Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber

За чланове нашег сајта покренули смо лакши и једноставнији начин да приступе "Кани Галилејској" - месту за упознавање ради хришћанског брака. Дакле, место је затвореног типа и искључиво је за браћу и сестре који траже место за упознавање и дружење. По придруживању обавезно погледајте Правилник.

ЛИНК КА КЛУБУ

 

Најбољи чланови


Популаран садржај

Showing most liked content since 07/19/17 in Files

 1. 4 points
 2. 3 points

  Version 1.0.0

  15 downloads

  св Теофан затворник
 3. 2 points

  Version 1.0.0

  5 downloads

  Жељко Степановић
 4. 2 points

  Version 1.0.0

  4 downloads

  Михаил Булгаков
 5. 2 points

  Version 1.0.0

  9 downloads

  Od objavljivanja doktorske disertacije pa sve do svoje smrti 2001. godine, otac Jovan Romanidis želio je da završi posao koji je započeo njegov prijatelj i mentor, otac Georgije Florovski: povratak pravoslavnog bogoslovlja svetootačkom izvoru. Neopravoslavna kritika modernog u osnovi napada korijene zapadne teološke i društvene misli. Obojica, Romanidis i Janaras, kritikuju Zapad, koji se temelji na Avgustinovoj teologiji. Romanidis smatra da je platonizam zaslijepio Avgustina u trima shvatanjima hrišćanskog predanja.
 6. 2 points

  Version 1.0.0

  7 downloads

  Највећи румунски православни теолог, отац Димитрије Станилоје, декан Православног богословског факултета у Букурешту, упокојио се 5. октобра 1993. Проф. Димитрије Станилоје је рођен 1903. у месту Владени, у околини Брашова. Завршио је високу бгословску школу у Брашову, а дипломирао на Богословском факултету у Черновцима, где је одбранио докторат. Предавао је Догматику на богословским факултетима у Сибину (Сибиу) и Букурешту. Писац је великог броја књига, студија и чланака из богословља и духовности. (Неколико књига, као што су Догматика у два тома, Литургика и Морално богословље, преведе су и објављене на српском језику, углавном из пера Епископа Митрофана, садашњег Епископа канадског. – прим. прев.)
 7. 1 point

  Version 1.0.0

  2 downloads

  Џон Стајнбек Prekretnica u američkoj književnosti, Stajnbekovo kapitalno delo ovenčano Pulicerovom nagradom.
 8. 1 point

  Version 1.0.0

  6 downloads

  скинуто са нета
 9. 1 point

  Version 1.0.0

  3 downloads

  Petar Jeknić Uvod u psihologiju preživljavanja
 10. 1 point

  Version 1.0.0

  3 downloads

  Иван Иљин
 11. 1 point

  Version 1.0.0

  5 downloads

  св Тихон Задонски
 12. 1 point

  Version 1.0.0

  4 downloads

  Момчило Настасијевић
 13. 1 point

  Version 1.0.0

  5 downloads

  Nikolaj Berđajev, hr
 14. 1 point

  Version 1.0.0

  3 downloads

  Фридрих Ниче
 15. 1 point

  Version 1.0.0

  5 downloads

  Радомир Константиновић
 16. 1 point

  Version 1.0.0

  8 downloads

  Тајна спасења је врло душеспасоносна књига. Састоји се из два дела. Први је – беседе о духовном животу, о ономе што се човеку открива на његовом путу ка Богу, што изазива радост и тугу, што приморава човека да се понекад зауставља и с болом загледа у своје сопствено срце, а други део су успомене оца Рафаила о изванредним подвижницима већ протеклог ХХ века с којима га је Господ по милости Својој упознао у овом животу.
 17. 1 point

  Version 1.0.0

  8 downloads

  Главна опасност нашег доба је у томе што постоји исувише много сукобљених, опречних "веровања". Нама сукоб није толико између "веровања" и "неверовања", колико између противничких неверовања. Модерна криза, изгледа, има своје извориште у губљењу убеђења. Стварни узрочник модерне трагедије није само у чињеници да су људи изгубили убеђење, него то што су издали Христа...
 18. 1 point

  Version 1.0.0

  21 downloads

  Јован Јањић ЖИВОТ И РЕЧ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА
 19. 1 point

  Version 1.0.0

  9 downloads

  Дејан Стојиљковић
 20. 1 point

  Version 1.0.0

  6 downloads

  Славомир Настасијевић
 21. 1 point

  Version 1.0.0

  244 downloads

  Богослужбени Типик за 2017. годину са посебним правилима
 22. 1 point

  Version 1.0.0

  47 downloads

  превео љрх. Јустин Поповић
 23. 1 point

  Version 1.0.0

  5 downloads

  Autor dela je episkop žički Nikolaj Velimirović. Delo je obljavljeno na engleskom jeziku.
 24. 1 point

