Добро дошли на Живе Речи Утехе

Желимо Вам пријатне тренутке на највећем црквеном сајту. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,

молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате. 

 en-play-badge.png

itunes-logo.jpg

62af87b658a0499c818723abb72a2556.png

Blaža Željko

Члан
 • Content count

  387
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

О Blaža Željko

Profile Information

 • Пол :
  Мушко
 • Локација :
  Beograd
 • Интересовање :
  Muzika; politika; teološke notice; sve što ne ide ispod crte.

Recent Profile Visitors

9982 profile views
 1. Mislim da nema slova koje ne bi potpisali svi sveti oci i autoriteti za koje sam čuo.
 2. Privilegovan sam da mi je prijatelj naša operska diva Sonja Šarić. Upoznali smo se dok je bila student ... u "Tri šešira" (dok sam tamo svirao) ...gde je došla sa društvom! Čast mi je bila da je tada otpratim nekoliko pesama i od tada je nastavljeno naše druženje uglavnom preko mesindžera jer devojka živi u Nemačkoja. Jednom prilikom pošalje mi ovu numeru koju je snimila na dobrom telefonu. Bio sam nem! Jedino što sam mogao da uradim je da pesmu malo očistim od šumova i sa nešto malo reverba, tako prirodnu i sirovu...bez ikakvih drugih dodataka, je postavim na youtube!
 3. S obzirom na moj posao obično meni traže pesmu .. al' ajde da probam i ja da naručim .. ne iz aplikacija kako to mnogi rade već onako .. iz duše sa nekim promilom u krvi! Najpre jedna sevdalinka od koje se ispada iz cipela ako je čovek sentiš ili zaljubljiv a malo je "povukao"! Najlepša softkor pesma sa ovih prostora! https://youtu.be/OtV-e59FN3o
 4. Mda, prilično iscrpno premda fali obilje podataka (veoma važnih) iz perioda kada se Spiridon već prestavio Gospodu! Ništa manje je važno reći da je Krf jedino ostrvo na koje Turska noga nikada nije kročila (u smislu invazije)! Kažu turski letopisci da im u dva pokušaja nije dao neki starac da pređu ono par kilometara mora od albanske obale do Krfa. Kažu, zatim, tamošnji sveštenici da kad mu presvlače mošti one nisu u istom položaju kao prethodni put .. a postoji i lokalni apokrif da jednom u ćivotu čak nije bilo moštiju, no to treba prihvatiti sa rezervom (i svakako proveriti). Mene ne bi čudilo jer Bog svom prijatelju može učiniti šta god ovaj poželi pa ako je Spiridon poželeo da malo prošeta Krfom nikakvo čudo da je prošao možda pored nas onakav kakav je bio onomad a da toga nismo svesni. No to je moja slobodna interpretacija, ne treba je uzimati za ozbiljno ili zdravo za gotovo! Ako ta priča nije tačna onda i ja ne govorim istinu. U svakom slučaju ne manje je zanimljiv i Spiridon iz ćivota ne samo za života!
 5. Slažem se sa tobom skoro sasvim. Ovo je uobičajen i pametan stav od strane Crkve ...od strane Gospoda dakle, (ako se sa izuzetkom osvrnemo na ovo tvoje što sam citirao). Sve što treba da znamo rečeno je u Jevanđelju! Ne treba više ništa ni da tražimo ni da molimo od Boga u tom nekom smislu da "nam otkrije" neka dešavanja i ko zna šta sve ne! Treba Ga moliti samo za Duha Utehe i ni za šta drugo! Baš me briga šta će biti tamo nekad; ne želim da znam! Piše sasvim dovoljno kakav će izgledati kraj svega postojećeg, tj. njegov preobražaj kad za to dođe čas. I sam si rekao "otkriće nam se kad za to dođe vreme" ali upravo to me ne interesuje; svakako ćemo svi tome prisustvovati iz prve ruke .. u svemu - naročito na Sudu koji ne možemo izbeći! Meni je jako blisko razmišljanje pustinjaka Antonija koji je govorio Bogu (parafrazirano): "Ne želim ništa i nikoga da vidim, ni anđele ni đavole, ni prošlost ni budućnost - želim samo tih i miran život ovde a tamo će mi biti kako Bog da!" Pa i jeste tako, ako se ne udostojim Carstva Hristovog gledaću vragove kroz svu večnost! Ako me pak Gospod primi i ubeli ..gledaću Anđele kroz sve eone ...šta mi to još treba sada u svetu obmana i laži. Ne treba čovek da traži od Boga da mu otkriva ništa ... nema potrebe! Sve je već otkrio kroz Jevanđelje i svete oce! Samo Mu treba tražiti utehu, oproštaj, mir i da se ne udalji previše .. jer bez Njega sve je ništa!
 6. Nek neko došapne ovom momčiću da se moli za mene, za moje .. za nas! Vajdica je!
 7. Nađoh ovo od Teofana Zatvornika u čitanju za danas:

