Добро дошли на Живе Речи Утехе

 Желимо Вам пријатне тренутке на највећем црквеном сајту. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

Преузмите нашу Андроид апликацију

Преузмите нашу апликацију за iPhone

Ако пишете ауторске текстове на богословске теме, песме, есеје, приче...

пошаљите нам на urednik(@)pouke.org и ми ћемо то објавити на насловној страници сајта

  • entries
    59
  • comments
    99
  • views
    84715

Predodređenost i sudbina ne postoje. Postoji bezuslovna sloboda koja, sa Hristom ili bez Njega, oblikuje svet. (manje dopune)

Sledeći tekst pisan je kao primedba na pitanje forumaša u jednoj temi a koje je glasilo:

"A šta bi se desilo da Juda nije izdao Hrista? Sva proročanstva bi pala u vodu..?"

Ispred svega dobar početak za neku raspravu dao je otac Zoran Đurović rekavši: "Никаква предестинација. Ни у случају Јуде. Једноставно, пророштва су хронике."

S ovim u vezi skromnog sam mišljenja:

Proročanstva nisu sudbinska podešavanja budućnosti, niti njihovo prosto obelodanjivanje ili pronicljivo sagledavanje od nekog visprenijeg uma. Gospod, koji je iznad vremena, baš kao novinar sa lica mesta, govori nam i o dešavanjima sa Strašnog Suda; ali i kroz proroke iz starina upravo On objašnjava šta se sve dešavalo (perfekat) u istoriji iz te Njegove perspektive već završene istorije, nadistorije - jer je On i na njenom početku i na njenom kraju! Bog nam daje sliku, prepričava nam, kako se sve ova životna drama zvana čovek odvijala do u detalj i konačno kako se završila, a proroci i mi, iz našeg istorijskog vremena, to doživljavamo kao nešto što tek treba da se desi! U stvari nas radi, radi običnog i konkretnog čoveka svakog vremena, Gospod iz sažaljenja, i radi pomoći u našoj orijentaciji u vremenu i prostoru, daje svima nama uvid u istorijske tokove koje mi nazivamo proroštvima. On ih sagledava u celini jer je nadvremen. A u istoriji, uslovljenoj vremenskim tokom, dešavao se ničim uslovljeni spontani život ...sa Hristom ili bez Njega

Stvorivši čoveka Bog je svoju svemoć ograničio na istorijsku spontanost; vezao je sebi ruke i ponaša se u svim momentima primereno nama kao stvorenima u materijalnim, istorijskim i vremenskim okolnostima i datostima, i nikada ne zloupotrebljava svoju silu i svemoć da bi se šepurio i izigravao nekog siledžiju i dokazivao snagu! On je blagi roditelj i prijatelj koji vas poštuje licem k licu; jedan na jedan! Gospod se ne pretvara da ne zna gde se sakrio Adam posle greha, jer Bog nema potrebe da glumi, već iz uslovljenosti "slobodne i neprisiljene ljubavi" On "istinski ne zna" (jer su to naša fizička i vremenska pravila) gde se sakrio Adam!
Naravno da kao Bog sve zna, to će svako reći i neće pogrešiti .... ali je, ponavljam, On sebi u toj spontanoj ljubavi vezao ruke i ušao u naše okvire i zakone kojima smo uslovljeni, ne želeći da bude ništa više od prijatelja, brata ili roditelja; a prijatelj se ne skriva iza grma; ne viri i ne čeka na vašu grešku da bi vam posle trljao nos sa njom. Uostalom i sam je rekao, kao Bogočovek, da Njega jedino iskreno prijateljstvo, sažaljivost i sinovska ljubav interesuju kod čoveka!  On je naravno kao nasuštastveni Tvorac svega, koji je rečima izgovorio postojanje, moćan da migom volje ugasi to postojanje! Ali On to neće zato ŠTO JE DAO REČ! Tu Reč je kasnije poslao da se rodi kao Čovek. Njegova Reč Ga obavezuje jer On poštuje zavete koje je dao, slobodu koju je poklonio živim umnim stvorenjima. Njegova, uslovno rečeno, "istinska nemoć" i ishodi iz Njegove vernosti datom obećanju i poštovanja onoga što jedan drugom (čovek i Bog) obećamo! Ako ja odstupim od onog što Mu krštenjem obećam ...On je nemoćan da me spreči u mom padu jer je naš odnos na prijateljskim osnovama; na poštovanju jedan drugog kao Otac i sin, kao dva brata ili dva dobra drugara. Na tim osnovama koji su životni zakoni i pravila je osnovao svet ... vezao sebi ruke.
Blagi Hristos je isti Gospod i u Raju pre Adamovog pada i kasnije kao Bogočovek Spasitelj. On ne narušava istorijske tokove niti događaje, ni dobre ni loše, osim ako Ga Crkva i ljudi ne mole za to ...ali i tada nam biva po našoj veri a ne po Njegovom silovanju prirodnih zakona. U toj spontanosti i đavo ima vlast na zemlji "koja u zlu leži", što je i sam Gospod rekao: "Bojte se onog koji ima vlast da pošto ubije baci u pakao.." I konačno, Gospod dolazi kao Bogočovek, kao sveštenik, u naše zakone i okvire da, opet spontano, preotme ljudski rod iz čeljusti đavola i smrti u koju smo sami naivno upali!

