Добро дошли на Живе Речи Утехе

62af87b658a0499c818723abb72a2556.png

Желимо Вам пријатне тренутке на највећем црквеном сајту. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,

молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате. 

Преузмите нашу апликацију на Google Play

Преузмите нашу апликацију на iTunes

 

Све активности

This stream auto-updates   

 1. Последњих сат времена
 2. No frks... ti napiši sve kad nađeš vremena... nego u međuvremenu, čini mi se da sam skontao gde je falinka... i da se sastoji u dodavanju negacije sa obe strane. Ne možeš tek tako da dodaš negaciju sa obe strane i da iskaz ostane tačan. Na primer, ako na: jutros sam bio u Beogradu → jutros nisam bio u Americi dodaš negaciju sa obe strane i eliminišeš duplu negaciju, dobićeš jutros nisam bio u Beogradu → jutros sam bio u Americi što za razliku od prvog iskaza ne mora da bude tačno... zato što iako je "biti u Beogradu" protivrečno "biti u Americi", "ne biti u Beogradu" obuhvata i druge mogućnosti a ne samo "biti u Americi"... samim tim ne možeš da ubacuješ negaciju sa obe strane... Isto kao i: Kića je ptica → Kića nije sisar Kića nije ptica → Kića jeste sisar Međutim, čini mi se da ovo možeš da uradiš sa pojmovima koji su takvi da postoje samo dve mogućnosti. Na primer: Pera je samac → Pera nije oženjen Pera nije samac → Pera jeste oženjen Ti jesi nešto slično napisao i to na nekoliko mesta... Međutim, to si napisao u malo drugačijem kontekstu i ne kao da ceo argument pada u vodu ako X i Y ne predstavljaju jedine dve mogućnosti. Iz istog razloga ne možeš da primenjuješ negaciju sa obe strane na negativne epistemološko-logičke tvrdnje čak i kada su u pitanju tvrdnje o pojmovima kod kojih postoje samo dve mogućnosti. Onaj aksiom ( KcA → ¬Kc¬A ) je u redu jer se zaključak izvodi iz "znam"... iz "Znam da je Pera samac" možeš da izvedeš "Ne znam da Pera nije oženjen", jer si eliminisao drugu mogućnost... međutim, iz "Ne znam da li je Pera samac" ne proističe "Ja znam da je Pera oženjen"... šta više, upravo kod takvih pojmova koji imaju samo dve mogućnosti, iz "Ne znam da li je X tačno" upravo proističe i "Ne znam da li je Y (neX) tačno" jer ako ne znaš da li je Pera samac, onda ne znaš ni da li je oženjen. Šta više, baš na linku koji si dao kao potvrdu D aksioma (LINK) vidim da jedini aksiom koji kreće iz "ne znam" glasi: ¬KcA → Kc¬KcA (iz "Ne znam da li je Pera samac" sledi "Znam da ne znam da li je Pera samac") Tako da moram da malko redefinišem svoju prvobitnu tvrdnju povodom koje si i napisao svoj dokaz... iz "Ne znam X" ipak može da sledi "Znam Y" ali ako i samo ako je "Y= da ne znam X" ... u ostalim slučajevima naravno ne može...
 3. Dobro onda budi vruć samo nemoj to bljutavo, raspravljamo o teologiji a ti nam na kraju uvek prospeš raspravu u splačine sa neverovatnim manirom tipa, "nije ni toliko bitna teologija, važno je da znaš da se pričešćuješ Telom i Krvlju u Duhu.... Na šta to liči?
 4. Stavros Logarides - City of Violets, 1975 Vangelis, Chariots of Fire - 1981
 5. Јашта, мада не знам колико је кривица Митрополита у свему томе, нити бих у то улазио. Тачно је, на жалост, то што сте написали везано за Никодимов одлазак у манастир. Има ту још неких још тужнијих ствари, на жалост. Само крајње изгубљен, или пак заведен и заслепљен човек, не може да види да је о. Никодим у озбиљном унутарњем духовно-психичком проблему.
 6. Sta znam, mozda sam se i malo umorio od mozganja, .... a, i zaista mislim, da je mnogo bitnije verovati u prisustvo Hrista u pricescu, nego baviti se nekim razlikama koje se ticu, o tome sta dovodi do tog dogadjaja. Bar tako gledam na ovu stvar...u ovom trenutku.
 7. Личи али ја нисам имао намеру да личи нити сам пре видео Твој профил.Не знам да ли је то неки проблем.Не знам ни ко си Ти.
 8. Данас
 9. Бог да му души опрости
 10. Да га Господ помилује и спаси. Жалосно је што смо остали без таквог заступника.
 11. Не не, шта ти каже предосечај, шта ти каже интуицја, шта осечаш, јели ово истина? Ја када сам први пут видео ово, и прочитао стихове светог писма јас сам осетио да је то истина. O Jovu Glava 37 18 Jesi li ti s Njim razapinjao nebesa, koja stoje tvrdo kao saliveno ogledalo?
 12. Pa već si mu odgovorio i opet pita. Sa ovim si sve jasno rekao.
 13. Слике сам узео са овог видео где има и оргинално како се види у природи феномен
 14. В

  Па и ја не верујем да би један великодостојник тако окарактерисао све побожне. Али читам како је написао и не видим да је направио неко разликовање међу побожнима. А могао је то врло лако да уради, уопште није компликовано. Али и са њим и без њега, остаје чињеница да се у новије време у Цркви позитивни термини извргавају подсмеху, у најмању руку.
 15. Јеси нацртао сунце? Sun dogs како се назива феномен када се појаве три сунца на небу настаје јер живимо у стакленој куполи која је у води.
 1. Load more activity