које су специфичне само за ту регију нпр. кенгури, пингвини, поларни медведи итд. Дали се потоп десио само на подручју где је Ноје живео или је обухватио целу земаљску куглу? Хвала вам на пажњи и велики поздрав.