(s ovim u vezi jedna mala uzgredica o kojoj sam mucao nešto u jednom drugom blogu)
Gospod dolazi (rađa se) kao čovek; ulazi u vremenske okvire i time zbunjuje đavola. Zbunjuje i Anđele ali zbog ozbiljnog zadatka koji je pred Njim, ni oni ne pokazuju glasno svoju radost da se onaj ludak i čovekoubica ne bi dosetio (u ovom spontanom svetu u kom đavo ima vlast) i odustao od ubistva Bogočoveka! U tom slučaju ne bi bilo ni Vaskrsenja. Ceo stari zavet sa dosta opreza o Hristu govori ne kao o Bogu već tajnovito kao o značajnom čoveku, Mesiji, "koji će se roditi od žene" ... kao o "vođi Judeja" ..."pastiru koji će napasati narod Izrailjev" ..."o poreklu koje se ne da iskazati" - ali niko od proroka (tj. sam Gospod kroz njih) ne spominje i Njegovu drugu prirodu slivenu sa ljudskom! Toga radi i Jevreji nisu razumeli ko im dolazi; čekali su (i još čekaju) "čoveka" vođu koji će ih povesti ...ne znam gde već! (Religioznost Judeja bila je previše pritisnuta nacionalnom čistotom i politički teškom realnošću okupacije, pa su u liku Mesije očekivali zemaljskog oslobodioca od rimske čizme. Najbolji dokaz za to je traženje Varave koji je dizao "bunu u krvi" .) I njima je Gospod tek nagoveštavao svoje nebesko poreklo iz navedenog razloga da se između ostalog i đavo ne bi dosetio i odustao od prevažne smrti Gospoda na Krstu. Sam Gospod daje ovome potvrdu upravo pred samo stradanje (Parafrazirano): "Ja sam i došao za ovaj čas".. Taj pristup je deo jedne divne strategije u borbi za palu ljudsku vrstu.
Đavo je slepac u svojoj mržnji! On ne prepoznaje u Hristu i Boga jer je u isto vreme i jeretik koji ne shvata da Bogočovek ima dve prirode. Samo oni koji su "čista srca" mogu videti Boga ("blaženi čisti srcem jer će Boga videti"); a oni koji su grehom zaprljani to ne mogu. Greh ubija dušu i sposobnost bogoviđenja. Kud i kamo je u tom slučaju đavo manje sposoban da prepozna ko je u stvari Hristos. Samo Duhom Svetim prosvećena Crkva vidi preobraženog Hrista; samo Duhom Svetim se u Hristu prepoznaje Bog - nema drugog načina. Samo Duhom prosvećen čovek (crkven) može da kaže Hristu: "Gospode"! Bez Duha Svetog sve je primitivno, odvratno nisko, podlo i ograničeno.

