Добро дошли на Живе Речи Утехе

 Желимо Вам пријатне тренутке на највећем црквеном сајту. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

Преузмите нашу Андроид апликацију

Преузмите нашу апликацију за iPhone

Ћириличар

Члан
 • Content count

  5990
 • Joined

 • Last visited

О Ћириличар

 • Ранг
  Инвентар форума
 • Рођендан 04/01/78

Profile Information

 • Пол :
  Мушко

Recent Profile Visitors

20230 profile views
 1. Није уопште. Ти кажеш да је Косово наше, без обзира колико Албанаца доље има, јер је то наше било одувијек. Не виидм зашто Бошњаци не би рекли да је РС само окупирана територија и да је небитно колико правих Бошњака или Босанаца ту има, јер је Босна само њихова а не српска, ако је таква логика валидна. "Туђи су запосјели наше". А спинују тај историјски нетачан наратив годинама већ.
 2. Не, него "Каква Небеска Србија кад немам љеба да једем у Земаљској?". А ла Ђинђић. Не кажем да се слажем са тим, него кажем да је ово јак противаргумент који ће увијек добити аргументе окренуте ка метафизичком, Богу или само неким начелима.
 3. Рандом мисао: Трамп = Тито

 4. Истом логиком је и пола БиХ под српском окупацијом... Не може то тако бре.
 5. Није ни суштина иста. Србија је била 90% српска под страном окупацијом. Косово је 80-90% албанско. Неје исто. Са и без дефетизма, неје исто. Признање тог факта ниеј чак дефетизам.... него признање да су те двије ситуације неупоредиве. Наравно, али опет аргументи за признање лебде у ваздуху без добро презентованих противаргумената. То је далеко већа опасност него било шта данас гледе (не)признања Косова. Може Вучић позивати на дијалог и индиректно признавање, али може то окачити мачку о реп ако постоји добро развијен наратив, логичан, дослиједан и добро структуриран против признања. А тренутно у јавном дискурсу га нема, већ доминира другосрбијанска струја.
 6. Поштено. Само настаје проблем када се томе супротставе овземаљске и прагматичне користи. Онда аргументација не може остати на том нивоу, него мора се понудити прагматичан противаргумент. Мени је први одувијек био нестабилност Србије због Санџака и Војводине, како у кратком тако и у дугом року. Још к томе би се повећала неизвјесност у БиХ, јер бисмо ми одмах узавријели да се отцјепљујемо ( то јест, још више него што смо сада ). А онда би се и Хрвати мало унервозили, а то значи да можда и Хрватска се умијеша. Има и та страна да је Косово шверцерски и терористички чвор којег нико не контролише. То нам у одређеном контексту може ићи на руку, а може и против нас ( типа "шта ће нам земља пуна дроге и терора?" ).
 7. За сада је тако. Шта ће биди убудуће, не знамо. Зато сам и рекао да када би била ситуација да се РС успјешно отцијепи и Бошњаци не могну и не смједну да наметну суверенитет БиХ над нама, били би у нашој ситуацији па би се питали исплати ли им се. Тренутно је то питање више на нашој страни ( мада мислим да и код њих има кругова који се плаше превише задирања прста у око РС-у. Не маше Додо референдумом за џаба када не би имало ефекта. Но то се не види на површини ).
 8. Велики скок у броју бијелих капица, а шајкаче мало се нешто побољшале, чак и поред шенлука Ханџар дивизије. Не да су немилосрдни били него...
 9. Јер они немају шта да се питају, иза њих су највеће силе и јавно мњење Запада. Ми имамо, јер ми немамо ту подршку, па тиме ни могућност да се не питамо.
 10. Апсолутно је небитно колико је времена Косово било дио АЛбаније нити каква се имена носе, када имаш становништво које те неће. Можемо дубити на трепавицама, али то је факат. Још си управо учинио нама медвјеђу услугу, јер РС има земље које су биле дио Србије задњи пут у 14. вијеку, а неке никада, па онда поготово ми губимо претензије за Босну. Кажем бре, аргументација нам је слаба овдје.
 11. Није иста суштина. Србију смо изгубили 1915. године страној сили, а Косово његовом становништву. Уопште нису исте ситуације.
 12. Нико није говорио о томе има ли неко право или нема. Питање је да ли је становништво једне области успјело да се отцијепи од земље са којом не жели бити и да ли вриједи у тој ситуацији ломити главу са њима да се некако врате. Дакле питање је о могућностима, а не ко има право на отцијепљење. Исто би се питали Бошњаци када би се РС отцијепила успјешно а они не могну да наметну суверенитет БиХ на нашој територији - да ли би им било паметно да ломе главу онда са нама? Али овако је ситуација обрнута - да ли је нама паметно да ломимо главу са њима? Значи, бабе и жабе.
