Добро дошли на Живе Речи Утехе

 Желимо Вам пријатне тренутке на највећем црквеном сајту. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

Преузмите нашу Андроид апликацију

Преузмите нашу апликацију за iPhone

Ако пишете ауторске текстове на богословске теме, песме, есеје, приче...

пошаљите нам на urednik(@)pouke.org и ми ћемо то објавити на насловној страници сајта

verum est in beer

ГЛОБАЛНИ МОДЕРАТОР
 • Content count

  7277
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

verum est in beer last won the day on Јун 9 2015

verum est in beer had the most liked content!

7 Followers

О verum est in beer

 • Ранг
  Инвентар форума
 • Рођендан

Profile Information

 • Пол :
  Небитно

Recent Profile Visitors

35958 profile views
 1. Ово мислим да је било у инат Трампу. Или можда и није? Можемо гледати са две стране, као американац и мексиканац у администрацији, али онда када човек погледа, американац је шеф мексиканцу. Незгодно је то. Честитке и поздрави! А и личите
 2. Један од бољих начина упознавања Бога.
 3. Шарлатанство које удара на плацебо ефекат.
 4. Ти тераш на своју воденицу, а нема никакве везе са оним што сам ја написао, а било је упућено на реченицу коју си написао за свог свештеника, а која има тотално другачије значење, а то ниси напоменуо, а и ми нисмо прозорљиви да знамо шта је писац хтео да каже. Значи све се односило на то, а ти после што си писао је нешто сасвим друго. Што значи да исповест није услов причешћу и да ми једноставно не можемо сваки пут "искрено" да се исповедимо, нити исповест треба да буде морање, већ процес који се развија, као и све у Цркви. Ми би прво требали да разумемо шта је све то, а онда би све било боље, а за то је црква крива, пошто не раде са народом. Као и то приступање чаши као супи, то су они измислили, а нило се није "најео супе" као што су се они најели. А то за супу можемо свакога да питамо. Да ли ми сви приступамо супи или смо добили одобрење, тј положили испит, да смо достојни Чаше? Нека људи приступају као према супи, али зна се од давнина, да је домаћа пилећа супа, одличан антибиотик за прехладе, ако се разумемо.
 5. Ниси ти рекао, већ си цитирао свог свештеника. Не срди се, не ваља за здравље. Опуштено, само сам изнео своје мишљење на основу онога што си написао, било неопрезно или не или погрешно протумачено.
 6. Али не и за причешће, а о томе је било речи, тј ти си тако рекао. Уплива монаштва и те како има, сетимо се само и под чијем утицају је истиснут азматски типик, а ми сада имамо монашки, који је тотално неприродан и који се ни не поштује. Не причам ја да су они супермени, чак напротив, али су од њих многи направили супермене. Да не причамо да је код нас, поготово од 90-тих почела да се штанцује монашка литература, пошто наши црквени прваци ништа друго нису ни имали да понуде, па смо зато дошли и до тога да свако код нас изиграва спаситеља и да тера своју теологију, тј политику. Сада ти правиш замену теза, није о томе уопште ни било речи, а већ сам рекао да су о верској необразованости, искључиви кривци наши црквени прваци. Никако није одвалио, већ је савршено рекао, али ме чуди да ти не схваташ његове речи. Да ли се ти сваки пут савршено исповедиш, покајеш, тотално си спреман за причешће? Да ли је ико?
 7. Ја сам на крају схватио да Срби честити православци не воле екуменизам, само зато што римокатолици нису у ССЦ, јер да су и они тамо, онда би и Серби православци признали екуменизам, пошто Серби једино православље виде кроз екуменизам, али када смо сви ту заједно. А онда долазимо до закључка да су римокатолици зилоти, који не желе да се друже са осталима.
 8. Брате, ја те веома поштујем и волим да чујем, тј. читам твоја мишљења, па и када су тотално различита од мог, али ми молим те објасни ово подвучено. Зашто без исповести и покајања? Која је та основна црквена дисциплина? Исповест и покајање нису услов причешћу, никада били, осим ако не рачунаш да је под утицајем неких струја, да не кажем монашких, ушло у православље. Што би рекао митрополит Порфирије парафразирам "нисмо ми роботи, па да пред свако причешће будемо спремни за искрену исповест и покајање". Као што имамо и праксу у неким манастирима да због "искушења" записују "грехе" и онда то издекламују на исповести, што је тотална лудост. Мислим да је то тотална омашка и смисао причешћа. А о едукацији наше цркве (намерно пишем малим словима, пошто не мислим на Цркву) боље да не причамо.
 9. Сви сте ви петоколонаши, који су љубоморни на највећег инсомничара наших народа и народности!
 10. Чисто да имате за будуће задатке
 11. @Архимандрит Сава Јањић @Zoran Đurović Једно питање које мене мучи годинама. Да ли ће се спасити само они који знају догматику и сви су кључеви дати теолозима? Због чега ово причам, ево овај сајт је наша Црква у малом, а видимо да верни народ, баш и нема појма о својој вери (наравно, највећом кривицом наше цркве). Па се човек на крају пита ко ће се спасити. Ово све што се прича ове у вези те "дубоке теологије" је једноставно непознато народу. Друга ствар, ми смо историјски непријатељски одгојени према римокатолицима, само због Хрвата. Искрено, ако желимо тим "очима" да гледамо, онда нам нам је Византија, Бугарска, Грчка... исто страно тело, за које могу рећи да су бара бар са хрватима, чак и гори кроз историју.