Đavo je zbunjen, u siromašnom drvodelji naslućuje naobičnu i snažnu ličnost ali nije ni blizu da razume ko je Hristos. On (đavo) je sumnjičav jer dobro poznaje pisma i proroštva ali po prirodi stvari ne može znati Boga! On sluti, jer i sam samo veruje (što svedoči i Spasitelj: "I đavo veruje ali drhti.."), da je Hristos upravo "obećavani Mesija" i s toga, tretirajući ga kao naročitog Božijeg poslanika (opet samo kao čoveka ..kao jednog u nizu poslanih proroka) provocira ga poznatim kušanjima u pustinji kao što je i uspeo mnoge pre Hrista da nasamari. Nudi mu kao čoveku sva blaga ovog sveta ("koja su njemu predana" svedoči Jevanđelje) samo da prizna njegovu vlast i pokloni mu se! Tu ga Gospod, govoreći kao ljudsko biće, do kraja sluđuje i kaže (prafrazirano): "Bogu svome jedino se klanjaj i Njemu jedinome služi"! (Матеј 4; 3 - 11) Ovaj odlazi u uverenju da je reč o običnom čoveku! Čak ga više puta naziva "svecem Božijim" ...dakle samo čovekom jer ne vidi Boga! Vrlo je oprezan Gospod tada gde i šta će reći u toj prevažnoj strategiji protiv opakog ludaka u uslovima gde se život odvija spontano, jer samo tako, poštujući sva pravila vidljivog postojanja mora biti spontano i uvek iskreno pljuvan, ponižavan, sramoćen i najzad ubijen da bi punopravno kao Vladar života Vaskrsao i validno pocepao Adamov ugovor sa đavolom. Tek tada, Vaskrsenjem, se otkriva u neizrecivoj slavi i sili, i đavo shvata s kim se kačio ...ali kasno! Carstvo mu je srušeno.

Samo kroz liturgijskog Hrista Bog pokazuje svoju svemoć (preobraženi čovek) isceljuje ljude, izgoni demone, hoda po vodi, prolazi kroz vrata! Mnogi svetitelji to isto čine samo u Hristu i kroz Hrista... samo u Duhu Svetom i sa Duhom Svetim! Samo u Bogočoveku prestaju da važe uslovljenosti zemaljskim pravilima i zakonima - nikako van Njega. Mimo Njega, u stvari mimo voljnog idenja za Njim, sve je raspadanje u neprestanom vrzinom kolu besplodne realnosti, sitnih pakosti, zločina, umiranja na sve iskrene načine koje nisu prestale da važe s obzirom na apsolutnu slobodu koja je čovekova i lepota ali i "tragedija". Naša sveopšta ljudska kob je u tome što Boga ne prepoznajemo u Hristu; što mu pripisujemo naše osobine jer smo nesposobni da se od njih odmaknemo. A onda mu još nesvesno pripisujemo i svoja ograničenja premda On sa njima nema ničega zajedničkog.

Iz svega rečenog; iz datosti koje nam "donose" oci i proroci (dakle sam Gospod kroz Njih) Juda je spontano izdao Hrista! Nije ga niko sa Neba na to primoravao jer onda to više ne bi bilo Pravoslavlje tj. Život! Predodređena scenografija, sudbinsko ponašanje i predudešenost događaja bi značile da mi nemamo slobodu; da smo vezani koncima i da nas neko pomera a samim tim u dubokoj podsvesti mi onda "nemamo ni krivicu ni za šta - kriv je taj neko!?" U sebi, ako tako verujemo, čak i za zločine možemo misliti da su plod mešanja u naše živote neke "više sile" ili "sudbine"?! Od svega toga tačno je samo to da se u naše smućeno srce meša jedino siledžija đavo i niko drugi! Bog interveniše onda kada Ga verom prihvatite; voljno krštenjem i iznad svega molitvom krenete za Njim, ali je čak i tada tih i nenametljiv. Čak i tada daje vam slobodu da se okrenete i odete od Njega.

Ni nesrećni Juda nije shvatao važnost osobe sa kojom sedi; podlegao je ljudskoj oplićalosti koja kao i fariseji čeka samo čoveka obučenog u odežde vojskovođe i na belom konju praćen silnom vojskom kojom će osoboditi Izrailj od mrskih okupatora! Međutim "pred njim je čovek u običnim haljinama, siromašan ali teološki veoma potkovan ... pa još priča nešto što fariseji, njegovi poznanici, preziru ..smatraju grehom"!? Njegova izdaja nije predudešena niti namontirana! Ona je plod istorijskih okolnosti i nivoa svesti vremena u kom se Gospod rodio! Treba spustiti um iz tih nama nepoznatih i uglavnom odmaštanih Božijih večnosti u zemaljske istorijske okvire u kojima se dešavaju svakakve stvari spontano! S tim u vezi, postoji nesrećan slučaj! Ne postoji samo Bog no i mi! Od Njega dobijamo bitije (biće) ali trenutno na stranu što naš život u Njemu ima svoj izvor! Dao nam je slobodu nazvavši nas prijateljima ...a On ne brlja i ne rovari po životu prijatelja. Ne nameće se.