 13. Само ме занима како би попис из 1921. био нетачан? Јесу ли значајно бројна демографска група? Јесу ли значајна демографска група? Ево мала компилација до 1999., са Википедије ( па ако Риле или још неко има примједбу на пописе, нека само постави ако може линкове или азиве докумената или било чега релевантног. Овако испада да ја само вадим цифре а други говоре "није то тако". Па @RYLAH кад се врнеш са мобу, молим да добро претресеш све што изнесем ): -1931. Укупно становника = 550.000, од тога Албанаца 330.000 ( 60% ) а Срба, Хрвата, Словенаца и Македонаца 180.000 ( 32% ) / односно муслимана 380.000 ( 69% ) и православаца 150.000 ( 27% ) -1948. Укупно становника = 727.000, од тога Албанаца 500.000 ( 68% ) а Срба 172.000 ( 23,6% ) и око 10.000 неодлучених муслимана ( 1,33% ) И сад кроз комунистичку Југославију стање је пропорционално оваквко, с тим што број људи расте до познатих скоро 2 милиона ( по процјенама ) на попису 1991. којег су Албанци бојкотовали ( па се у званичном попису налази једва 10.000 Албанаца ). Добро би било само напоменути да су на попису из 1981. имали 1,2 милиона Албанаца ( 77% ) и 210.000 Срба ( 13.2% ). Дакле, око 200.000 Срба 1931. године и 200.000 Срба 1981. ( и нешто мало мање на попису 1991. ). И то ако је вјеровати Википедији ( а ето, у овом слуају подржава аргумент да су комунисти ту ометали Србе а подржавали Албанце, и толико да боде очи. Али опет - шта тај аргумент значи данас? Мало шта... ). И онда имамо попис 2011. којег су Срби бојкотовали, па нису излазили па је стање овакво: 2011 census[edit] In the 2011 census there were 1,739,825 inhabitants. ECMI "calls for caution when referring to the 2011 census", due to the boycott by Serb-majority municipalities in North Kosovo and the partial boycott by Serb and Roma in southern Kosovo.[36] According to the data, this is the ethnic composition of Kosovo: Albanians: 1,616,869 (92.9%) Serbs*: 25,532 (1.5%) Занимљиво је примјетити да - ако су Албанци имали тих фамозних 2 милиона 1991. - значи да их дрма негативан природни прираштај ( што јер имају мање дјеце временом, што јер људи масовно бјеже са Косова због сиромаштва ). Значи БиХ и Косово су опет конкуренти по јаду који их је снашао...
 14. Одређени економски и друштвени стандарди, успостављање функционалне државе и друштва налик на развијена европска друштва и смањивање шанси за сукобе. А са друге стране се нуди:"Косово је наша душа.". И шта практичније звучи? Разумијем ја то, али нико не објашњава зашто бисмо то радили? "Јер је наше" није убједљив аргумент. Само представља геополитички инат. Можеш имати нешто што је твоје ,па ти то неко укради и ти не можеш да то вратиш, па дигнеш руке и градиш нешто ново. Хоћу рећи, фали ми тај дио са "не признати" стране. овако се све своди на "Зашто? Е па зато!". И још кад се погледа историјат Косова, да ефективно није био у српској контроли више времена него што је био од 1912., стиче се утисак као да нам се просто не да имати Косово кроз 20. вијек. Ја сам се преко времена преформулисао са става "А зашто не бисмо признали, шта ће нам бити? Увијек га можемо вратити демографски ако будмео паметни." на став "А чек, није то баш тако.", али опет јако се слаби аргументи наводе у јавној расправи за непризнавање. "Пише нам у Уставу да је наше" ( можемо промијенити устав, дакле није аргумент ), "Оно је наше" ( можеш и изгубити нешто што је твоје па дићи руке и да ти буде боље од тога. Дакле није нужно аргумент, а не нуди ништа практично заузврат ), "Комунисти су фингирали пописе" ( сасвим сигурно јесу нешто муљали, али то не мијења чињеницу да су Албанци сада доминантни и не нуди никакво рјешење ), "Срби су истјерани" ( да, али су исто тако многи косовски Срби сами распродали имања кад су видјели колико је сати и преселили се у ужу Србију и ни гласа од њих. Зашто би остали Срби се борили за земљу Косовара када изгледа да ни Косовари нису спремни да се за њу боре? ), "Отето нам је ратом" ( ништа не значи, није аргумент и не мијења чињеницу да су Албанци и прије рата били доминантни, без обзира на комуњарске манипулације, као што не мијења чињеницу да Милошевићева политика није помогла у задржавању Косова, као ни ОВК али они нису наши тако да... ). И замисли поред свега тога након што се каже за непризнавање Косова дође други са стране и каже:"Ако га признамо и отарасимо га се, имаћемо мање проблема, бржи улазак у ЕУ и бољи углед у свијету."... Шта мислиш чија ће прича звучати убједљивије? Није иста ситуација. 1915. смо били уплетени у свјетски рат и страна војна сила нас је директно окупирала, а народ се томе опирао. Косово није такав случај, него је случај да становништво које на Косову живи не жели да буде дио Србије и зато стаје на страну наших нападача. Дакле, није упоредиво. Бабе и жабе. И опет да кажем - нек оса стране дође и каже "Нема од тога 'леба, али од овог мог има..." па почне да набраја ствари које не звуче толико нереално као "Вратићемо га за 100-200 или колико већ година, а до тада да се стрпимо". Није ефективно.