  Пилат је крв Јудејаца помешао са њиховим жртвама. А Господ је рекао: Ако се не покајете сви ћете тако изгинути. Пала је кула Силоамска и побила осамнаест људи. Господ је такође рекао: Ако се не покајете сви ћете тако изгинути (Лк.13,1-4). Када се, дакле, нека несрећа дешава другима, ми не треба да расуђујемо о њеним узроцима, него пре да се осврнемо себи и погледамо нема ли и код нас грехова који заслужују временску казну ради уразумљења других. Ако их нађемо, треба да пожуримо да их изгладимо покајањем. Покајање чисти грехе и одстрањује узрок који привлачи несрећу. Док је човек у греху, секира стоји код корена дрвета његовог живота, спремна да га посече. Уколико га не сече, значи да очекује покајање. Покај се и биће одстрањена секира. Твој живот ће тећи према крају природним путем. Ако се, пак, не покајеш, очекуј посечење. Ко зна да ли ћеш доживети до следеће године. Прича о неплодној смокви показује да Спаситељ ублажава свој суд и штеди сваког грешника у нади да ће се покајати и дати добре плодове. Међутим, дешава се и да правда Божија не слуша никакво заступништво и тек по неког оставља још на једну годину међу живима. Јеси ли сигуран, грешниче, да не живиш последњу годину, последњи масец, дан или час?

  1. Tavita

   Tavita

   Ово је тако страшно и толико истинито.
   Господе, смилуј нам се. Буди нам увијек на помоћ.
   Амин!

 8. Razumem ja sve ovo što kažeš. Pokušavam da improvizujem ideju onako u hodu. Samo dobrovoljno ali sa izvesnom mesečnom "obavezom" u razumnim granicama! Znam da nema aktivnih možda ni 300 ljudi ..
 9. Ma da; a 'vamo mi pričaju o zajednicii ne znam čemu sve ne!? Mislim da nisam nejasan kako vidim ovaj model održavanja sajta. Pošaljite mi račun na PP ... a nadam se da će nas se bar zbog ovog posrednog poziva skupiti bar dvestotinjak ..
 10. Reći ću nešto afektivno; možda bih malo kasnije pričao suFtilnije! Pa onda nestanimo! Ugasimo se! Ne radi se o uslovljavanju! Radi se o "traženju dobrovoljaca" sa kontekstom obaveze! Rekoh već, evo javljam se prvi, upišite tamo gde već treba! Ako nas se skupi 200 DOBROVOLJACA to bih mogao da ispratim na mesečnom nivou. Ako nas se javi više tim bolje! Velepozdrav
 11. Nisam čitao ...vidi šta ima strana. Nije strašno ni ako je ideja ponovljena. Nema razloga da se ustežemo a po sredi je mnogo ozbiljan sajt; mnogo važna društvena stvar! Zar ćemo je prepustiti tek tako propadanju bez da pokušamo i neku od mogućih opcija. Zato sam i predložio cirkularno pismo svim članovima sa idejom da nas bude bar hiljadu. Možda zvuči malo iščašeno ali bar se borim! Ne možemo komercijalne okolnosti ni preskočiti ni žmureti na njih! One su takve kakve su i imaju svoje zakonitosti! Naše je da plivamo ili da se udavimo! E da se ne bi udavili zato i predlažem da se svaki član izjasni ponaosob da li želi da skromnom svotom mesečno održava sajt?! Ako želi, onda mu se samo na naslovnoj strani skrene pažnja da ispuni svoj deo dogovora!? Manite se toga kako to zvuči - važan je opstanak nečega što valja!