Evo jedan grub primer kakvih inače ima bezbroj: neki izopačen čovek može da siluje devojčicu ili mladu devojku i da ona začne dete ...i da se to dete čak rodi po zakonima rađanja utkanih u prirodu (a kroz koga su svi prirodni zakoni nastali ako ne kroz Reč Božiju!?)! Da li je to silovanje Božija volja? Božije dopuštenje?! Naravno da nije Božija volja, kao ni mnogo drugog koje se dešava; niti se može reći da je On to dopustio ...ali tu se pomalo gubi mogućnost verbalizovanja teme. Svakako da je dopuštenje jer da On hoće migom volje može da ugasi Kosmos; ali to čak nije ni dopuštenje; to je realni ljudski svet iz kog je proteran Hristos pa za mnoge od tih stvari On i "ne zna" jer poštuje principe slobode, prijateljstva sa Njim i idenja za Njim iz ove doline užasa! Baš kao što ni onaj jevanđelski otac nije imao pojma gde mu je bludni sin! Stoji samo da je ovaj otišao u neku "daljnju zemlju" sa nekim drugim pravilima, nekim drugim realnostima. A to je upravo slika relacije između Hrista, Crkve ... i nas ljudi. Kako rekoh gore, ne postoji samo Bog, postojimo i mi u svetu "izgnanom iz raja" u svetu palog čoveka omeđenog trajanjem vremena i potpune slobode da se radi šta god vam padne na pamet, ...u svakom slučaju sve to vodi u smrt. Bog u Hristovoj ličnosti nudi i ne nameće izgubljeni Raj ("a ko hoće da se spasi neka uzme krst svoj..."); donosi Njegovu stvarnost i poziva nas da izađemo iz mraka pećine (kao već usmrđenog Lazara); iz mraka iluzornog života u večnu realnost Bogopoznanja i bogoopštenja za koje je čovek i stvoren. No Gospod spasava onog ko želi da se spasi i kroz Hrista mu to omogućava ali u Njemu važe neka druga pravila ponašanja, razmišljanja! 

Mimo Hrista svašta se dešava ali On tome nije kriv; On čak govori mnogima: "Ne poznajem vas"! Naprosto to je "daljna zemlja" u kojoj boravimo kao bludni sinovi i u kojoj kao u kazamatima važe neka druga surova pravila po čoveku; čak i izopačeni biološko fizički zakoni što je samo konsekventna posledica iščupane vere iz srca! S tim u vezi, đavolova primarna ideja je da baš to uradi sa čovekom, da mu zverski rastrgne veru i izvadi je kao paganski žrec kad iščupa srce iz grudi žrtve i drži ga u ruci ...što svedoči i priča o sejaču i semenu - "dođe đavo i ukrade seme..")

