Добро дошли на Живе Речи Утехе

 Желимо Вам пријатне тренутке на највећем црквеном сајту. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

Преузмите нашу Андроид апликацију

Преузмите нашу апликацију за iPhone

Ако пишете ауторске текстове на богословске теме, песме, есеје, приче...

пошаљите нам на urednik(@)pouke.org и ми ћемо то објавити на насловној страници сајта

Paradoksologija

МОДЕРАТОР ЖРУ
 • Content count

  4740
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Paradoksologija last won the day on Децембар 12 2016

Paradoksologija had the most liked content!

О Paradoksologija

 • Ранг
  “Dispute not with her: she is lunatic.”
 • Рођендан 04/13/82

Profile Information

 • Пол :
  Женско
 • Локација :
  Beograd

Recent Profile Visitors

14669 profile views
 1. Imaš pravo da blokiraš koga hoćeš, mene slobodno, ali nemoj ni u šali da pretiš sankcijama onima koji nisu prekršili forumska pravila.
 2. Polako, opušteno, ne ljuti se... razumeli smo se na kraju. Oprosti ako nismo svi dovoljno pažljivo pamtili svaku izgovorenu reč. S tobom ću se rado preganjati kad se ne slažemo, što se dovoljno često dešava.
 3. ... da dodam, nekima od nas je verovatno u nekom trenutku od nekog sveštenika bilo naloženo da se ni slučajno ne pričestimo ako se nismo prethodno ispovedili, pa je nekad to bilo i 'na bdeniju prethodne večeri', pa čak i 'na bdeniju prethodne večeri i posle ništa ne pojesti i ako ti slučajno do jutra nešto loše padne na um, gotovo, ništa od pričešća'. Možda zato lako pogrešno razumemo ovakve inače normalne natuknice, sa kojima bismo se inače morali na prvu loptu složiti (bolje se nemoj pričešćivati ako nemaš pokajanja).
 4. Rekao si ono što se ja ustežem jer ne umem da sročim. Upravo to. Ne može ispovest biti uslov za pričešće u smislu da se pred svako pričešće obavezno mora ispovediti. Ipak je Sveta Tajna Pokajanja. Njoj se pristupa kada se zaista kajemo. Ili smo nešto vrlo konkretno zgrešili što nam opterećuje savest ili smo shvatili da smo posustali i da se valja preumiti i krenuti drugim putem i spremni smo za iskreno pokajanje. To nije baš po receptu - jednom nedeljno ili čak jednom mesečno - inače upadamo u opasnost da je obesmislimo. Ja sam baš u ranoj mladosti bila u toj priči - da se mora ispovedati svaki put pred pričešće - kada sam opet nešto čitala Portret umetnika u mladosti. I pored svega i svačega što tu ima, bilo mi je upečatljivo kako je mladi Stiven kao uzorni mladi katolik počeo suštinski da gubi veru. Redovno se ispovedao, jednom nedeljno, ali su mu ispovesti postale recitovanje nepokajanih nesavršenosti ('unrepented imperfections'). I to me je lecnulo, jer sam shvatila da sam i sama u tom trenutku bila blizu toga. Ko se zbilja ume iskreno kajati bar jednom nedeljno za svaki povišen ton, svaku sitniju lenjost i mrzovolju, svaki zalogaj koji mu nije bio neophodan da utoli glad, recimo? Ja nekad primenjujem katoličku praksu pa ovakve stvari pomenem tiho u molitvi pred pričešće, a zatim svakako ispovedim kada za punom ispovešću osetim potrebu i u svom izuzetno posećenom i haotičnom hramu dobijem priliku, recimo jednom u dva meseca. Ali vezivati obavezom ispovest i pričešće ne bih rekla da je dobra praksa. Time se nekako potvrđuje ideja da je ispovest obaveza, a pričešće nagrada - kao što postoji ideja da su post i molitva obaveze, a pričešće nagrada za njih; a sve ovo su susreti sa Gospodom koji su nam pre svega potrebni. Kao videti hranu kao nagradu za vežbanje i uzdržavanje od pušenja, droge, pijanstva - a sve ovo je dobro za nas, a bez hrane nas nema.
 5. Ih, koju stranu ranije smo ga nadugačko i naširoko kolektivno smorili svi mi kojima je to eksplicitno zabranjeno
 6. Sistem osiguranja? Vazda mi bio nejasan u SAD. Moj brat i snajka, oboje zaposleni, sa masterima, mogli da priušte onomad i to jedva samo neki osnovni paket (njen bio skuplji jer je žena i eventualno može da zatrudni - a ona čak uopšte nije htela decu) pri kom bi plaćali basnoslovno čim ostanu duže od 7 dana u bolnici, o čem' god se radilo. Znači, zabranjeno se razboleti ozbiljno ako nisi Baja Patak.