  Version 1.0.0

  11 downloads

  Biografija našeg priznatog naučnika, pisca i humaniste Mihajla Idvorskog Pupina za koju je dobio Pulicerovu nagradu.
 25. 1 point

  Version 1.0.0

  17 downloads

  Георгије Манд Заридис
 26. 1 point

  Version

  51 downloads

  Како да у доба помањкања времена, журбе и сталне потребе за променама живимо православно, оцрквљено, достигнемо смирење и обожење? Митрополит Јеротеј даје одговоре али не попушта ни за педаљ духу времена – вратити се Светим Оцима, најдубљем искуству људске душе, срца, ума, које су они достигли. Другог пута нема без обзира колико се кокетирало најдуховнијим предањем Цркве и болесним психолошким системима данашњице. Аутор не спаја неспојиво: Свете Оце и савремену западну психологију. Ова књига се темељи на искуству Отаца који су најдубље изразили истински, незаблудни, скривени живот у Христу.
 27. 1 point

  Version 1.0.0

  13 downloads

  Мирјана Живојиновић
 28. 1 point

  Version 1.0.0

  21 downloads

  Јеротеј Влахос
 29. 1 point

  Version 1.0.0

  25 downloads

  Јеротеј Влахос
 30. 1 point

  Version 1.0.0

  21 downloads

  Опћи увод у Библију Старог Завета, пдф
 31. 1 point

  Version 1.0.0

  12 downloads

  Čuveno delo poznatog nemačkog protestantskog teologa i orijentaliste Valtera Belca.
 32. 1 point

  Version

  13 downloads

  Капитално дело! Фотомонографија, аутора Андре Поповића, први пут је објављен 1926.године. Ово изузетно дело је историјски преглед Првог светског рата и догађаја који су му претходили. Ток рата је представљен многобројним фотографијама, сликама, скицама, картама, као и историјским прегледом свих важнијих догађаја са свих бојишта. „Ратни албум 1914-1918“ садржи више делова. Текст, са паралелним преводима на француски и енглески језик, историјске карте и фотографије којих има око 3000 сређени су хронолошки и по фронтовима, тако да представљају уверљиво сведочанство о Првом светском рату. Збирка је састављена од фотографија свих значајних војних и политичких личности које су учествовале и одлучивале о току рата. У Албуму се налазе и епизодни снимци војних формација и позадинских служби које су чиниле целину рата, као и фотографије које је правио противник, за које су њихови творци мислили да се никада неће предати на увид јавности. Како аутор овог дела истиче у уводу ово је „свећа која ће трајно горети“.
 33. 1 point

  Version

  32 downloads

  Ovo djelo Vladimira Loskoga, kad se pojavilo 1944. godine, bilo je otkriće u otvorenijim religioznim krugovima u Francuskoj. U uvodnoj raspravi o mjestu teologije i mistike u tradiciji Istočne crkve jasno želi naznačiti kako mistika i teologija nisu u suprotnosti, kako se to do tada promatralo, nego, dapače, i mistika i teologija u svojoj povezanosti nadopunjuju ljudski govor o Bogu. Mistika tako biva dijelom sveopćeg govora o Bogu. Loski želi prikazati mističnu teologiju Pravoslavne crkve utemeljenu na dogmatskoj tradiciji Istoka. Međutim, želi prikazati i Zapadnu tradiciju u dogmatskom svijetlu Istočne Crkve ne kritizirajući je nego nalazeći dodirne točke i povijesno-teološke razloge njezina razvoja. Ispitujući i promatrajući teološke pojmove i istine Istoka, Loski daje čitatelju pregled gotovo čitave Istočne teologije. Isto tako stavlja pred čitatelja razlike teološkog tumačenja istina vjere između Istoka i Zapada te daje svoje tumačenje povijesti razvoja tih razlika objašnjavajući ih u svjetlu teologije i prakse Istoka. Svatko tko bi se imalo želio uputiti u studij Istočne teologije ili bilo što saznati o njoj trebao bi najprije uzeti u ruke i pročitati ovo djelo. Na zapadnjaku razumljiv i jednostavan način, utemeljen na tradiciji Istočnih otaca, Loski iznosi blago Istoka. To blago Istoka skriveno raskolom između Crkava po djelu Vladimira Loskog postaje i zapadnjacima dostupno. U njemu se nalazi ključ koji omogućuje uranjanje u duhovni svijet pravoslavlja koji je nemilim događanjima na našem geografskom području još više zatamnjen.
×