Pogledajte samo jevanđelski događaj sa "krvotočivom ženom"! Ide Gospod kroz Jerusalim; stiskaju Ga odasvud, ko u autobusu, ali kada Mu je ta žena dotaklа samo skut haljine On reče: "Ko me se dotače"? Dakle, kao stampedom je bio guran, dodirivan, pritisnut ljudima ali nikog nije opazio jer ne beše vere! Opazio je samo nju i pita (još jednom): "Ko me dotače"! To je čak i Apostolima bilo čudno i primetiše: "Vidi šta te sveta gura (jedva dišeš?) a ti pitaš ko me dotače"? I Gospod tada reče nešto fascinantno što daje mnoge odgovore na razna pitanja: "Neko me dotače jer osetih silu koja iziđe iz mene". (Lukа 8; 43 - 46)
Bez vere, makar ovolicne ..ko zrno gorušice, Bog ne može nikome pomoći.. poručuje ovaj događaj! Na drugom jednom mestu Jevanđelje potvrđuje: "I ne mogaše onde ni jedno čudo učiniti jer ne nađe vere". (Čak i kada se malo vratimo u doba Mojsija vidimo da je Gospod silna čuda činio kroz velikog Proroka, bio zaštitnik, izbavitelj, borac i hranitelj, jer su njih dvojica bili bliski saradnici. Teško je i pobrojati sva ta čuda i to na očigled Izrailja, ali već po predstavljenju Mojsija vera je bledila i čuda su utihnula). On je, kako gore rekoh, sebi vezao ruke na istorijsku spontanost i na iskrene relacije roditelj - dete ili prijateljska saradnja sa čovekom zasnovanoj na veri i poverenju. Ne spasava nikoga na silu; ne remeti čak ni naše pogane misli i dela osim što je kroz oce rekao da će nas to ubiti! Ali ni tada ne vrši nasilje nad istorisjkim tokovima kakvi god da su. Kad ponovo bude došao u slavi Sudije (a ne kao sada kada je još uvek sluga ljudima) sudiće "koliku smo ljubav imali" jer je sam Ljubav (što i reče onomad kad mu je bludnica brisala noge kosom)! Sudiće po našoj sveslaboj i prebolesnoj nameri (a ne po snazi koju nemamo) da makar na mikro planu pokušavamo da imamo ljubav kroz veru u Njega; kroz veru da je On zaista Bogočovek koji se rodio kao i mi, i da ne laže kada nešto obeća i kaže! Njegov pogled dopire do onog mesta gde se u srcu razdvajaju namere; do mesta gde se rađa lenjost i kukavičluk; gde vonja na starost i mrzovolju ...gde namere budu ili tanano zle ili bar uzdahom dobre u pobožnosti. Taj će Sud biti Ljubav i ona će osvetliti naše pećine ...pa ko izdrži ... izdrži!
U stvari, po Njegovoj božanskoj ikonomiji spasenja čak i sama vera nije ni blizu kraj priče! Vera bez dela je mrtva kažu Oci Crkve! Veoma je moguće, po Njegovim savetima o neosuđivanju i sažaljenju, da su osim vere to prevažni elementi (ako ne i jedini) zbog kojih On još interveniše na mnogim mestima gde god se projave te osobine širom sveta. Ko će to znati!? Čak će i konačni Sud biti zasnovan više na milosti i sažaljenju nego na samoj veri! Tražiće po srcima našim sažaljenje i saosećajnost koje ili smo imali ili nismo. Sudiće nas naša sopstvena surovost i neljubaznost. Mnogi će čak reći "Nismo li u Tvoje ime ...pa nešto" ali Njega to neće zanimati!? Verovatno nikada iskreno i spontano nije ni čuo te ljude; nikada, kroz njihove reči, nikakva "sila nije izašla iz Njega" s obzirom da im kaže: "Ne poznajem vas.."! Bog ne laže kada nešto kaže. On ih istinski nikada nije ni video ni čuo, moguće zato što su Ga spominjali van Crkvenog konteksta!? Neko mrmljanje iz "daljnje zemlje"?! Ko će to znati?

Nema Boga van liturgijskog Hrista; nema Hristove realnosti mimo Crkvene realnosti jer upravo On svoje Carstvo instalira u čovečanstvu kroz Crkvu rekavši: "Sazidaću Crkvu svoju...". Ona je Izgubljeni Raj; oprisutnjeno Carstvo u koje se može ući po nekim pravilima ...ali i ne mora! To je već u rukama čoveka!
Dakle mnoge koji misle da su u njegovo ime pričali, što govori da nisu bili bez neke vere, neće prepoznati; ali će zato čak i one ljude, koji Ga nikada nisu videli, primiti kod sebe i nazvati ih decom ...premda oni kažu: "A kad smo te videli da ti to učinimo"? Očigledno da nisu svesni da kad su prema ljudima bili dobri, sažaljivi i milostivi ...u stvari su to činili Njemu direktno! S toga ne treba tek tako nikoga olako otpisivati, osuđivati, deklarisati ga "ovako ili onako" ...ponajmanje se ostrašćeno opredeljivati na neke prolazne forme (nacionalne, plemenske, državne) jer od njih ništa ne zavisi! Sve je samo u ličnom liturgijskom odnosu između ljudi ...a to u konačnom smislu znači u odnosu prema Bogu "jedan na jedan"!


