Добро дошли на Живе Речи Утехе

 Желимо Вам пријатне тренутке на највећем црквеном сајту. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

Преузмите нашу Андроид апликацију

Преузмите нашу апликацију за iPhone

 • Жарко Видовић: Његош и литургијске анагнозе (цијела књига)

  Управо је у издању Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, с благословом Свјатејшег Патријарха Господина Иринеја, изашла из штампе књига Жарка Видовића (1921-2016) Његош и литургијске анагнозе. Књигу је приредио Богдан Златић, а отвара је Видовићев предговор  његовом животном, до сада необјављеном, дјелу „Његош и Косовски завет у Новом веку“. У Предговору Видовић објашњава да је управо од литургијских чтенија (анагноза) и почео рад на разумијевању Његоша.

  Књига доноси снажне увиде у то шта је православна литургијска спознаја Светог Писма, за разлику од западног библизма. Управо схватајући православну Литургију, како ју је и млади Његош схватио у вријеме свог завладичења, можемо да схватимо Тајну Пада и Спасења. А та Тајна је суштинска тема „Луче Микрокозма“, која нам се у Видовићевом тумачењу раскрива као најзначајније дјело Његошево, али и највећа свјетовна литургијска поема, никако манихејска, како су неки тумачили, а тиме не и „непрозирна", како говоре несавјесни тумачи.

  Читалац ће у овој краткој књизи наићи на бројне суштинске елементе православне духовности и с обзиром да је и „Луча Микрокозма“, како је Владика назвао „мало дјелце мном писано, током прве четири неђеље Великог и Часног поста“, свесрдно Вам је препоручујемо на ову Крстопоклону недјељу 2017. године.

  ЦИЈЕЛУ КЊИГУ МОЖЕТЕ ДА ПРЕУЗМЕТЕ ОВДЈЕ:

  Njegos_i_liturgijske_anagnoze_Krstopokloni.pdf

  Дарко, Guest, Kaludjerovic Sreten and 3 others like this


  Sign in to follow this  
  Followers 0

  Sign in to follow this  
  Followers 0


  Повратне информације корисника


     

  СТОседамдесетдевети излазак, уз БОЖИЈУ ПОМОЋ..., 20. март 2017. године Господње (18.01.2017.г.Г. КРСТОВДАН прошло годину дана од почетка протеста), на протесте на Свето Цетиње - Пријестоница наше државе Црне Горе, а "Ђе су Велике Светиње ту су и велика искушења"...

  Спаси +ГОСПОДЕ и помилиј ме (нас) грјешне - АМИН!!!

  ... Тако да ће нам свима Праведни Судија +ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС у садејству са ОЦЕМ и СВЕТИМ ДУХОМ када дође ДРУГИ ПУТ - СУДЊЕГА ДАНА... дати како је и обећао Светим Апостолима када се је Вазнио на Небеса на СПАСОВДАН "БИЋЕ ВАМ ПО МЈЕРИ ВАШЕ ВЈЕРЕ И ПО ДЈЕЛИМА ВАШИМ" а пошто је Човјекољубац и Животодавац знам то, даће нам и по Милости ЊЕГОВОЈ јер ће многе помиловати за које зна да га искрено љубе јер је и Срцезналац...!!!

  Слава БОГ-у нашему у ТРОЈИЦИ Прослављеном ОЦУ и СИНУ и СВЕТОМЕ ДУХУ за све - АМИН!!!
  ХРИСТОС посриједи нас - Јесте и Биће!!!
  Печат ХРИСТОВ +IC XC NI KA - АМИН!!!
  ПРАВОСЛАВНО ХРИШЋАНСКИ ЦРНОГОРСКИ ОТАЧАСТВЕНИ ПОКРЕТ!!!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Креирај налог или се пријави да даш коментар

  Потребно је да будеш члан ЖРУ-а да би оставио коментар

  Креирај налог

  Пријавите се за нови налог на ЖРУ заједници. Једноставно је!


  Региструј нови налог

  Пријави се

  Већ имаш налог? Пријави се овде


  Пријави се одмах