Dakle, još jednom: Juda je spontano izdao Hrista! Nije ga niko pomerao koncima da se to mora desiti. Naprosto bio je izraziti pripadnik ljudske logike da se do novca dođe odmah i na lak način. Trebalo mu para a zgodno da je baš za Ovim koji nešto "trabunja o nekim večnostima" izdata poternica!? Oportuno...milina jedna!
Tadašnji model svesti u mnogome se razlikuje od današnjeg; najpre zato što u to vreme još ne beše Duha Istine na planeti! On je došao među ljude na Pedesetnicu! Ljudi su bili daleko skromnijih umnih sposobnosti nego posle silaska Duha na Apostole i rođenja Crkve. Seme uma i "umnosti" u skromnoj i skučenoj formi tog pred Hristovog doba očuvao je Gospod u ljudima samo kroz zapovesti; u većoj meri u prorocima, ali stvarna duhovnost dolazi kroz Krštenje i Duha Svetoga koji ostvaruje Novi Zavet i poklanja Blagodat ("sve novo tvori" kroz Crkvu) koja svet čini daleko prosvećenijim. To se mora uzeti u obzir kada se razmišlja o ljudima onog vremena. Evo primera Nikodima koji je krišom dolazio da sluša Hrista! Čovek, po pozivu intelektualac; književnik; očekuješ od njega neke dubine ali on ne može da shvati metaforu, ali duhovnu realnost, da čovek treba ponovo da se rodi (vodom i Duhom)!? On kaže (parafrazirano): "E da može mator čovek da uđe u mamin stomak pa da se rodi"! Njegov um nije sposoban da prihvati 3D sliku sveta, duhovno poznanje stvari - on mučenik gleda analogno! :)
Koliko li bi danas Judi bilo kada su "lake pare" u pitanju, pa još u vreme kada je svest degradirana bezmalo na vreme pre Jude! Koliko li bi danas bilo Judi koji će za šaku para da prodaju Mir iz svoje duše; gle ...pa ako smo iskreni prema sebi, nismo li svi u nekom trenutku bedni slabići koji se odreknu Hrista dok kažeš piksla!? Nema tog vremena u kom Gospod ne bi imao zgodnu osobu za ulogu Jude - zbog čije pohlepe će Bog biti ubijen ali će Vaskrsnuti i time svima doneti mogućnost izlaska iz smrti i užasa!? Naša je radost i olakšanje što je Bog naravno nepojamno pametniji od đavola; i što svako zlo (spontano) može da okrene u konačnom smislu u dobro ...ali nije mudro igrati se sa đavolom i zlom! Nije pametno testirati za šta je "lukavi" sve sposoban i baš se previše opuštati jer je od čoveka jači neuporedivo! Možda se u tome zaluta u šumi kao ona zalutala ovca koju je Pastir krenuo da traži, ali sama reč "traži" podrazumeva dve mogućnosti: da je pronađe ili je ne pronađe! Možda u tom naivnom udaljavanju od Crkve (jedine jače od smrti i zla) postane hrana vukovima i od Pastira sasvim izgubljena. 
8 Comments


Постоји текст ,,Човек предлаже а Бог располаже" веома лепо објашњено шта су пророчанства и колико је човеку дато да зна. Ми не располажемо будућим догађајима то је само на Богу. Ако нас Бог унапред заволе он нас у одређено време и буди за веру. Црква и Храм Божији јесте најпре наше тело па заједница у Христу и тако Христ узраста у нама и ми у њему. Свако ко је ,,изистински"  следбеник и сатрудник Христов он је позван и призван у ту једну и праву Цркву Божију и то се зна по Духу Светоме. Ко чини како Бог, Син и Свети Дух заповеда он се напаја правим медом. Ако нешто желимо да сазнамо онда Господа молимо да нам отрије ту тајну. Оно што би требало да нас занима јесте да се исправљамо, да не грешимо, да будемо подвижници и самим тим будемо светло свету који нас тако види због дела које творимо за нашег Господа. А остало откриће нам се када за то буде време.

Ако право кажем то је од Бога ако ли грешим то је од мене.

Share this comment


Link to comment
пре 11 часа, MakiSd рече

Ако нешто желимо да сазнамо онда Господа молимо да нам отрије ту тајну. Оно што би требало да нас занима јесте да се исправљамо, да не грешимо, да будемо подвижници и самим тим будемо светло свету који нас тако види због дела које творимо за нашег Господа. А остало откриће нам се када за то буде време.

Slažem se sa tobom skoro sasvim. Ovo je uobičajen i pametan stav od strane Crkve ...od strane Gospoda dakle, (ako se sa izuzetkom osvrnemo na ovo tvoje što sam citirao). Sve što treba da znamo rečeno je u Jevanđelju! Ne treba više ništa ni da tražimo ni da molimo od Boga u tom nekom smislu da "nam otkrije" neka dešavanja i ko zna šta sve ne! Treba Ga moliti samo za Duha Utehe i ni za šta drugo! Baš me briga šta će biti tamo nekad; ne želim da znam! Piše sasvim dovoljno kakav će izgledati kraj svega postojećeg, tj. njegov preobražaj kad za to dođe čas. I sam si rekao "otkriće nam se kad za to dođe vreme" ali upravo to me ne interesuje; svakako ćemo svi tome prisustvovati iz prve ruke .. u svemu - naročito na Sudu koji ne možemo izbeći! Meni je jako blisko razmišljanje pustinjaka Antonija koji je govorio Bogu (parafrazirano): "Ne želim ništa i nikoga da vidim, ni anđele ni đavole, ni prošlost ni budućnost - želim samo tih i miran život ovde a tamo će mi biti kako Bog da!" Pa i jeste tako, ako se ne udostojim Carstva Hristovog gledaću vragove kroz svu večnost! Ako me pak Gospod primi i ubeli ..gledaću Anđele kroz sve eone ...šta mi to još treba sada u svetu obmana i laži. 

Ne treba čovek da traži od Boga da mu otkriva ništa ... nema potrebe! Sve je već otkrio kroz Jevanđelje i svete oce! Samo Mu treba tražiti utehu, oproštaj, mir i da se ne udalji previše .. jer bez Njega sve je ništa! 

Share this comment


Link to comment

Ако Бог човеку тј. преко пророка открије догађај из надисторије то значи да се тај догађај МОРА ИСПУНИТИ. Дакле, Божија надисторија човечанства обухвата све што се десило и све што треба да се деси. Бог не би послао свог Сина да страда ако није знао да ће га Јуда издати и да ће васкрснути. Ово значи да је Бог знао и пре него што се Јуда родио да ће издати Исуса Христа што у преводу значи да је Јуди било суђуено да изда Исуса Христа. Не постоји алтернативни догађај у Божијој надисторији. Дакле, све што је од Бога није спонтано. Нама се чини да је спонтано јер је наша перцепција времена ограничена. Судбина постоји јер постоји Божија надисторија тј. све што треба да се деси људима је Богу већ познато.
 

Share this comment


Link to comment
пре 4 часа, neznani_junak рече

Ако Бог човеку тј. преко пророка открије догађај из надисторије то значи да се тај догађај МОРА ИСПУНИТИ. Дакле, Божија надисторија човечанства обухвата све што се десило и све што треба да се деси. Бог не би послао свог Сина да страда ако није знао да ће га Јуда издати и да ће васкрснути. Ово значи да је Бог знао и пре него што се Јуда родио да ће издати Исуса Христа што у преводу значи да је Јуди било суђуено да изда Исуса Христа. Не постоји алтернативни догађај у Божијој надисторији. Дакле, све што је од Бога није спонтано. Нама се чини да је спонтано јер је наша перцепција времена ограничена. Судбина постоји јер постоји Божија надисторија тј. све што треба да се деси људима је Богу већ познато.
 

Iskreno, mrzelo me da pročitam tekst :)))
Ali, što se tiče komentara, oprosti, buraz, morah da kažem... To moranje ubija srce. Čemu onda da ja išta činim, ili bilo ko, ako sve što sledi (za mene i druge kao bića u vremenu i prostoru) mora da se desi?

Rečeno je u jednom od psalama "Bogovi ste i sinovi Višnjega svi, ali ćete kao ljudi pomreti i kao svaki knez pašćete". Ako je Bog savršen, onda je i savršeno slobodan. A blagodaću nam se daje da budemo sinovi. Ko je sin, više nije rob, nego je slobodan. Stoga za u Hristu slobodnog čoveka ne postoji sudbina, jer ona je robovanje moranju, zapisanosti. Hristos je iz ljubavi prema Ocu i ljudima učinio ono što je trebalo učiniti, a onaj koji ljubi je, verujem, slobodan.

Mada, zaintrigiralo me tvoje mišljenje (ma koliko god da se ne slažem sa istim :))) osim ovoga da Bog vidi sve što stoji pred Njim u istoriji) pa se pitam (u kontekstu nečega što mi je davno rekao jedan drugar da oni koji su odistinski živi mogu da iznenade i sebe i drugoga) : može li čovek da iznenadi Boga? Ništa zlonamerno, ali eto razmišljam...

Share this comment


Link to comment
пре 22 минута, Zero рече

Čemu onda da ja išta činim, ili bilo ko, ako sve što sledi (za mene i druge kao bića u vremenu i prostoru) mora da se desi?

Ово питање јесте суштина проблема између људске слободе тј. непостојање судбине и Божије свемоћи а ретко ко може да да адекватан одговор јер се у Светом Писму не налази никакво објашњење. Сваки одговор је дат из мишљења људи користећи теологију и филозофију сматрајући да знају истинску Божију природу, што је немогуће. Свако мишљење које иде у прилог хришћанској теологији је валидно а питање које тражи неко дубље размишљање које теологија не може дати одговор се третира као јеретичко или богохуљење. Изгледа да у хришћанској теологији више не постоји место за филозофију иако су се многи свети оци бавили њоме. 

Ако се сложимо да Бог може све унапред да види и да је свемоћан и није ограничен, то би значило да ми не можемо Бога никако изненадити. Ми имамо слободну вољу да радимо како желимо и биће нам суђено па из тог гледишта јесмо слободни. Међутим, Бог не може бити ограничен законима времена јер их је створио а ово значи да је Богу све већ познато шта ће се десити а ми не можемо по том питању ништа да учинимо. Ако се Бог јави пророку и каже да ће се нешто десити, то се мора десити, јер Бог не лаже и Богу је све већ познато. Ово у преводу значи да шта год ми радили да спречимо пророчанство, нећемо успети у томе, јер се Божија воља не може променити. Када будемо схватили колико не знамо о Богу, тад ћемо га и потпуно разумети. 

1 hour ago, Zero рече

Ko je sin, više nije rob, nego je slobodan. Stoga za u Hristu slobodnog čoveka ne postoji sudbina, jer ona je robovanje moranju, zapisanosti.

Ово ми ништа не говори јер ниси објаснио шта значи слобода у овом контексту и како је та слобода ослобођена од Божије моћи да све види унапред. 

1 hour ago, Zero рече

Hristos je iz ljubavi prema Ocu i ljudima učinio ono što je trebalo učiniti, a onaj koji ljubi je, verujem, slobodan.

Божија воља се не може поредити са људском вољом јер Бог није ограничен ни са чим док су људи ограничени временом,простором и материјом. 

Share this comment


Link to comment

Znam da dosta kasnim, al eto... Nekako mi je kontradiktorno ovo biti slobodan od Božije moći da vidi sve unapred. Ako je Bog beskonačan, onda on sve obuhvata. Ako čovek ljubi Boga svim srcem i dušom, ako je usinovljen, zar neće njegova volja biti jedno sa voljom Oca nebeskog? Zar usinovljenje nije oboženje ljudske prirode? Čini mi se da moramo naći zajedničke, dodirne tačke između čoveka i Boga, makar to bilo i onaj potencijal koji Bog vidi u nama, ono što možemo biti, a još nismo, da bismo mogli da makar zagrebemo potencijal koji nosi živi odnos između čoveka i Boga.

On 4/21/2017 at 2:01, neznani_junak рече

Ово ми ништа не говори јер ниси објаснио шта значи слобода у овом контексту и како је та слобода ослобођена од Божије моћи да све види унапред. 

Naš je promašaj (čini mi se) što želimo da budemo slobodni bez Boga (pa u neku ruku i od Boga)... Savršena sloboda je (barem po meni) iskazana onim Hristovim rečima : "Otac i ja jedno smo"...

Blaža Željko likes this

Share this comment


Link to comment

Креирај налог или се пријави да даш коментар

Потребно је да будеш члан ЖРУ-а да би оставио коментар

Креирај налог

Пријавите се за нови налог на ЖРУ заједници. Једноставно је!


Региструј нови налог

Пријави се

Већ имаш налог? Пријави се овде


Пријави се одмах